Ο νεαρός ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής που ηγείται του κινήματος κατά της κυβέρνησης στην Ταϊλάνδη

12/09/2020
από
Tattep Ruangprapaikit, a political science student and LGBTQ activist who is leading the Free Youth group, speaks during a rally to demand the government to resign, to dissolve the parliament and to hold new elections under a revised constitution, in Bangkok, Thailand, August 16, 2020. Picture taken August 16, 2020. REUTERS/Athit Perawongmetha

Με ένα φιλί στον σύντροφό του αποφάσισε να ξεκινήσει την ομιλία του ο νεαρός ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής Tattep Ruangprapaikitseree, στα πλαίσια μια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.

Η αγκαλιά, άλλωστε, που είχε δώσει τον περασμένο Δεκέμβριο στον σύντροφο του στο κοινοβούλιο, καθώς διαδήλωνε για τους γκέι γάμους, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των συντηρητικών και αρκετών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εννέα μήνες μετά, οι αλλαγές που απαιτεί τώρα για την Ταϊλάνδη είναι ακόμη πιο δυναμικές, προκαλώντας ανοιχτά μια σκληρή διακυβέρνηση από το στρατό και το παλάτι.

«Είμαι μπερδεμένος με το πώς έφτασα εδώ», δήλωσε ο 23χρονος Tattep στο Reuters.

Από τα μέσα Ιουλίου, οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του πρωθυπουργού Prayuth Chan-ocha, πρώην ηγέτη πραξικοπήματος. Θέλουν ένα νέο σύνταγμα, νέες εκλογές και ένα τέλος στην παρενόχληση των ακτιβιστών.

Ορισμένοι διαδηλωτές επιδιώκουν επίσης μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό των δυνάμεων του Βασιλιά Maha Maha Vajiralongkorn.

Παρόλο που δεν υπάρχει ένας γενικός ηγέτης του κατακερματισμένου κινήματος – με τους ακτιβιστές να λένε ότι θέλουν να παραμείνει έτσι – μια διαμαρτυρία του Tattep στις 18 Ιουλίου προσέλκυσε απροσδόκητα περίπου 2.500 άτομα.

«Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε κανείς που να ηγείται της διαμαρτυρίας, γι ‘αυτό αποφάσισα να το κάνω», δήλωσε ο Tattep, γνωστός και με το ψευδώνυμο Ford.

Ο Tattep μεγάλωσε στην καρδιά της Μπανγκόκ. Ο πατέρας του εργάζεται ως οδηγός για μια γνωστή εφαρμογή κινητού. Όταν η μητέρα του Tattep πέθανε πριν από έξι χρόνια, μετακόμισαν σε μικρό δωμάτιο σε ένα σπίτι, που μοιράζονταν με άλλους. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

«Τον υποστηρίζω γιατί το κίνημα είναι για τη χώρα: δεν είναι μόνο γι ‘αυτόν», είπε ο πατέρας του, Somrak Ruangprapaikitseree.

Αλλά ο πατέρας του ανησυχεί ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να γίνουν βίαιες, υπενθυμίζοντας τη δεκαετία αιματηρών αναταραχών στους δρόμους, πριν από το πραξικόπημα του Prayuth το 2014.

Ενώ ο Tattep αρχικά ήθελε να γίνει φαρμακοποιός, πήγε στην πολιτική επιστήμη και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ φέτος.

Αυτός και ο φίλος του, Panumas Singprom, συναντήθηκαν στον Tinder και συνειδητοποίησαν ότι είχαν πάει στις ίδιες πολιτικές συναντήσεις.

«Δεν θέλουμε όταν γεράσουμε να μας ρωτήσουν τα παιδιά μας, ‘τι κάναμε για τη χώρα’ και να μην έχουμε κάτι να τους απαντήσουμε», είπε ο Panumas.

Εκτός από την εκστρατεία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, δημιούργησαν ένα φόρουμ συζήτησης στο Facebook που έγινε γνωστό ως το Ελεύθερο Κίνημα Νέων – και αργότερα ως το Κίνημα Ελεύθερων Άνθρωπων.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!