Η Γερμανία ζητά συγγνώμη για τις διακρίσεις των γκέι ατόμων στον στρατό

18/09/2020
από

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ζητά συγγνώμη για τις δεκαετίες διακρίσεων εις βάρος των γκέι στρατιωτικών.

Μια μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο Άμυνας και παρουσιάστηκε την Πέμπτη τεκμηρίωσε «συστηματικές διακρίσεις» στο Bundeswehr – τον στρατό της Δυτικής Γερμανίας και από το 1990 της ενωμένης Γερμανίας – από το 1955 έως τις αρχές της νέας χιλιετίας.

«Λυπάμαι πάρα πολύ για την πρακτική των διακρίσεων εναντίον των ομοφυλοφίλων στο Bundeswehr», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Άμυνας Άννγκρετ Κράμπ-Κάρενμπαουερ. «Ζητώ συγνώμη από όσους υπέφεραν εξαιτίας αυτού».

Η Κράμπ-Κάρενμπαουερ είπε ότι θέλει να προωθήσει τη νομοθεσία για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Η μελέτη ανέφερε ότι «ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γκέι ατόμων θεωρήθηκε ως κίνδυνος ασφάλειας στο Bundeswehr έως το τέλος της χιλιετίας και κατέστησε αδύνατη την καριέρα του αξιωματικού ή του στρατιωτικού».

Η μελέτη σχετικά με τις διακρίσεις στο στρατό είναι η τελευταία κίνηση στη Γερμανία για την αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των γκέι. Το 2017, το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της καταδίκης χιλιάδων ομοφυλοφίλων βάσει του νόμου που ποινικοποιούσε την ανδρική ομοφυλοφιλία, που επιβλήθηκε με ενθουσιασμό στη δυτική Γερμανία μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η νομοθεσία θεσπίστηκε τον 19ο αιώνα, έγινε πιο σκληρή υπό τη ναζιστική κυριαρχία και διατηρήθηκε υπό αυτήν τη μορφή από τη δημοκρατική Δυτική Γερμανία, η οποία καταδίκασε περίπου 50.000 άνδρες μεταξύ 1949 και 1969. Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1969, αλλά η νομοθεσία δεν αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου από τα βιβλία μέχρι 1994.

Οι νομοθέτες ενέκριναν αποζημίωση για τους άνδρες που καταδικάστηκαν. Οι πληρωμές επεκτάθηκαν αργότερα σε άτομα που τέθηκαν υπό έρευνα ή τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά δεν καταδικάστηκαν.

Ο τότε υπουργός Άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ τερμάτισε επίσημα τις διακρίσεις το 2000 – «μετά από αρχικό δισταγμό, ενάντια στην κοινή βούληση και την επίμονη αντίσταση της στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε η μελέτη – μετά από έναν αξιωματικό που είχε απομακρυνθεί από τη θέση του ως διοικητής και πήγε την υπόθεσή του στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας.




Δες και αυτό!