Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων σήμερα. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ξεκινά το βιβλίο της «τα γηρατειά» με την ερώτηση: «Είναι οι γέροι ανθρώπινα όντα;» .

Σήμερα θα δούμε αφιερώσεις, τραγουδάκια, ποιήματα, λογύδρια. Αναρωτιέμαι όμως, σε αυτή τη μέρα συμπεριλαμβάνονται όλα τα πλάσματα ισάξια; Τα ΛΟΑΤΚΙ ηλικιωμένα, είναι εδώ και μας ζητούν να τα θυμόμαστε, να γίνουμε το στόμα, τα αυτιά, τα μάτια τους. Να διεκδικήσουμε για εκείνα, ως επαγγελματίες υγείας, αλλά πρωτίστως, ως άνθρωποι, ισότιμη φροντίδα, ισότιμη αποδοχή, ισότιμη αγάπη. Η γιαγιά και ο παππούς μπροστά στο τζάκι, που περιστοιχίζονται από παιδιά και εγγόνια είναι μία σκηνή οικεία για κάποι@ αλλά άγνωστη για άλλ@.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν εκατοντάδες ηλικιωμένα πλάσματα, που λόγω της ταυτότητας, της εικόνας, της ορατότητας, ίσως δεν έχουν τζάκι ούτε εγγόνια. Έχουν όμως, δικαίωμα, αξιοπρέπεια, όρεξη για ζωή, αγωνίες, επιθυμίες και όνειρα. Για όλα αυτά τα πλάσματα, είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ, να παλεύουμε, να διεκδικούμε, να απαιτούμε αμέριστη αποδοχή και ορατότητα.

Μέχρι αυτός ο κόσμος να αλλάξει, μέχρι να κλείσει η φωνή μας, Θα το φωνάζουμε, συλλογικά: ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑ ΝΑ ΜΗ ΓΕΡΝΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ. 

Αλιγιζάκη Ντόρα
Υπ. Διδάκτωρ-Ψυχολόγος

Μέλος των Proud Seniors Greece


30η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων Ατόμων

Το έτος 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών και την 30η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων Ατόμων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να τιμήσει τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Φέτος, τη θεματική εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλότερους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα άτομα κατά το ξέσπασμα πανδημιών. Ακόμη, στην επίσηση σελίδα του ΟΗΕ, σημειώνεται ότι οι πολιτικές και οι προγραμματικές παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ειδικές ανάγκες τους. Ακόμη, η αναγνώριση των συνεισφορών των ηλικιωμένων ατόμων στην υγεία τους και των πολλαπλών ρόλων τους, που διαδραματίζουν στη φάση ετοιμότητας και ανταπόκρισης των σημερινών και μελλοντικών πανδημιών είναι, επίσης, σημαντική.

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων,
2019.06.08 Capital Pride Parade, Washington, DC USA 1590149

Όπως δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus (Γενικός Διευθυντής, ΠΟΥ) «ενεργώντας με βάση την στρατηγική (Sustainable Development Goals), αποτελεί μέσο για τις χώρες να εφαρμόσουν την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και να διασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ηλικίας θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνατότητές του με αξιοπρέπεια και ισότητα.»