Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα coming out από τα δημόσια πρόσωπα

17/09/2020
από

Η τοποθέτηση του Orlando LGBT+, του επιστημονικού φορέα που εξειδικεύεται στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με αφορμή το coming out του Σταμάτη Κραουνάκη και του Θανάση Αλευρά στο ΑΝΤΙVIRUS.

Σε συνεντεύξεις που έδωσαν οι δύο καλλιτέχνες στο νέο τεύχος του Antivirus magazine δηλώνουν για πρώτη φορά ρητά ότι είναι ΛΟΑΤ+ άτομα.

Ως επιστημονικός φορέας που εξειδικεύεται στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, καλωσορίζουμε το coming out κάθε ατόμου που η παρουσία ή η δραστηριότητά του έχει υψηλή επίδραση στο κοινωνικό σύνολο (λόγω της καλλιτεχνικής, πολιτικής ή άλλης ιδιότητάς του).

Το coming out διάσημων προσώπων (ή όπως συχνά αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία των role models, lgbt+ icons, famous queer people κ.α.) μπορεί να έχει ισχυρή θετική επίδραση στην ψυχική ανθεκτικότητα ειδικά των νέων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η αύξηση της ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητας, οι περισσότερες αναπαραστάσεις στα ΜΜΕ και η δημοσιοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητάς τους ατόμων με υψηλή επιδραστικότητα, έχει δυνάμει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενισχύει θετικά τις προσωπικές διεργασίες του coming out, μειώνει το αίσθημα της ντροπής και της μοναχικότητας και αυξάνει το αίσθημα της επαφής των ΛΟΑΤΚΙ+ με διάσημα άτομα που μπορεί να θαυμάζουν και να εκτιμούν για το έργο τους.

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα ευρέως αναγνωρίσιμα άτομα που έχουν κάνει coming out ανά τα χρόνια μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών (με πρώτο παράδειγμα τον μεγάλο Μάνο Χατζηδάκι και πιο πρόσφατο τον Φώτη Σεργουλόπουλο), γεγονός που δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε για τη μείωση της ντροπής και την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα.

Σταμάτη και Θανάση, ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλα άτομα το παράδειγμά σας.

https://www.facebook.com/orlandolgbt.gr/posts/2068820193254732

 




Δες και αυτό!