Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκοψε τη χρηματοδότηση σε 6 ομοφοβικές πόλεις της Πολωνίας

19/08/2020

H πολωνική πόλη που έχασε τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή υποστήριξε πως είναι απαλλαγμένη από την «ιδεολογία των ΛΟΑΤ» θα λάβει οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας την Τρίτη.

Η θέση των κυβερνώντων εθνικιστών ενάντια στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα έχει γίνει σημείο σύγκρουσης στη χώρα.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υποχώρησε στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤ και διεξήγαγε μια εκστρατεία με ομοφοβική ρητορική πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα.

“Υποστηρίζουμε έναν δήμο που έχει μια φιλο-οικογενειακή ατζέντα, προωθεί την υποστήριξη για οικογένειες που λειτουργούν καλά και καταπολεμά την επιβληθείσα ιδεολογία των ΛΟΑΤ και του φύλου, η οποία ωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro.

Η πόλη Tuchow στη νότια Πολωνία θα λάβει τώρα 250.000 ζλότι (67.800 $) από το Ταμείο του υπουργείου.

Η Tuchow είχε απορριφθεί από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης, αφού υποστήριξε ότι αποτελεί μια “LGBT ZONE”. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η πόλη θα μπορούσε να έχει ζητήσει επιχορήγηση έως και 25.000 ευρώ.

Η Επίτροπος για την Ισότητα της ΕΕ, Έλενα Ντάλι, δήλωσε ότι απορρίφθηκαν έξι αιτήσεις αδελφοποίησης πόλεων στις οποίες συμμετείχαν πολωνικές πόλεις που υιοθέτησαν αυτά τα ομοφοβικά ψηφίσματα.

«Προσπαθήσαμε να μάθουμε αν υπάρχουν κι άλλοι δήμοι. Αν το βρούμε, θα επικοινωνήσουμε μαζί τους», είπε ο Ziobro.

Από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι, περίπου 100 δήμοι σε ολόκληρη την Πολωνία υπέγραψαν δηλώσεις λέγοντας ότι είναι απαλλαγμένοι από την «ιδεολογία των ΛΟΑΤ». Αυτό πυροδότησε έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα, προσωπικότητες από τις τέχνες υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την κυβέρνηση της Πολωνίας να σταματήσει να στοχεύει την κοινότητα των ΛΟΑΤ.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!