Μείωση ομοφοβικών εκφράσεων σε ομάδες που συμμετέχουν σε “pride games”

28/08/2020
από
pride games, ομοφοβία, Αυστραλία, έρευνα
Μείωση ομοφοβικών εκφράσεων σε ομάδες που γίνονται "pride games"

Ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα “pride games” βοηθούν στη μείωση του ομοφοβικού λόγου και σχολιάζει ότι τα ευρήματα μελέτης ως «ασυνήθιστα» , καθώς οι περισσότερες πρωτοβουλίες μείωσης προκαταλήψεων συνήθως είτε αποτυγχάνουν είτε έχουν μικρό αντίκτυπο.

Η χρήση ομοφοβικού λόγου μειώνεται δραστικά σε αθλητικούς συλλόγους, που συμμετέχουν σε παιχνίδια υπερηφάνειας (pride games).

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αποδεικνύεται ότι οι εκδηλώσεις με θέμα την ποικιλομορφία μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στις αθλητικές ομάδες.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, είναι η πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη που διερευνά εάν τέτοια θεματικά παιχνίδια, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση μιας σειράς κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ομοφοβία, ο ρατσισμός και ο σεβασμός των γυναικών, μπορούν να βοηθήσουν στο τέλος των διακρίσεων σε ανδροκρατούμενα αθλήματα.

Η μελέτη, σύμφωνα με την The Guardian, επικεντρώθηκε στο Australian Ice Hockey League. Διαπίστωσε ότι οι παίκτες ομάδων, που έχουν συμμετάσχει σε παιχνίδια υπερηφάνειας, χρησιμοποιούν σχεδόν 40% λιγότερο ομοφοβικό λόγο από τους παίχτες ομάδων που δεν έχουν πραγματοποιήσει τέτοια συμπεριληπτικά παιχνίδια. Μια επόμενη, μεγαλύτερη μελέτη που περιελάμβανε την κοινότητα του κρίκετ, το netball, το αυστραλιανό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ και το ντέρμπι με τροχοπέδιλα (roller derby) ανέφερε σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα.

«Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ασυνήθιστα» , δήλωσε ο Erik Denison, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Οι περισσότερες παρεμβάσεις μείωσης προκαταλήψεων αποτυγχάνουν, ή έχουν μικρό αντίκτυπο στις συμπεριφορές. Πολύ λίγες έχει αποδειχθεί ότι τις αλλάζουν» .

«Η διεξαγωγή παιχνιδιών υπερηφάνειας δε σταματά τις διακριτικές συμπεριφορές, αλλά τα παιχνίδια φαίνεται να μετριάζουν τη συχνότητα χρήσης ομοφοβικού και σεξιστικού λόγου, που χρησιμοποιούν οι παίκτες» , δήλωσε ο Denison.

“Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των παιχνιδιών υπερηφάνειας, με μία καλύτερη επικοινωνία σχετικά με το γιατί αυτός ο λόγος είναι επιβλαβής για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους είναι το κλειδί για τη διακοπή αυτής της συμπεριφοράς.” Ωστόσο, ο Denison παραδέχτηκε ότι οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι, γιατί αυτά τα παιχνίδια δε βοήθησαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά κι άλλων ατόμων που εμπλέκονται στο παιχνίδι, όπως μιας αντίπαλης ομάδας.

Τα παιχνίδια με θέμα την ποικιλομορφία διοργανώνονται όλο και πιο συχνά, σε μια σειρά αθλημάτων σε όλο τον κόσμο. Αυτό πρωτοξεκίνησε από την ομάδα χόκεϊ Florida Panther του το 2013. Σήμερα, πρωτοβουλίες υπερηφάνειας εμφανίζονται τακτικά σε πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο. Από το NBA και το NFL στις ΗΠΑ, έως το AFL στην Αυστραλία και το Premier League στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, η έλλειψη έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών παραμένει εμπόδιο. Ορισμένοι διοργανωτές αθλημάτων θέλουν να κάνουν το σωστό. Όμως, φοβούνται μην κατηγορηθούν για «έκφραση ηθικών αξιών» ή “πολιτική ορθότητα” .

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση, το Salesforce, το You Can Play και τη Διεθνή Αμνηστία. Είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την ανάγκη για αποδεικτικά στοιχεία. Επιδίωκε να αποδείξει για πρώτη φορά ότι οι εκστρατείες ποικιλομορφίας συμβάλλουν πραγματικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς.

Ο παίκτης χόκεϊ στον πάγο της Melbourne Mustangs, Maxime Langelier-Parent δήλωσε ότι η χρήση ομοφοβικού λόγου στο άθλημά του ξεκινά από νωρίς. Γίνεται συνήθεια, και στη συνέχεια μεταβιβάζεται στην επόμενη γενιά παικτών.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος» , είπε ο Langelier-Parent.

Ένας άλλος παίκτης του χόκεϊ στον πάγο, ο Kade Matthews της Southern Lights, δήλωσε: «Οι περισσότεροι ΛΟΑΤ παίκτες χόκεϊ είτε αγνοούν τα κακοποιητικά σχόλια είτε απλά τα αποδέχονται. Αλλά αυτό μπορεί να πονέσει βαθιά κάποιο άτομο και σίγουρα στέλνει το μήνυμα ότι δεν αρέσουν στους ανθρώπους οι ομοφυλόφιλοι.

“Καθώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν ενάντια στον ομοφοβικό λόγο και πώς αυτός επηρεάζει, θα υπάρξει πίεση για να αλλάξει η κουλτούρα στο σύνολό της, με αποτέλεσμα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία όλων των παικτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων.” 

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα φοβικά σχόλια στον αθλητισμό, συνήθως δε χρησιμοποιούνται με κακία ή κακή πρόθεση, όμως, ο Denison υπογράμμισε τη σημασία της κατανόησης, ακριβώς, του πώς ένα παιχνίδι με θέμα την ποικιλομορφία, μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή σε αυτό το είδος συμπεριφοράς.

«Για τα παιχνίδια υπερηφάνειας, η θεωρία εργασίας μας είναι η επικοινωνία γύρω από το παιχνίδι. Οι παίκτες φορούν ειδική στολή, τοποθετούνται ουράνια τόξα παντού σε ένα γήπεδο, και γίνονται ανακοινώσεις. Συναντούν ΛΟΑΤΚΙ+ αθλήτριες/τές, δημιουργούν ένα «παράθυρο γνωστικής ευκαιρίας» για να βραχυκυκλώσουν αυτόν τον συνηθισμένο απρόσεκτο λόγο» , είπε.

«Ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη μας το περιέγραψε πολύ ξεκάθαρα. Σε μια συνέντευξη, μας είπε ότι χρησιμοποίησε έναν ομοφοβικό χλευασμό, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού υπερηφάνειας. Είπε ότι αισθάνθηκε σα να ορκίζεται μπροστά στη γιαγιά του. Όντας μέρος του παιχνιδιού υπερηφάνειας παρατήρησε τις λέξεις που χρησιμοποιούσε, χωρίς να το σκέφτεται ότι τις χρησιμοποιεί. Είπε ότι προσπάθησε σκληρά να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτές τις εκφράσεις μετά το παιχνίδι.” 

https://avmag.gr/126619/quot-oi-mayroi-den-kolympoyn-oi-gkei-den-echoyn-thesi-sta-athlimata-quot/




Δες και αυτό!