Γιατροί στη Γαλλία εντόπισαν δύο άντρες, οι οποίοι φέρουν ένα στέλεχος του HIV ανθεκτικό σε κάθε θεραπεία.

Ο ένας είναι ένας 23χρονος άντρας, ο οποίος είχε διαγνωστεί με HIV τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο δεύτερος είναι ένας 54χρονος άντρας. Και οι δύο άντρες είχαν σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες. Ακόμη, και οι δύο διαμένουν στην ίδια περιοχή της νότιας Γαλλίας.

Στέλεχος του HIV ανθεκτικό στις θεραπείες

Οι άντρες δε γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν όμως το ίδιο μεταλλαγμένο HIV-1 στέλεχος του ιού. Αυτό το στέλεχος εμφανίζει αντίσταση και στις τρεις κύριες αντιρετροϊκές θεραπείες. Δεν είναι ακόμα σίγουρο, αν κάποιος από τους δύο άντρες έπαιρνε PrEP.

Συνήθως, οι ανθεκτικές μεταλλάξεις εμφανίζονται σε άτομα, τα οποία δεν παίρνουν τακτικά τη θεραπεία τους. Επίσης, συνήθως εμφανίζουν ανθεκτικότητα μόνο σε έναν τύπο φαρμάκων θεραπείας του ιού του HIV. Έτσι, υπάρχουν τουλάχιστον διαθέσιμες οι υπόλοιπες επιλογές. Επιπλέον, είναι δυσκολότερο να μεταδοθούν σε άλλα άτομα, επειδή οι μεταλλάξεις κάνουν τον ιό πιο βαρύ.

Ωστόσο, οι Γάλλοι γιατροί πιστεύουν ότι η υπάρχουσα υπόθεση αποτελεί την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του στελέχους αυτού από ένα άτομο σε άλλο. Κι αυτό, γιατί οι δύο άντρες έχουν το ίδιο στέλεχος και δε γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλα άτομα, τα οποία μετέδωσαν το συγκεκριμένο στέλεχος.

Τέτοια στελέχη είναι πολύ σπάνια προς το παρόν, στη Γαλλία τουλάχιστον. Οι Γάλλοι γιατροί λένε ότι τόσο αυτό, όσο και παρόμοια στελέχη, αποτελούν μόνο το 0.1% όλων των HIV υποθέσεων σε όλη την χώρα. Ο σκοπός είναι να διατηρηθεί αυτό το ποσοστό στο ίδιο χαμηλό επίπεδο.

Κλινικές έχουν ειδοποιηθεί σε όλη την χώρα, όπως, επίσης, και στην Ισπανία. Και οι δύο άντρες δήλωσαν ότι θα φοράνε προφυλακτικά για το υπόλοιπο της ζωής τους. Δεν είναι ακόμα σίγουρο πώς θα ακολουθήσουν τη θεραπεία τους, τα συγκεκριμένα άτομα προκειμένου να παραμείνουν υγιή.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Σύμφωνα με το Gay Nation, η πρώτη υπόθεση στελέχους ιού του HIV ανθεκτικό σε φαρμακευτική αγωγή ήταν το 2004 στη Νέα Υόρκη.

Στο παρελθόν γιατροί έχουν εντοπίσει στελέχη ανθεκτικά στη θεραπεία. Παρόλα αυτά, τα στελέχη αυτά δεν ήταν ανθεκτικά και στις τρεις κύριες αντιρετροϊκές φαρμακευτικές αγωγές ταυτόχρονα.

Στις δύο πρώτες υποθέσεις – που βρέθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2016 – και οι δύο άντρες προσβλήθηκαν με στέλεχος του HIV, το οποίο παρουσίαζε αντίσταση στο tenofovir και στο emtricitabine. Οι δύο αυτές αγωγές χρησιμοποιούνται στην Truvada, την πιο κοινή μέθοδο PrEP.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες τονίζουν, ότι άτομα τα οποία κάνουν χρήση PrEP, μπορούν να προσβληθούν από HIV, αν εκτεθούν σε στέλεχος, που είναι ανθεκτικό σε αυτά τα δύο φάρμακα που υπάρχουν στην Truvada. Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις είναι αρκετά σπάνιες σύμφωνα με τους ειδικούς.