Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου Petra De Sutter  ορκίστηκε να καταπολεμήσει την τρανσφοβία, στην ορκομωσία του αξιώματός της, αποτελώντας την κυριότερη τρανς αξιωματούχο της Ευρώπης.

Η πολιτικός του Πράσινου Κόμματος διορίστηκε, ως μία από τις/ους επτά αναπληρώτριες/τές πρωθυπουργού της χώρας, την περασμένη εβδομάδα, καθώς δημιουργήθηκε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συγκεντρώνει φιλελεύθερους, σοσιαλιστές, πράσινους και χριστιανούς δημοκράτες από επτά κόμματα, υπό τον νέο φιλελεύθερο πρωθυπουργό Alexander De Croo.

Η De Sutter, είναι ασκούμενη γυναικολόγος και πρώην καθηγήτρια αναπαραγωγικής ιατρικής. Έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς γερουσιαστής του Βελγίου το 2014.

Εκτός από το αξίωμά της ως αναπληρώτρια πρωθυπουργού, θα έχει επίσης τον τίτλο της υπουργού δημόσιας διοίκησης. Ως Υπουργός θα είναι υπεύθυνη για τη δημόσια διοίκηση και τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Δηλώσεις της αναπληρώτριας πρωθυπουργού:

Αφού ορκίστηκε να καταπολεμήσει την τρανσφοβία, αλλά και να εκτελέσει τα καθήκοντά της με σύνεση την Κυριακή (4 Οκτωβρίου), η De Sutter έγραψε στο Twitter: “Είμαι περήφανη που στο Βέλγιο και στην πλειονότητα της Ε.Ε. η ταυτότητα φύλου σας δε σας καθορίζει ως άτομο και δεν αποτελεί “θέμα.” 

Ελπίζω ότι ο διορισμός μου ως Υπουργού και Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού να πυροδοτήσει τη συζήτηση σε χώρες όπου αυτό δε συμβαίνει ακόμη.

Όσον αφορά τις προσωπικές επιθέσεις, η De Sutter δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ: “Εισήλθα στην πολιτική αρένα το 2014 και δέχτηκα αμέσως επίθεση. Έχω δέρμα ελέφαντα, δε φοβάμαι τις επιθέσεις.

Το περιμένω. Τα τρολ θα συνεχιστούν, αλλά θα τα αγνοήσω. Ευτυχώς, είναι λιγότερα.

Και προσθέτει: “Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση την ανάδειξή μου. Το όνομά μου κυκλοφόρησε για λίγο στο κόμμα, αλλά υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες. Ποτέ δεν ξέρεις  πώς θα καταλήξει.

Τρανς εκπροσώπηση στην υπόλοιπη Ευρώπη:

Άλλα τρανς άτομα, τα οποία κατέχουν δημόσια αξιώματα στην Ευρώπη, είναι η Marie Cau, η οποία έγραψε ιστορία τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν εξελέγη η πρώτη ανοιχτά τρανς δήμαρχος στη Γαλλία. Ακόμη, ο Gianmarco Negri ο οποίος εξελέγη ως ο πρώτος ανοιχτά τρανς δήμαρχος του Tromello, της Ιταλίας τον Μάιο του 2019.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Πολωνία έχουν εκλέξει τρανς βουλευτές. Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε ποτέ ούτε ένα τρανς άτομο ως βουλεύτρια/τή.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, κανένα τρανς άτομο δεν κατέχει ομοσπονδιακό ή πολιτειακό εκλεγμένο αξίωμα. Ωστόσο, κάποια τρανς άτομα εργάζονται σε κρατικά νομοθετικά σώματα.

Ορόσημο για την Ευρώπη: Η πρώτη τρανς υπουργός ορίστηκε στο Βέλγιο