Νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια με το Super Mario 3D All Stars | Review

12/10/2020

O αγαπημένος υδραυλικός της Nintendo γίνεται φέτος 35 χρονών και η Nintendo ανακοίνωσε μια σειρά από παιχνίδια, όπως και άλλα πράγματα για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του. Ένα από αυτά είναι και το Super Mario 3D All Stars, το οποίο περιέχει 3 κλασσικά Super Mario παιχνίδια από παλαιότερες εμβληματικές κονσόλες, το Super Mario 64 – από το N64, το Super Mario Sunshine – από το GameCube και το Super Mario Galaxy από το Wii.

Για εμένα αυτά τα παιχνίδια πέρα από τη νοσταλγία που προσφέρουν, για έναν περίεργο λόγο αποτελούν παιχνίδια-σταθμό στη ζωή μου και απεικονίζουν τα στάδια της ζωής μου από την αθώα παιδική μου ηλικία στην ενηλικίωση και στην αποδοχή της ταυτότητας μου.

Κάθε ένα από αυτά τα έπαιζα σε περιόδους που ήταν σημαντικές για έμενα ως Νικόλας. Το Super Mario 64, τότε που ήμουν μικρό παιδί και έτρεχα στο μαγαζί της γειτονίας, το Super Mario Sunshine, όταν η ζωή μου δεν ήταν τόσο ηλιόλουστη και πάλευα με την αυτοαποδοχή της ταυτότητα μου, και το Super Mario Galaxy, όταν επιτέλους είχα καταφέρει να αποδεχτώ τον εαυτό μου και να τον αγαπήσω γι’ αυτό που είναι. Οπότε, είχα έναν λόγο παραπάνω που ήθελα να πιάσω στα χέρια μου αυτούς τους τίτλους.

Ο Mario ήταν δίπλα μου σε όλες τις φάσεις της ζωής μου, καλές ή κακές και γιορτάζω και εγώ μαζί του.

Μετά από αυτήν τη μεγάλη, αλλά σημαντική εισαγωγή ήρθε η στιγμή να προχωρήσω το review του Super Mario 3D All Stars.

Δεν ξέρω εσείς τι περιμένατε από αυτόν τον τίτλο, εγώ μπορώ να σας πω ότι η Nintendo μας έδωσε αυτό που ακριβώς θέλαμε!

Μια δόση νοσταλγίας για να επισκεφτούμε όλες εκείνες τις περιόδους όταν παίζαμε αυτά ακριβώς τα παιχνίδια. Κι αυτή είναι η επιτυχία αυτού του επετειακού τίτλου.

Ξέρω ότι πολλά άτομα από εσάς περιμένατε να είναι ένα remaster με βελτιωμένα γραφικά, νέα textures και μεγάλες αλλαγές, όπως έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια, τα οποία τελευταία γίνονται remaster (δες the Legend of Spyro: Trilogy), και δε θα διαφωνήσω μαζί σας. Η Nintendo, δυστυχώς, έκανε την ελάχιστη προσπάθεια στη μεταφορά των τίτλων αυτών στο Nintendo Switch. Δεν μπήκε καν στον κόπο να μεγαλώσει το aspect ratio στο Super Mario 64, όπως έκανε στο Super Mario Sunshine. Παρόλα αυτά εγώ μπορώ να πω ότι, αν και δεν υπήρχαν βελτιώσεις, σε καμία περίπτωση δε διασκέδασα λιγότερο με τους τίτλους.

Ίσως εκεί στόχευε και η Nintendo. Να επισκεφτείς τα παλιά αυτά παιχνίδια και να τα παίξεις ακριβώς όπως όταν τα έπαιζες όταν ήσουν μικρός/η. Μισούσα το πώς λειτουργούσε η κάμερα στο Super Mario 64 όταν έπαιζα μικρός και αγαπώ που τη μισώ ξανά μέσα από το Super Mario 3D All Stars!

Θα μου πείτε, γιατί να πάρω το Super Mario 3D All Stars, όταν μπορώ να παίζω τα ίδια ακριβώς παιχνίδια σε emulators. Προσωπικά, το ότι μπορώ και έχω αυτά τα διαμαντάκια στο Switch μαζί μου και να τα παίζω, όποτε θέλω, όπου θέλω είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μου προσφέρει το Switch. Ναι, θα συμφωνήσω πάλι με τα περισσότερα άτομα, που λένε ότι 60 ευρώ είναι πάρα πολλά για να παίζεις παιχνίδια που πιθανώς κάθονται κάπου στον υπολογιστή σου. Η αλήθεια είναι ότι οι ελάχιστες βελτιώσεις που έχει κάνει ο τίτλος δε δικαιολογούν την τιμή του.

Παρόλα αυτά, αν σας αρέσουν αυτά τα 3 παιχνίδια, βάλτε βαθιά το χέρι στην τσέπη σας και αγοράστε τα όσο προλαβαίνετε. Όσο προλαβαίνετε, γιατί όπως πιθανώς θα ξέρετε, για έναν άγνωστο λόγο, η Nintendo αποφάσισε να δώσει μια ημερομηνία λήξης στα παιχνίδια και θα τα έχει διαθέσιμα μέχρι τις 31 Μαρτίου, για να τα κάνει συλλεκτικά για κάποιο λόγο. Όπως και να έχει, αν έχετε ενδοιασμούς για το αν πρέπει να αγοράσετε αυτόν τον τίτλο, καλό θα ήταν να τους λύσετε, πριν από την 31 Μαρτίου.

Θα αναρωτηθώ κι εγώ όπως και εσείς, γιατί η Nintendo δεν έχει συμπεριλάβει το Super Mario Galaxy 2 στη συλλογή αυτή, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους τίτλους του  Super Mario που έχουν κυκλοφορήσει. Ας ελπίζουμε να κάνει κάτι άλλο η Nintendo με αυτόν τον τίτλο, ίσως ένα τίμιο Remaster; Ο χρόνος θα δείξει.

Συνολικά, κλείνοντας θα πω ότι το Super Mario 3D All Stars δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που περιμένεις, αλλά είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

Για πολλά άτομα από εμάς αυτά τα παιχνίδια είναι σταθμός και σε έναν βαθμό μας διαμόρφωσαν στους ανθρώπους και τους gamers που είμαστε σήμερα. Ξέρω ότι μπορεί να περιμένεις πολλά από αυτά, παρόλα αυτά μην αφήνεις την απλότητα τους να σε ξεγελάσει.

Εμπιστέψου με όταν σου λέω ότι θα περάσεις καλά και για ακόμα μια φορά, ο Mario θα είναι σύντροφός σου σε ένα ακόμα νέο κομμάτι της ζωής σου.




Δες και αυτό!