Δικαστήριο στην Αλγερία καταδίκασε 44 άτομα λόγω «συμμετοχής σε γκέι γάμο»

16/10/2020
από

Ένα δικαστήριο στην Αλγερία αποφάσισε να καταδικάσει 44 άτομα με την «κατηγορία συμμετοχής σε έναν γκέι γάμο»

Ήταν το περασμένο Ιούλιο, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε ένα σπίτι στο el-Khroub, μια περιοχή στη βορειοανατολική Αλγερία. Οι γείτονες φέρεται να παραπονέθηκαν στην αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη 35 ανδρών και 9 γυναικών – φοιτητές πανεπιστημίου οι περισσότεροι.

Ένας δικηγόρος, που εμπλέκεται στην υπόθεση, δήλωσε ότι το δικαστήριο στηρίχθηκε στις περιγραφές της αστυνομίας για την καταδίκη των 44. Οι αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ότι η διακόσμηση, τα λουλούδια και τα γλυκά «παρέπεμπαν σε γαμήλια τελετή». Αναφέρθηκαν επίσης στην εμφάνιση των ανδρών που – σύμφωνα πάντα με τους αστυνομικούς – «πρόδιδαν την ομοφυλοφιλίας τους».

Το δικαστήριο καταδίκασε τα 44 άτομα για «ομοφυλοφιλική δραστηριότητα», «δημόσια ασέβεια» και «παραβίαση των μέτρων καραντίνας που σχετίζονται με το Covid-19». Καταδίκασε δύο άνδρες σε φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο, ενώ οι άλλοι τιμωρήθηκαν με ποινή αναστολής ενός έτους.

Η Αλγερία εξακολουθεί να τιμωρεί το γκέι σεξ με φυλάκιση έως δύο χρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 338 του ποινικού της κώδικα.

Το Human Rights Watch αναφέρει ότι οι αρχές πρέπει να ακυρώσουν τις κατηγορίες και να απελευθερώσουν αμέσως τους δύο άντρες.

Η Rasha Younes, ερευνήτρια ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων της οργάνωσης, δήλωσε:

«Η επίθεση των αρχών στις προσωπικές ελευθερίες δεν είναι κάτι νέο. Αλλά η σύλληψη δεκάδων μαθητών με βάση τον αντιληπτό σεξουαλικό προσανατολισμό τους είναι κατάφωρη παραβίαση των βασικών τους δικαιωμάτων.

Θα έπρεπε να απελευθερώσουν αμέσως από τη φυλακή τους δύο άντρες που θα ήταν ελεύθεροι σήμερα, αν δεν υπήρχαν οι συντηρητικοί νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας.

Αντί να αστυνομεύει την ιδιωτική ζωή των πολιτών της, η κυβέρνηση της Αλγερίας πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας».

Επιπλέον, το Human Rights Watch αναφέρει ότι οι συλλήψεις παραβιάζουν το σύνταγμα της χώρας, το οποίο προστατεύει την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Νωρίτερα φέτος ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ ζήτησε από τις χώρες να μην χρησιμοποιήσουν την κρίση του COVID-19 ως δικαιολογία για τις επιθέσεις σε ΛΟΑΤ άτομα.




Δες και αυτό!