Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή κάνει τα στραβά μάτια στην ομο/τρανσφοβία της Πολωνίας

15/10/2020
από

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις στους προσεχείς ευρωπαϊκούς αγώνες, παρά το γεγονός ότι θα φιλοξενηθούν σε μια περιοχή της Πολωνίας που έχει (αυτό)ανακηρυχθεί ως LGBT-free.

Περίπου 50 χώρες αναμένεται να διαγωνιστούν στους τρίτους ευρωπαϊκούς αγώνες – σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες -, που θα διεξαχθούν στην Κρακοβία της Πολωνίας. Η πόλη βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μαλοπόλσκα (αποτελείται από περισσότερους από 100 δήμους), η οποία έχει δηλώσει “απαλλαγμένη από την ιδεολογία των ΛΟΑΤ+”.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι η περιοχή δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τους αγώνες.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή (EOC) απάντησε στην κριτική διαβεβαιώνοντας ότι τα δικαιώματα των συμμετεχόντων θα γίνουν σεβαστά, ώστε να διασφαλιστεί πως δε θα υπάρξει «καμία διάκριση οποιουδήποτε είδους».

Το ζήτημα τέθηκε και στο βελγικό κοινοβούλιο καθώς οι υπουργοί επιτέθηκαν στην Επιτροπή για τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών αγώνων σε μια περιοχή που είναι αντίθετη με τις βασικές Ολυμπιακές αξίες.

Η βουλεύτρια Annick Lambrecht κάλεσε μάλιστα το Βέλγιο να αποσύρει την υποστήριξη διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων σε ομοφοβικές/τρανσφοβικές χώρες ή περιοχές.

Σύμφωνα με τους Brussels Times, ο Φλαμανδός υπουργός αθλητισμού, Ben Weyts συμφώνησε με την κριτική της, αλλά επεσήμανε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τον τόπο των αθλητικών εκδηλώσεων δεν ελήφθησαν από κυβερνήσεις, αλλά από τους ίδιους τους αθλητικούς φορείς.

Ωστόσο, δήλωσε πως η επιλογή της Μαλοπόλσκα ήταν σαφώς «ασυμβίβαστη με τις αξίες του Ολυμπιακού Χάρτη», την οποία η Ολυμπιακή Επιτροπή έπρεπε να αντικατοπτρίζει.




Δες και αυτό!