Τρανς Παραολυμπιονίκης μιλάει για τη φυλομετάβαση και την απόδοσή της

14/09/2020
Εικόνα: Vanity Fair

Παίρνοντας μέρος στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται τελευταία σχετικά με τα τρανς και intersex άτομα στον χώρο του αθλητισμού, η Ιταλίδα αθλήτρια Valentina Petrillo, η οποία θα είναι η πρώτη τρανς Παραολυμπιακής αθλήτρια, που θα εκπροσωπήσει την χώρα της, αποφάσισε να μιλήσει για την εμπειρία της σχετικά με τις τρανς γυναίκες στον αθλητισμό.

Η Petrillo, η οποία έχει 3 χρυσά μετάλλια στους παραολυμπιακούς, θα συμμετέχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο εκπροσωπώντας τη χώρα της Ιταλία.

Πριν από τους προκριματικούς η σπρίντερ μίλησε στο κατά πόσο η φυλομετάβασή της έχει επηρεάσει την απόδοσή της.

“Καταλαβαίνω τις αμφιβολίες, αλλά δε νομίζω ότι έχω κάποιο πλεονέκτημα… Οι αποδόσεις μου έχουν μειωθεί δραματικά” , δήλωσε η Petrillo, στο Thomson Reuters Foundation.

Ανάμεσα στο 2016 και το 2018 η Petrillo κέρδισε 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία των ανδρών. Η ίδια δηλώνει ότι η ορμονική θεραπεία που κάνει έχει μειώσει τον χρόνο της κατά 1,5 δευτερόλεπτα στον στίβο στα 200 μέτρα – το οποίο ήταν το πιο δυνατό της σημείο.

Εικόνα: TPI

“Δεν έχω προχωρήσει σε ορμονική θεραπεία… για να κερδίσω. Το έκανα για την εαυτή μου” δήλωσε η 46χρονη αθλήτρια. “Ήταν κάτι που το ήθελα όλη μου τη ζωή. Επιτέλους, είμαι στο σωστό μέρος, ανάμεσα σε γυναίκες” .

“Το να αγωνίζομαι είναι η ζωή μου, αγαπώ την αδρεναλίνη ενός επίσημου αγώνα” , πρόσθεσε. “Για άτομα σαν και εμένα που δεν μπορούν να δουν καλά και δεν μπορούν να οδηγήσουν, το τρέξιμο σημαίνει ελευθερία. Τα πόδια μου είναι το αυτοκίνητό μου” .

Η Petrillo ελπίζει ότι η ιστορία της θα εμπνεύσει και άλλα νεότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον χώρο του αθλητισμού.

“Όλα τα άτομα έχουμε το δικαίωμα να είμαστε χαρούμενα” , δήλωσε. “Κι αν τα κατάφερα εγώ όλα τα άτομα μπορούν” .

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ολυμπιακή ποδοσφαιρίστρια Rebecca Quinn έκανε coming out ως τρανς λέγοντας πως θέλει να προσφέρει περισσότερη ορατότητα στους κουίρ αθλητές.

Η Παγκόσμια Ολυμπιακή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει, μετά τη λήξη των αγώνων του Τόκιο, νέους κανόνες που σχετικά με τα τρανς και intersex άτομα που από ότι φαίνεται θα έχουν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο.

Πριν από λίγες μέρες το Ομοσπονδιακό Ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας αποφάσισε πως η Caster Semenya, intersex αθλήτρια στον στίβου, θα πρέπει να καταστείλει τα φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης της, αν δε θέλει να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!