Η άμυνα λόγω «γκέι πανικού» είναι εγκληματική και πρέπει να καταργηθεί

18/10/2020
από

Τη λεγόμενη «άμυνα λόγω γκέι πανικού» αποφάσισε να καταργήσει με νομοσχέδιο, η μόνη πολιτεία στην Αυστραλία. Η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρυντικό στο δικαστήριο. Oι ακτιβιστές των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση των εγκλμάτων μίσους.

Οι κατηγορούμενοι για μια δολοφονία στη Νότια Αυστραλία μπόρεσαν να υποστηρίξουν ότι ενήργησαν από πανικό σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος ή την ταυτότητα φύλου του – επιτρέποντας ενδεχομένως τις κατηγορίες να υποβαθμιστούν σε ανθρωποκτονία.

Ομάδες ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων ζητούν εδώ και πολύ καιρό την ακύρωση αυτής της διάταξης, την οποία χαρακτηρίζουν ως αναχρονιστική και εγκληματική. Προς αυτή την κατεύθυνση ένα νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον γενικό εισαγγελέα του κράτους Βίκι Τσάπμαν στο τοπικό κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Ο Τσάπμαν, δήλωσε πως η διάταξη «είναι ξεπερασμένη, μεροληπτική, δυσνόητη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς επιθετική».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τον Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη διατάξη έχει χρησιμοποιηθεί 4 φορές την τελευταία δεκαετία, πιο πρόσφατα το 2015, σύμφωνα με την South Australia Rainbow Advocacy Alliance.

«Είναι ένα φανταστικό βήμα που τελικά έγινε. Ελπίζω ότι θα περάσει γρήγορα το νομοσχέδιο, έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε ο Μάθιου Μόρις, επικεφαλής της ομάδας.

«Για πολλά μέλη της κοινότητας, είναι ανησυχητική η ύπαρξη αυτής της διάταξης», είπε στο Reuters.

Ωστόσο, ο Μόρις δήλωσε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετή για την προστασία των ΛΟΑΤ+ και προέτρεψε τα δικαστήρια να θεωρήσουν την προκατάληψη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ως παράγοντα κατά την καταδίκη σε ποινικές υποθέσεις.

Το Advocacy Equality Australia δήλωσε ότι δεν υπάρχει «χώρος» για την υπεράσπιση αυτής της διάταξης και ότι η ανάκληση της θα βοηθήσει στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤ + Αυστραλών.




Δες και αυτό!