Νέο -τρανσφοβικό- βιβλίο της Rowling με “δολοφόνο που ντύνεται γυναίκα”

15/09/2020
από
βιβλίο της Rowling

Στο νέο βιβλίο της Rowling βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο αμετανόητα τρανσφοβική είναι. Ο πρωταγωνιστή, Cormoran Strike, ερευνά μια σειρά δολοφονιών πίσω από τιν οποίες κρύβεται ένας cis άντρας που ντύνεται γυναίκα προκειμένου να σκοτώσει γυναίκες.

Ναι, καλά ακούσατε.

Η J.K Rowling για κάποιο λόγο προσπαθεί με νύχια και με δόντια, σε όποια ευκαιρία και να της δοθεί -ή και όχι-, να μας δηλώσει πόσο τρανσφοβική είναι. Μπινγ μπινγκ μπινγκ! Η απάντηση είναι πολύ (τρανφοβική).

Η πρώτη κριτική για το βιβλίο της Trouble Blood το περιγράφει ως “ένα βιβλίο που το δίδαγμά του είναι: ποτέ μην εμπιστεύεσαι έναν άντρας μέσα σ’ ένα φόρεμα”.

Σύμφωνα με το Telegraph, η 900 σελίδων νουβέλα της αφορά την έρευνα στην υπόθεση εξαφάνιση μιας γυναίκας το 1974, η οποία πιστεύεται ότι είναι θύμα, ενός κατά συρροήν δολοφόνου, που το χαρακτηριστικό του είναι ότι ντύνεται γυναίκα.

Το Troubled Blood είναι το πέμπτο βιβλίο της J.K. Rowling με τον Cormoran Strike, το οποίο το υπογράφει με το ψευδώνυμο Robert Galbraith. Για όσα από εσάς δεν το γνωρίζετε ο Robert Galbraith είναι ένας πάρα πολύ γνωστός “επιστήμονας” που ειδικεύεται στη θεραπείας μεταστροφής και θεωρείται ο “πατέρας” αυτής της αισχρής “μεθόδου” . Το λέμε σε περίπτωση που αμφιβάλλατε για ένα λεπτό για την J.K. Rowling.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, “The Silkworm” είχε επίσης δεχτεί κριτική για την απεικόνιση ενός τρανς χαρακτήρα, τον οποίο χαρακτήριζε ως “ασταθή και επιθετικό” .

Στο βιβλίο η γυναίκα, Pippa, ακολουθεί τον Strike πριν του επιτεθεί για να τον μαχαιρώσει.

Μετά την αποτυχημένη επίθεση ο Strike παγιδεύει την Pippa στο γραφείο του και αποκαλύπτεται η τρανς ταυτότητά της και το deadname της. Σε αυτό το σημείο η Rowling περιγράφει το μήλο του Αδάμ του χαρακτήρα και τα χέρια της, με τον Strike να την προειδοποιεί ότι η φυλακή “δε θα έχει πλάκα για εσένα … όχι προεγχειρητικά” .

Η τρανς δημοσιογράφος Katelyn Burns είχε κριτικάρει το απόσπασμα στο them το 2018, γράφοντας: “Είναι αρκετά κοινό και προσβλητικό για τις τρανς γυναίκες – ότι είναι επιθετικές και δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αρρενωπή φύση τους, μην αναφέρω ότι είναι οι “κακοί” χαρακτήρες – έχει γίνει αρκετά σύνηθες για cis συγγραφείς με περιορισμένη γνώση για τα τρανς άτομα” .

https://avmag.gr/125541/ti-einai-ayto-poy-den-mporei-na-katalavei-i-j-k-rowling/




Δες και αυτό!