Καταγγελία παραβιαστικών συμπεριφορών στην Πάτρα

14/08/2020
από
Καταγγελία παραβιαστικών συμπεριφορών στην Πάτρα
Καταγγελία παραβιαστικών συμπεριφορών στην Πάτρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Patras Pride σειρά “παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών από cis straight άντρες” πλήττει τις θηλυκότητες της πόλης της Πάτρας, ειδικά τα τρανς άτομα που “βιώνουν κατ’ εξακολούθηση εκμετάλλευση, βία λεκτική και σωματική, μέχρι και σε κάποιες περιπτώσεις την αφαίρεση της ίδιας τους της ζωής.” 

Διαβάστε ολόκληρη  την ανακοίνωση:

Σε μια δήθεν εκσυγχρονισμένη κοινωνία η οποία λειτουργεί στα πρότυπα του «δυτικού» κόσμου και όπου πολλά θεωρούνται κεκτημένα και κατοχυρωμένα, ερχόμαστε σε καθημερινή βάση αντιμέτωπ@ με περιστατικά έμφυλης βίας, ομοφοβίας, τρανσφοβίας και γενικότερα παραβιαστικών συμπεριφορών. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε πως ζούμε σε ένα βαθιά ριζωμένο cis πατριαρχικό κόσμο στον οποίο κυριαρχούν ετεροκανονικά μάτσο πρότυπα και αναπαράγονται δίπολα ορίζοντας τι σημαίνει «κανονικό».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θηλυκότητες, τρανς άτομα και οποι@δήποτε δεν ταιριάζουν σε αυτά τα πρότυπα, καταπιεζόμαστε. Τον τελευταίο καιρό στην Πάτρα έχει γνωστοποιηθεί πληθώρα παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών από cis straight άντρες. Τα άτομα αυτά κυκλοφορούν ανάμεσα μας, κάθονται δίπλα μας (σε πλατείες, Μέσα Μεταφοράς) παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις μας, μας μιλούν σα να μην έχει γίνει τίποτα, μας κάνουν να νιώθουμε άβολα καθιστώντας το δημόσιο χώρο μη ασφαλή για εμάς. Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό στην Πάτρα έχουν εκδηλωθεί τα εξής περιστατικά:

Σε κεντρικές περιοχές της Πάτρας φιλήσυχος νοικοκυραίος μαζί με τον σκύλο του, παραμονεύει κάτω από τα μπαλκόνια και τα σπίτια φοιτητριών κοιτάζοντας επίμονα και θέτει σε κίνδυνο τις κοπέλες μέσα στο ίδιο το σπίτι τους. Ακόμα και το απλό του να πας σπίτι σου καταντά μια αγχώδης, ριψοκίνδυνη και επίφοβη διαδικασία. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά γίνεται στοχοποίηση του θύματος με τα σχόλια των χρηστών στα social media (όταν αναρτήθηκε το εν λόγω συμβάν) να ξεπλένουν τον θύτη και να εκτοξεύουν την κουλτούρα βιασμού προς τις κοπέλες.

Παράλληλα τραμπούκοι, μάτσο «άντρακλες-έφηβοι» εκφοβίζουν και παρενοχλούν άτομα λόγω της σεξουαλικής ταυτότητας και έκφρασης φύλου τους κατ’ εξακολούθηση παραμονεύοντας έξω από τα σπίτια τους. Για άλλη μια φορά η αστυνομία αδιαφορεί επιβεβαιώνοντας ότι οι θεσμοί της δικαιοσύνης δε θα μας βοηθήσουν ποτέ και μάλιστα συγκαλύπτει τα εν λόγω συμβάντα. Άλλωστε οι νομικές διαδικασίες είναι γνωστό, πως είναι χρονοβόρες, ακριβές και εκθέτουν περαιτέρω τα άτομα στον/στους κακοποιητή/ές τους.

Ακόμα, τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα, υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα, που κυκλοφορούν ανενόχλητα στο κέντρο της πόλης και σε πολυσύχναστα στέκια φοιτητ@, που ασκούν απροκάλυπτα ομοφοβικές και σεξιστικές συμπεριφορές αλλά και επιθέσεις ακόμα και σε ώρες αιχμής. Το δημόσιο τοπίο για άλλη μια φορά γίνεται ένας επίφοβος τόπος μετατρεπόμενος σε ένα γκέτο για «λίγους και εκλεκτούς τραμπούκους»

Συνεχίζοντας κυκλοφορεί λεπτός, μετρίου αναστήματος, καστανός επιδειξίας στους δρόμους της πόλης (Φάρος, σκαλιά Πατρεώς, Πλαζ) με κόκκινο ποδήλατο ή μπλε μηχανάκι και συχνάζει κυρίως βράδυ παρενοχλώντας κοπέλες.

Μέσα σε όλα αυτά, κακοποιητές και βιαστές έχουν το θράσος να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις και πάρτι του ευρύτερου κινηματικού και αντισεξιστικού χώρου και επιτίθενται και εκβιάζουν κοπέλες και θηλυκότητες, όταν πάνε τουαλέτα (εκμεταλλευόμενοι τον ανοιχτό χώρο) διαταράσσοντας το safe space, που αποζητούμε και διεκδικούμε.

Μέσα σε όλες αυτές τις καταπιέσεις πλήττονται ακόμα περισσότερο τα τρανς άτομα τα οποία όντας κοινωνικά και θεσμικά περιθωριοποιημένα, συχνά αποκλεισμένα από την εργασία και τη στέγαση, είναι εκτεθειμένα σε ευρύτερους κινδύνους και κακοποιητές. Αυτά τα άτομα βιώνουν κατ’ εξακολούθηση εκμετάλλευση, βία λεκτική και σωματική, μέχρι και σε κάποιες περιπτώσεις την αφαίρεση της ίδιας τους της ζωής.

Διανύοντας και τη θερινή περίοδο δεν είναι λίγα τα παραβιαστικά περιστατικά που συμβαίνουν σε παραλίες και σε μέρη παραθερισμού. Πρόσφατα καταγγέλθηκαν κακοποιητικές, σεξιστικές συμπεριφορές – απόπειρα βιασμού σε νησιά, όπως η Ικαρία και η Σαμοθράκη, ενώ σίγουρα συμβαίνουν άλλα τόσα που δε γνωστοποιούνται. Και σε κοντινές παραλίες της Πάτρας πρόσφατα μαθεύτηκαν μάτσο τραμπούκικες επιθέσεις από cis straight άντρες σε κοπέλες, που έκαναν γύμνισμο παραβιάζοντας και καταρρίπτοντας τον προσωπικό τους χώρο. (Ροδινή, Γιανισκάρι). Μάλλον η καλοκαιρινή χαλάρωση είναι για τους λίγους και προνομιούχους!

Σαν Patras Pride καταγγέλλουμε κάθε συμπεριφορά σαν τις παραπάνω, τις γνωρίζουμε και θα τις γνωστοποιούμε και στεκόμαστε αλληλέγγυα! Κανένα, καμία μόν@ του!

ΟΧΙ ΜΑΤΣΟ, ΟΧΙ ΣΕΞΙΣΤΕΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ!

ΓΥΜΝΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟΚΑΜΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΘΑ ΣΑΣ ΘΑΨΟΥΜΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΣΕΞΙΣΤΕΣ!

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ, ΟΧΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΕΣ!

ΟΣΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ, ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ!

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΔΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ!

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΕΞΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ-ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ!

https://www.facebook.com/patraspride/posts/4364520486954184

 




Δες και αυτό!