Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint» προγραμματίζουν σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε 15 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, η οδός Πιττάκη στο Μοναστηράκι, γίνεται το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού, παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV με τη μέθοδο «rapid test» μουσική, δημιουργία γκράφιτι και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της δομής «Ath Checkpoint». Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και 12 οργανώσεις και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται τριήμερο εκδηλώσεων από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ειδικά περίπτερα ενημέρωσης, δωρεάν διανομή προφυλακτικών, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, έκθεση φωτογραφίας, ποδηλατοδρομία και με ένα ξεχωριστό event στους ρυθμούς των κρουστών της ομάδας «Paranaue».
Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στις 12:00 μ.μ. θα παρατεθεί συνέντευξη τύπου στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκο Δέδε και με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 Λέλα Κεσίδου.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου με την υλοποίηση δράσεων δωρεάν διανομής προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων για την πρόληψη και τη σωστή χρήση προφυλακτικού σε 15 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο, στην Τρίπολη, στη Ρόδο, στη Χαλκίδα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Νάουσα, στη Σύρο, στα Γρεβενά και στην Κατερίνη.
Η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) αποτελεί βασική συνιστώσα της αγωγής υγείας. Παρά την εισαγωγή νέων θεραπευτικών μεθόδων και τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού διαπιστώνονται συχνά επιδημιολογικές εξάρσεις ορισμένων ΣΜΝ, ενώ νέα νοσήματα προστίθενται στον κατάλογο τους. Η αγωγή σεξουαλικής υγείας μπορεί να τροποποιήσει ή να περιορίσει τις σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου στοχεύοντας πρωτίστως στην ενημέρωση του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού, χωρίς όμως η αναγνώριση του κινδύνου να λειτουργεί απόλυτα αποτρεπτικά. Για το λόγο αυτό άλλωστε η συνεπής χρήση του προφυλακτικού αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο για σημαντική μερίδα του πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνες πάνω από το 50% των Ελλήνων που δηλώνουν ότι είχαν περιστασιακές ερωτικές σχέσεις σε διάρκεια ενός έτους δε χρησιμοποιούσαν συστηματικά προφυλακτικό[1]. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Η «Θετική Φωνή» προάγοντας το μήνυμα της χρήσης προφυλακτικού ως του ασφαλέστερου μέσου πρόληψης κατά των ΣΜΝ, έχει μοιράσει την τελευταία τριετία περισσότερα από 2.200.000 προφυλακτικά σε όλη την Ελλάδα, στοχεύοντας τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ευάλωτες στα ΣΜΝ κοινωνικές ομάδες.