Σπάνια περίπτωση elite controller του HIV σταμάτησε τον ιό

28/08/2020
από
elite controller του HIV
Φωτογραφία της Loreen Willenberg

Για μια πάρα πολύ σπάνια περίπτωση κάνουν αναφορά επιστήμονες, στην οποία μια 66χρονη γυναίκα από την Καλιφόρνια, η Loreen Willenberg, η οποία ζούσε εδώ και περίπου 30 χρόνια με τον ιό του HIV, τον σταμάτησε χωρίς κάποια θεραπεία.

Η υπόθεση της elite controller του HIV, Willenberg, έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις μεταξύ των ομάδων σεξουαλικής υγείας, καθώς φαίνεται ότι “θεραπεύτηκε” , χωρίς τη χρήση φαρμάκων ή μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, περιγράφεται πως ο ιός σταμάτησε να αντιγράφεται στην Willenberg.

Μέχρι στιγμής, δύο άτομα έχουν θεραπευτεί επιτυχώς από τον HIV. Ο Timothy Ray Brow στο Βερολίνο και ο Adam Castillejo στο Λονδίνο. Και οι δύο, μέσα από ριψοκίνδυνες επεμβάσεις μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Ο Matthen Hodson, executive director του British HIV charity NAM aidsmap, δήλωσε: “Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων, λιγότερου του 1%, φαίνεται ότι έχει τη φυσική ικανότητα να ελέγχει τον HIV, χωρίς φαρμακευτική αγωγή” .

“Αυτοί οι άνθρωποι είναι γνωστοί ως ‘elite controllers’. Στην περίπτωση της Loreen Willenberg, η ίδια είναι ακόμη πιο ‘elite’ ανάμεσα στα ‘elite controller’ άτομα” .

Ο HIV είναι ένας ιός, ο οποίος μπαίνει μέσα στο γονιδίωμα του ανθρώπου και τον ξεγελά, έτσι ώστε να κάνει περισσότερα αντίγραφα του ιού. Στην περίπτωση της Willenberg, σύμφωνα με τους ερευνητές του Peter Doherty Institute for Infection kai Immunity, ο ιός έχει εξοστρακιστεί σε απομακρυσμένα μέρη του γονιδιώματος, όπου δε μπορεί να αναπαραχθεί.

Εξετάζοντας 1.5 δισεκατομμύρια ερυθροκύτταρα της Willenberg χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές εντοπισμού, δε βρήκαν σχεδόν κανένα ίχνος του ιού. Φαίνεται, ότι το ανοσοποιητικό της σύστημα παρεμπόδισε την ικανότητα του ιού να αντιγράφεται.

Οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει, ενδελεχώς, για αρκετά χρόνια, άτομα που είναι “elite controllers” .

Ελπίζουν, ότι μπορεί να αποτελούν το κλειδί για τη θεραπεία του HIV. Παρόλα αυτά, “δεν υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι για τη δημιουργία παρόμοιας απόκρισης σε άτομα που δεν είναι elite controllers” , δήλωσε ο Hudson.

“Η μελέτη στα ‘elite controller’ άτομα μας δείχνει ότι ο ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αλλά δε μας λέει, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε, άλλα άτομα σε ‘elite controllers’” .

“Δε μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά στο γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τον ιό χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή. Θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ ξεχωριστό στο DNA τους. Αυτό θα ήταν δύσκολο να το αναπαράγουμε ιατρικά” .

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το κρίσιμο ερώτημα γύρω από την έρευνα είναι το εξής: Πώς τα ευρήματά της μπορούν να εφαρμοστούν στα 37 εκατομμύρια ατόμων που ζουν με τον ιό του HIV.

https://avmag.gr/128034/pithani-elpidofora-therapeia-gia-ton-hiv-xekinaei-tis-dokimes-se-anthropoys/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!