Έλλειψη σε δωρεές κερατοειδούς | Οι κουήρ άνδρες ακόμη αποκλείονται

15/10/2020
από
δωρεές κερατοειδούς

Μια νέα μελέτη εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με τις ομοσπονδιακές πολιτικές των ΗΠΑ, που αποτρέπουν τις δωρεές κερατοειδούς από άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί με άλλους άνδρες.

Ξεπερασμένες πολιτικές

Η μελέτη εμφανίστηκε στο JAMA Ophthalmol. Η ερευνητική ομάδα επικοινώνησε με όλες τις κλινικές ματιώντων ΗΠΑ και του Καναδά -εκτός από μία- ώστε να εξετάσει πώς οι πολιτικές διακρίσεων σε βάρος των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) επηρεάζουν την προσφορά των κερατοειδών που έχουν δωρηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν δωρεές από άνδρες που ήταν σεξουαλικά ενεργοί με άλλους άνδρες (MSM) τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ενώ ο Καναδάς θέτει περιορισμό 12 μηνών. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξελίξεις στον έλεγχο και τη θεραπεία καθιστούν τις τρέχουσες πολιτικές ξεπερασμένες, και επισήμανε ότι ουσιαστικά οι πολιτικές αυτές αρνούνται τη μεταμόσχευση σε άτομα που το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Η έκθεση με τίτλο «Ένωση ομοσπονδιακών κανονισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά με πιθανή δωρεά κερατοειδούς από άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες» σημείωσε μια «καλά τεκμηριωμένη έλλειψη κερατοειδούς ιστού σε ολόκληρο τον κόσμο, με εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση κερατοειδούς.» Παρά τη μεγάλη ανάγκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ξεπερασμένους χώρους σχετικά με τα τεστ και την επικοινωνία για τον καθορισμό της πολιτικής αποδοχής δωρεών από άνδρες που κάνουν σε με άνδρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν χιλιάδες κερατοειδείς κάθε χρόνο, οπότε ο αντίκτυπος αυτών των περιοριστικών ομοσπονδιακών πολιτικών γίνεται αισθητός παγκοσμίως. Η έκθεση σημειώνει ότι αυτή η πολιτική επεκτείνεται και στα μέλη της οικογένειας που επιθυμούν να δωρίσουν «αυτόν τον ιστό αποκατάστασης όρασης για λογαριασμό των αγαπημένων τους.» 

3.217 χαμένες μεταμοσχεύσεις το 2018

Οι συντάκτες της έκθεσης επικοινώνησαν με κάθε τράπεζα οφθαλμών στις ΗΠΑ και όλες τις οφθαλμολογικές κλινικές -εκτός από μία στον Καναδά. Οι 54 (το 83%) απάντησαν στα ερωτήματά τους. Από αυτές, οι 30 δεν τήρησαν αρχεία σχετικά με την απόρριψη υποψήφιων δωρητών ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες αναφορικά με δωρεές κερατοειδούς.

Οι υπόλοιπες 24 τράπεζες οφθαλμών (το 44%) ανέφεραν 360 περιπτώσεις (720 κερατοειδείς) που απορρίφθηκαν το 2018, λόγω του ότι επρόκειτο για περιπτώσεις ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Αυτές οι 24 τράπεζες οφθαλμών αντιπροσώπευαν το 46,2% όλων των δωρεών κερατοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά το έτος που μελετήθηκε. Η έκθεση εκτιμά ότι 1.558 κερατοειδείς απορρίφθηκαν λόγω της κατάστασης MSM, ενώ μια «ξεχωριστή εκτίμηση που χρησιμοποιεί δημοσιευμένα δημογραφικά δεδομένα ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες έδειξε ότι έως και 3.217 πιθανές δωρεές κερατοειδούς ενδέχεται να έχουν αποκλειστεί μόνο το 2018 λόγω αυτών των ομοσπονδιακών πολιτικών.»

Επανεκτίμηση σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα

Έχουν αναφερθεί 10 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς από δότες που ζουν με τον ιό του HIV από το 1985 και σημειώθηκαν μηδενικές μεταδόσεις, σύμφωνα με το Healio News. Η έκθεση σημειώνει τις πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις από το 1994 λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μετάδοση του ιού του HIV μέσω μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς. Οι εξετάσεις διαλογής που χρησιμοποιήθηκαν τότε ήταν «αναξιόπιστες έως έξι μήνες μετά την έκθεση στον ιό» και εφαρμόστηκε «κατηγορηματικός αποκλεισμός» για σεξουαλικά ενεργoύς MSM ως δότες. Η έκθεση υποδηλώνει ότι αυτή η πολιτική είναι πλέον ξεπερασμένη, δεδομένου ότι «ο έλεγχος HIV έχει γίνει αξιόπιστος εντός 4 έως 8 ημερών» από την έκθεση.

«Με σύγχρονες ιολογικές δοκιμές που είναι αξιόπιστες εντός ημερών από την έκθεση στον ιό του HIV και δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης κερατοειδούς ιστού» , καταλήγει η έκθεση, «αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία, για να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα χειρουργικής αποκατάστασης όρασης παγκοσμίως.» 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!