Έξι άτομα γράφουν για το μέλλον των ΛΟΑΤ+ επιχειρήσεων στην Ελλάδα

01/09/2020

Ζητήσαμε από 6 ιδιοκτήτες/τριες ΛΟΑΤ+ επιχειρήσεων να μας μιλήσουν σχετικά με το μέλλον των ΛΟΑΤ+ μαγαζιών.

Bαγγέλης Γερασίμου
Shamone, Shamonette

Προσωπικά επιλέγω να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι το πολύ σε έναν χρόνο θα έχουμε ξεμπερδέψει από την πανδημία και θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Χρειάζεται φυσικά αρκετή υπομονή και επιμονή γιατί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος είναι επηρεασμένος απ΄όλη την κατάσταση. Στην αρχή δεν έβγαινε καν. Σιγά σιγά άρχισε να χαλαρώνει… κάποιες φορές υπερβολικά. Αλλά και πάλι η επισκεψιμότητα είναι περιορισμένη. Ίσως όχι τόσο στο Shamone. Στο Shamonette, όμως, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί ο κόσμος έχει φύγει και δεν υπάρχουν τουρίστες να το συντηρήσουν. Θεωρώ πως αν δεν ξεμπερδέψουμε με το θέμα «κορονοϊός», θα έρθει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, γιατί ο κόσμος πέρα από τον φόβο, δεν έχει και τα χρήματα που είχε πέρυσι. Αυτό το βλέπουμε και τώρα. Δεν έχει δηλαδή να κάνει μόνο με την επισκεψιμότητα αλλά και με την κατανάλωση, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν υπάρχει το 2ο ή το 3ο ποτό. Όπως και να έχει, τόσο εγώ όσο κι ο Φώτης θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα μαγαζιά, να στηρίζουμε τη ΛΟΑΤ+ επιχειρηματικότητα και τον κόσμο, όπως κάνουμε δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια. Όπως είπα και στην αρχή, επιλέγουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Υπομονή!

Ρένα Καραγκούνη
Sodade2

Οι ΛΟΑΤ+ χώροι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί για την κοινότητα. Σίγουρα όχι όπως παλιότερα, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν ένα safe space στα ΛΟΑΤ+ άτομα και μια ευκαιρία να είναι πραγματικά ο εαυτός τους. Γι΄αυτό και η λεγόμενη ΛΟΑΤ+ επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη. Με το που ανοίξαμε από την καραντίνα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Κανείς δεν ήξερε επί της ουσίας ποια ακριβώς ήταν τα μέτρα, πέρα απ΄αυτά που είχαν να κάνουν με τα τετραγωνικά και την “επιτρεπόμενη χωρητικότητα”. Ακόμα και σ΄αυτή την περίπτωση, αν κάποιος δει τα άτομα που επιτρέπει ο νόμος με βάση τα τετραγωνικά, θα διαπιστώσει ότι δε γίνεται να τα βγάλεις πέρα και ότι θα πρέπει να απολύσεις ανθρώπους για να επιβιώσεις. Δεν είναι σωστό όμως να αφήνεις τον κόσμο χωρίς δουλειά, κυρίως μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Γι΄αυτό και δεν απολύσαμε κανέναν ούτε μειώσαμε τα μεροκάματά τους. Είναι ένας αγώνας, όμως, όλο αυτό και δυστυχώς βλέπω να συνεχίζεται για αρκετό καιρό ακόμη. Το καλοκαίρι με το έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσει. Ο χειμώνας, όμως, που θα ακολουθήσει, θεωρώ πως θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Γιατί εμείς απευθυνόμαστε σε άτομα συγκεκριμένης ηλικίας, ένα πιο νεανικό κοινό. Και κατά την άποψη μου η ανεργία σ΄αυτή κυρίως την ηλικία θα ανέβει πάρα πολύ. Φοβάμαι πως θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας. Και δεν ξέρω αν είναι μόνο ο χειμώνας, γιατί το τοπίο είναι αρκετά θολό.

Βασίλης Χουλιαράς
Elysium Hotel

Χωρίς αμφιβολία μετά την καραντίνα, όλες οι επιχειρήσεις και οι ΛΟΑΤ+ αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και για να είμαι ειλικρινής τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό. Προσωπικά, βλέπω την ομαλότητα των πραγμάτων να επιστρέφει μετά το 2023. Εύχομαι όμως να συνέλθουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Ό,τι και να πούμε τώρα, η αλήθεια είναι πως ζούμε μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση που δε σου επιτρέπει να είσαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Τα δεδομένα αλλάζουν πάντα πολύ γρήγορα, τι ισχύει και τι δεν ισχύει… Και ακριβώς επειδή η καθημερινότητα είναι τόσο μεταβλητή και πρωτόγνωρη δεν μπορείς να κάνεις κανένα πλάνο και κανέναν προγραμματισμό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δουλέψεις και να περιμένεις. Αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ. Το ξενοδοχείο το άνοιξα με όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντας όλες τις οδηγίες και τις συστάσεις. Η αλήθεια είναι πως το άνοιξα καθαρά για τους υπαλλήλους μου. Με αρκετούς απ΄αυτούς συνεργάζομαι πολλά χρόνια – 25 και 26 χρόνια δουλεύουμε μαζί – και δε θα μπορούσα να τους αφήσω άνεργους. Ξέροντας βέβαια, ότι θα έχει κόστος όλο αυτό. Εύχομαι πάντως να συνέλθουν γρήγορα τα πράγματα και να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα που είχαμε συνηθίσει.

Μαίρη Ψαρουδάκη
Μυροβόλος, Noiz

Πρώτα άνοιξε η Μυροβόλος, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με τις αποστάσεις, την απολύμανση και την υγιεινή. Τολμώ να πω πως, λόγω της πλατείας, ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά. Και ακριβώς έτσι συνεχίζουμε, παρότι έχει φύγει αρκετός κόσμος. Ανοίγοντας πάντως δε συναντήσαμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτά εμφανίστηκαν στη συνέχεια, γιατί αν και πολιτεία είχε μιλήσει για συγκεκριμένες διευκολύνσεις, ελάχιστες απ΄αυτές έγιναν πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ΛΟΑΤ+ όσο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Σε σχέση με το Noiz, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο λόγω του περιορισμένου αριθμού των ατόμων με το οποίο αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε. Υπάρχει δηλαδή μια σοβαρή δυσκολία λόγω της μειωμένης επισκεψιμότητας, που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Αν και ο κόσμος έρχεται και μας στηρίζει, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πάντες λόγω των περιορισμών. Οπότε, δυσαρεστούμε κάποιους, που αναγκάζονται να φύγουν και μπορεί την επόμενη φορά να προτιμήσουν μεγαλύτερα μαγαζιά και ίσως και εκτός ΛΟΑΤ+ χώρου. Αυτό έχει φυσικά ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και εμείς οικονομικά, σε όλα αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε. Αν και από τη φύση μου είμαι αρκετά αισιόδοξη, τα νούμερα δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια χαλάρωσης. Αντιθέτως, δείχνουν πως πρέπει να είμαστε πιο μαζεμένοι, πως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Τόσο εμείς όσο και η ίδια η πολιτεία, η οποία πρέπει να είναι σε θέση να μας βοηθήσει. Γιατί αν δεν το κάνει πάρα πολλά μαγαζιά θα κλείσουν. Παρόλ΄αυτά είναι σημαντικό να έχουμε την υγεία μας, να είμαστε ψύχραιμοι και να έχουμε πίστη. Πρέπει όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια αυτή και να κρατηθούμε ζωντανοί.

Κώστας Αδαμόπουλος
Alexander Sauna

Στην Ελλάδα οι ΛΟΑΤ+ επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει και ένα ΛΟΑΤ+ άτομο στην καθημερινότητά του. Ο κόσμος, ακόμη και στους κόλπους της κοινότητας, δεν είναι εξοικειωμένος με μια ανοιχτά ΛΟΑΤ+ επιχείρηση ή καλύτερα μια επιχείρηση με σαφή ΛΟΑΤ+ προσανατολισμό. Εμείς προσπαθούμε να γεφυρώσουμε αυτό το κενό. Σίγουρα, η πανδημία του κορονοϊού και η καραντίνα που ακολούθησε δε βοήθησαν καθόλου τα πράγματα. Αντιθέτως, τα έκαναν ακόμη πιο δύσκολα. Ανοίγοντας έπρεπε να διαχειριστούμε μια νέα πραγματικότητα. Όχι τόσο σε σχέση με τους νέους κανόνες υγιεινής, αφού στη δική μας περίπτωση δεν άλλαξε κάτι δραματικά σχετικά με τους κανόνες καθαριότητας. Πάντοτε ήμασταν πολύ αυστηροί με αυτό και πάντοτε διαθέταμε σύγχρονο εξοπλισμό για τη διασφάλιση υγιεινής και την απολύμανση του χώρου. Περισσότερο μάλλον είχε να κάνει με την “ποικιλία” του κοινού μας. Αν κι ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει, οι νέοι κυρίως, μας λείπουν σίγουρα οι τουρίστες. Μας λείπει αυτή η συνάντηση, αν σκεφτείς πως κατά κάποιον τρόπο είμαστε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για έναν γκέι τουρίστα και πως σκοπός μας είναι η συνάντηση τουριστών με Έλληνες. Πιστεύω, πάντως, πως η κατάσταση μετά την άνοιξη του 2021 θα έχει ομαλοποιηθεί.

Χρήστος Ψυχογιός
Big Bar

Όταν ανοίξαμε ο κόσμος ήταν φοβισμένος και αρκετά μπερδεμένος με όλη αυτή την ιστορία του κορονοϊού. Φυσικά, η προσέλευση ήταν αρκετά περιορισμένη ενώ το “μένουμε σπίτι” είχε παγιωθεί, με πολλούς μάλιστα να μη βγαίνουν για να προστατέψουν κυρίως τους οικείους τους. Έχω την αίσθηση, πάντως, ότι οι μικρότερες ηλικίες δεν επηρεάστηκαν και τόσο πολύ, μετά το άνοιγμα, αλλά κυρίως οι μεγαλύτερες. Και επειδή εμείς δουλεύουμε μ΄αυτές τις ηλικίες, ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος για εμάς. Μειώθηκε αρκετά ο κόσμος μας. Ίσως όχι οι καταναλωτικές του συνήθειες, σίγουρα όμως η ποσότητά του. Όπως και να έχει θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και θέλω να πιστεύω πως ο κόσμος θα επιστρέψει σύντομα στις συνήθειες του και στην καθημερινότητά του. Το πρόβλημα είναι πως με όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα των κρουσμάτων, με τον τουρισμό, τον χειμώνα που μας περιμένει κλπ., δεν μπορώ να προσδιορίσω το πότε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει κι αυτό δημιουργεί αρκετές δυσκολίες, αφού δεν μπορείς να κάνεις κάποιο πλάνο, κάποιον προγραμματισμό για το άμεσο μέλλον. Και κυρίως όταν πρέπει να είσαι τόσο αυστηρός και με τον αριθμό των ατόμων που μπορείς να δεχτείς στον χώρο σου. Και εμείς είμαστε πολύ αυστηροί μ΄αυτό, όπως και με τους κανονισμούς υγιεινής και απολύμανσης. Όπως και να έχει είναι σημαντικό η κοινότητα να γνωρίζει, πως οι ΛΟΑΤ+ επιχειρήσεις κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, ώστε ο κόσμος να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!