Σειρά βίαιων επιθέσεων μίσους στο γραφείο του Pride της Τυφλίδας

02/09/2020
από
γραφείο του Pride της Τυφλίδας
Αφίσα του Pride της Τυφλίδας

Τους τελευταίους μήνες, το γραφείο του Pride της Τυφλίδας ήταν ο στόχος έντονων επιθέσεων θρησκευτικών και ακροδεξιών ομάδων.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν μετά τις 17 Μαΐου, μετά από μία διαδικτυακή διαδήλωση. Όπως και άλλοι 100 πολίτες της Γεωργίας, έτσι κι εμείς, κρεμάσαμε συμβολικά μια σημαία του ουράνιου τόξου από το μπαλκόνι του γραφείου μας.

γραφείο του Pride της Τυφλίδας
Αφίσα του Pride της Τυφλίδας

Τα γεγονότα -όπως αναφέρει το Tbilisi Pride εξελίχθηκαν ως εξής:

  • Στις 23 Μαΐου, μέλη ακροδεξιών ομάδων άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το του Pride της Τυφλίδας. Σκοπός τους ήταν να αφαιρέσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου. Στις 25 Μαΐου, κατάφεραν να αφαιρέσουν και να κλέψουν τη σημαία. Μετά από την κλοπή, εμείς κρεμάσαμε μια καινούργια.
  • Από την 1η Ιουνίου, όταν άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, συνεχίσαμε τη δουλειά στο γραφείο. Ακροδεξιές ομάδες άρχισαν να πραγματοποιούν τακτικές συγκεντρώσεις μπροστά από το γραφείο μας. Κρατούσαν πανό που περιείχαν ομοφοβική ρητορική μίσους και συχνά φώναζαν και κακοποίησαν λεκτικά ακτιβιστές του Pride της Τυφλίδας.
  • Στις 7 Ιουνίου, μέλη ακραίων ομάδων έριξαν μαύρο χρώμα στη σημαία του ουράνιου τόξου και στα παράθυρα του γραφείου μας.
  • Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Ιουνίου οι διαδηλώσεις μίσους συνεχίστηκαν μπροστά από το γραφείο σε τακτική, καθημερινή βάση. H παρουσία ήταν έως και δέκα ατόμων.
  • Στις 2 Ιουλίου, ακροδεξιές και θρησκευτικές ομάδες οργάνωσαν μία σχετικά μεγάλη πορεία. Περίπου 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κληρικών, συγκεντρώθηκαν. Απαγγέλθηκαν προσευχές και «αγιασμός» έλουσε τον δρόμο κοντά στο γραφείο. Οι διαδηλωτές απείλησαν να κάψουν ακτιβίστριες/στές του Pride: «θα ρίξουμε βενζίνη και θα σας κάψουμε όλους» , φώναξαν.
  • Στις 21 Ιουλίου, άγνωστα άτομα έριξαν αυγά στην είσοδο του γραφείου μας. Από τις 21 Ιουλίου έως σήμερα (26 Αυγούστου) η ρίψη αυγών επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε μέρα.

Το Pride της Τυφλίδας σημειώνει τα εξής:

Έχουμε επανειλημμένα κάνει έκκληση στην αστυνομία σχετικά με τα παραπάνω γεγονότα. Οι τρέχουσες έρευνες έχουν αποδειχθεί έως τώρα αναποτελεσματικές.

Είναι προφανές ότι αυτά τα φαινόμενα είναι εκδηλώσεις ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Εκτός από τη ρητορική μίσους και εγκλήματα που προκαλούνται από μίσος, πιστεύουμε ότι αυτά τα γεγονότα, και ειδικά τα περιστατικά που σχετίζονται με τη σημαία, αποτελούν επίθεση στην ελευθερία έκφρασης και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η χρήση της σημαίας του ουράνιου τόξου είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές αυτο-έκφρασης για εμάς, ως κουήρ πολίτες. Επιπλέον, πράξεις, όπως ομοφοβικά πανό, κακοποιητικά σχόλια, θρησκευτικές συγκεντρώσεις και ρίψη αυγών αποτελούν ψυχολογική βία εναντίον των ακτιβιστρι/ών μας του Pride. Με τέτοιες επιθετικές, εκφοβιστικές και βίαιες πράξεις, οι παραβάτες όχι μόνο κρατούν τους υπαλλήλους της οργάνωσης σε συνεχή πίεση και τους εμποδίζουν στη δουλειά τους, αλλά επίσης εμβαθύνουν το μίσος τους απέναντί ​​μας, καθώς και το στίγμα προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚ ατόμων γενικά, και ενθαρρύνουν άλλοι να διαπράξουν βίαιες, παράνομες πράξεις. Η σκόπιμη βία και παρενόχληση που διαρκεί εδώ και ένα μήνα έθεσε τις ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές σε ένα εξαιρετικά αγχωτικό περιβάλλον και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διατήρηση ενός ήσυχου, ασφαλούς χώρου εργασίας και περιβάλλοντος.

Το Pride της Τυφλίδας ανακοίνωσε σχετικά

Με βάση τις προαναφερθείσες πραγματικές περιστάσεις, είναι σαφές ότι το Pride της Τυφλίδας, καθώς και οι υπάλληλοί του, είναι θύματα εγκλημάτων, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Γεωργίας όπως: παραβίαση της ισότητας, βία, παρεμπόδιση δημόσιων δραστηριοτήτων, δίωξη.

Απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών: Διερευνήστε αυτά τα περιστατικά εγκαίρως και επιβάλλετε τις κατάλληλες κυρώσεις στους υπευθύνους.

Απευθύνουμε έκκληση στον Δημόσιο Υπερασπιστή της Γεωργίας και στους συνεργαζόμενους οργανισμούς μας: Παρακολουθήστε αυτά τα συμβάντα και απαντήστε κατάλληλα.




Δες και αυτό!