Angelina Jolie – Geraldine Van Bueren – Διεθνής Αμνηστία για τα δικαιώματα του παιδιού

14/10/2020
από
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 22: A child holds a placard with the slogan "We have the right to be safe" during a mass protest as part of the Southbank Centre's Why? Festival, which celebrates children and young people's rights on October 22, 2015 in London, England. Hundreds of children marched around the Southbank Centre during the mass protest carrying signs that displayed the issues that matter to them. WHY? What's Happening for the Young 2015, inspired by the United Nations Convention on the Rights of the Child, will run from October 22-25. (Photo by Ben Pruchnie/Getty Images)

Η Διεθνής Αμνηστία και η Angelina Jolie ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να συντάξουν ένα βιβλίο για εφήβους/ες, με τη συμβολή παιδιών και εφήβων, επισημαίνοντας τα δικαιώματα που περιέχονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η αφορμή για το έργο αυτό ήταν μια κοινή ανησυχία ότι τα παιδιά και οι ενήλικες συχνά αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά παραμένουν ευάλωτα και χωρίς να δέχονται την κατάλληλη αποκατάσταση όταν αυτά τα δικαιώματα δε γίνονται σεβαστά. Το βιβλίο γράφτηκε σε συνεννόηση με τη δικηγόρο για τα δικαιώματα των παιδιών Geraldine Van Bueren QC, μια από τους συντάκτριες της σύμβασης- ορόσημο που έδωσε στα παιδιά το δικό τους μοναδικό σύνολο δικαιωμάτων για πρώτη φορά.

Το βιβλίο Know Your Rights (And Claim Them) θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2021 από την Andersen Press στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους διεθνείς εκδότες. Έρχεται σε μια εποχή που ένας πρωτοφανής αριθμός παιδιών διαμαρτύρεται σε όλο τον κόσμο, στους δρόμους και στο διαδίκτυο, κατά της κλιματικής αλλαγής, του ρατσισμού και της ανισότητας των φύλων, μεταξύ άλλων ζητημάτων. Το όραμα του βιβλίου είναι όλοι οι έφηβοι/ες να γνωρίζουν και να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από το ποιοι/ες είναι ή πού ζουν.

Η Angelina Jolie δήλωσε:

Σήμερα έχουμε μια νεολαία που συμμετέχει και είναι έτοιμη να πολεμήσει. Πολλοί/ες όμως έρχονται αντιμέτωποι/ες με την παραπληροφόρηση από ενήλικες, την έλλειψη συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων τους, και την έλλειψη γνώσης για το πώς να χρησιμοποιούν τις ιδιαιτερότητες των δικαιωμάτων τους, εφαρμόζοντας τες στη χώρα και τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία για να ενισχύσουμε τον αγώνα τους και να τους ενδυναμώσουμε. Η Διεθνής Αμνηστία, η Geraldine και εγώ ελπίζουμε να δώσουμε αυτά τα εργαλεία στα χέρια των νέων και το βιβλίο αυτό να είναι ένας οδηγός που μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους και να χρησιμοποιούν. Όχι μόνο για να ενημερώνονται, αλλά για να ενεργοποιούνται και να το χρησιμοποιούν ως πηγή αναφοράς όπου χρειάζεται.

— Angelina Jolie

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω, και παρουσιάζει τις κύριες ομάδες δικαιωμάτων και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο σε σχέση με μια σειρά θεμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η φυλετική ισότητα και η ισότητα των φύλων, η υγεία, το καθαρό κλίμα και βιώσιμο περιβάλλον. Κάθε ομάδα δικαιωμάτων συνοδεύεται από πραγματικά παραδείγματα παιδιών ακτιβιστών/ριών που έχουν αγωνιστεί να κάνουν τη διαφορά σε κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς και αποσπάσματα από τις δικές τους φωνές.

Περιλαμβάνει, επίσης, έναν οδηγό για τα παιδιά για το πώς να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους – μέσω της εκστρατείας και της διαμαρτυρίας, της εκπαίδευσης του εαυτού τους και άλλων, της πλοήγησης στο νόμο και της αμφισβήτηση της αδικίας στο σπίτι, στο σχολείο ή στην κοινότητα και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

«Εμείς στη Διεθνή Αμνηστία είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Angelina Jolie, την Geraldine Van Bueren και νέους και νέες από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουμε αυτό το ισχυρό βιβλίο. Ήταν απαραίτητο από τότε που η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού έδωσε στα παιδιά το δικό τους μοναδικό σύνολο δικαιωμάτων» , δήλωσε η Nicky Parker, Εκδότρια και Υπεύθυνη των Λογοτεχνικών Συνεργασιών της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινές παραβιάσεις, όπως ακραία πείνα, έλλειψη στέγης και εμπορία ανθρώπων. Όποια κι αν είναι και όπου και αν ζουν, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Αυτό το βιβλίο ενδυναμώνει τους νέους και τις νέες, παρέχοντάς τους τα στοιχεία και τα εργαλεία που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους άλλους/ες.”

Ο Dujuan, 14 ετών, ένα αγόρι Αβορίγινας, από τις φυλές Arrernte και Garrwa, από την Αυστραλία, που εμφανίζεται στο βιβλίο, είπε:

«Εμείς, τα παιδιά στην Αυστραλία είμαστε οι κλεμμένες γενιές και τα παιδιά των Αβορίγινων εξακολουθούν να απομακρύνονται από τους γονείς τους από την κυβέρνηση. Η μάχη (αντίσταση) ζει μέσα μας. Τρέχει στο αίμα μας. Πρέπει να μάθουμε για τα δικαιώματά μας, στο σπίτι και στο σχολείο, και να μοιραστούμε παντού τι συνέβη και συμβαίνει σε παιδιά σαν εμάς. Πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.» 

Το βιβλίο Know Your Rights (And Claim Them) θα εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Andersen Press τον Σεπτέμβριο του 2021 μαζί με άλλες εκδόσεις από διεθνείς εκδοτικούς οίκους σε όλο τον κόσμο. Τα δικαιώματα είναι διαθέσιμα στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Για περισσότερες πληροφορίες και προπαραγγελίες δείτε εδώ.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!