Καμία κατηγορία σε βάρος των αστυνομικών που σκότωσαν τον Kawaski Trawick

14/08/2020
από

Η μητέρα του bi μαύρου άνδρα, Kawaski Trawick, που πυροβολήθηκε θανάσιμα από την αστυνομία πέρυσι, ζητά απαντήσεις, αφού ο εισαγγελέας του Μπρονξ ανακοίνωσε χθες, ότι δε θα ασκήσει κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών, που εμπλέκονται στον θανατηφόρο πυροβολισμό του.

Ο εισαγγελέας, Darcel Clark, αρνήθηκε να αποδώσει κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών Brendan Thompson και Herbert Davis, οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 32χρονο Kawaski Trawick, μέσα στο διαμέρισμά του, ενώ μαγείρευε δείπνο και ήταν με το εσώρουχό του στις 14 Απριλίου 2019.

«Μετά από συνάντηση με το προσωπικό του εισαγγελέα Clark, παρακολουθώντας βίντεο από τις κάμερες και ακούγοντας κλήσεις προς το 911, είναι 100% σαφές σε μένα και την οικογένειά μας, ότι ο Kawaski θα έπρεπε να είναι ζωντανός σήμερα» , δήλωσε η Ellen Trawick.

Τη νύχτα της 14ης Απριλίου 2019, ο Kawaski Trawick κλειδώθηκε κατά λάθος έξω από το διαμέρισμά του, ενώ μαγείρευε. Κάλεσε την πυροσβεστική για να του ανοίξουν, αλλά και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ενώ χτύπησε και τις πόρτες των γειτόνων του για να ενημερώσει. Οι πυροσβέστες έφτασαν, έσπασαν την πόρτα και όταν δε βρήκαν ότι είχαν προλάβει και δεν υπήρχε κίνδυνος φωτιάς, αποχώρησαν από το σημείο. Ωστόσο, ένας φύλακας ασφαλείας και ο επιθεωρητής του κτιρίου κάλεσαν το 911, επειδή είχαν δει τον Kawaski να χτυπάει τις πόρτες των γειτόνων του, σύμφωνα με αναφορές.

Οι αστυνομικοί του NYPD, Brendan Thompson και Herbert Davis, έφτασαν στο σημείο μετά από λίγα λεπτά, αφότου είχαν φύγει οι πυροσβέστες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκαν τον Trawick μόνο του, με το εσώρουχο, και να κρατά ένα σκουπόξυλο στο ένα χέρι και ένα μαχαίρι κουζίνας στο άλλο. Αφού τον διέταξαν να αφήσει το σκουπόξυλο και το μαχαίρι, του επιτέθηκαν με taser. Η αστυνομία αναφέρει ότι, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, σηκώθηκε, και τους απείλησε. Ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε δύο φορές. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Bronx Lebanon, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κάποια άτομα αναφέρουν ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε λανθασμένα από την αρχή. Η πολιτική της NYPD θα απαιτούσε από τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία «μόνο ως έσχατη λύση για την προστασία της ζωής τους» . Δεν είναι σαφές, γιατί ο χειριστής του 911 δεν ειδοποίησε τους αστυνομικούς, ότι ο Trawick είχε ψυχωσικό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Η μητέρα του Trawick αναφέρει ότι ο εισαγγελέας, αρνήθηκε αρχικά να της δείξει τα βίντεο της κάμερας, όταν έφτασε εκεί, με τη συνοδεία από τοπικών ακτιβιστριών/στών που ανησυχούσαν για την υπόθεση. Ο δημόσιος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Jumaane  Williams, ο οποίος είχε δει, επίσης, τα βίντεο, είπε στο NewsOne ότι αμφισβητεί την ανάγκη για πυροβολισμό. Είχε πει τότε, ότι οι αστυνομικοί έπρεπε απλά «να κλείσουν την πόρτα και να ανασυγκροτηθούν» .

Προς το παρόν, η μητέρα του Kawaski θέλει απαντήσεις και λογοδοσία για τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον γιο της.

«Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τον γιο μου κλιμάκωσαν την κατάσταση σε κάθε βήμα τους, εισβάλλοντας στο σπίτι του ενώ μαγείρευε, στη συνέχεια φωνάζοντάς του εντολές, ενώ δεν ήταν καν κοντά τους, μετά χτυπώντας τον με το taser, κι ενώ δεν αποτέλεσε καμία απειλή τον πυροβόλησαν» , δήλωσε στο NewsOne η Justice Committee, μια μη κερδοσκοπική ομάδα, που δραστηριοποιείται κατά της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού στη Νέα Υόρκη. “Δεν του παρείχαν βοήθεια και τον άφησαν να πεθάνει στο πάτωμα. Και οι δύο αστυνομικοί ήταν εκπαιδευμένοι στο CIT, αλλά αντί να αντιμετωπίσουν τον γιο μου ως άνθρωπο, που να δικαιούται αξιοπρέπειας, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν εν ψυχρώ στο σπίτι του” είπε ακόμη η μητέρα του.

Ο πατέρας του Trawick, Ricky, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες και πέρυσι, όταν είπε στο The City, σε τηλεφωνική συνέντευξη, ότι ο πυροβολισμός ήταν περιττός: «Δε νομίζω ότι έπρεπε πραγματικά να σκοτώσουν τον γιο μου» , είπε ο Ricky Trawick. “Δεν νομίζω ότι έπρεπε να τον πυροβολήσουν και μάλιστα μέχρι να πέσει νεκρός, έτσι.” 




Δες και αυτό!