Σαφή εξαίρεση των poppers από τον νόμο περί ναρκωτικών ετοιμάζει η Αγγλία

13/08/2020
από

Η υπουργός εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Priti Patel, σχεδιάζει με σαφή αναφορά να αποποινικοποιήσει πλήρως την πώληση των poppers.

Priti Patel, Photo by Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Η Patel, που δεν φημίζεται για τις φιλελεύθερες ιδέες της σχετικά με οτιδήποτε, επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη 12/08/20, ότι είναι «πρόθυμη» να εξαιρέσει ρητά τα popper από το νόμο που απαγορεύει τα «νόμιμα» ναρκωτικά.

Τα νιτρώδη αλκύλια, γνωστά ως popper, πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως οσμοδιαστολείς δωματίου (room odourisers), αλλά εισπνέονται για ψυχαγωγικούς λόγους. Τα popper είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους γκέι άντρες, τόσο σε πάρτι, όσο και επειδή χαλαρώνουν τους σφιγκτήρες, κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ.

Ένα σχέδιο για την απαγόρευση των popper, υποβλήθηκε το 2016, από την τότε υπουργό Εσωτερικών, Theresa May, ως μέρος της καταστολής των «νόμιμων» ναρκωτικών, αλλά μετά από αντιδράσεις, επιβεβαιώθηκε ότι εξαιρούνται από το νόμο. Εκείνη την εποχή, η εξαίρεση έγινε τεχνικά, με το σκεπτικό ότι τα ναρκωτικά έχουν μόνο «έμμεσο» ψυχοδραστικό αποτέλεσμα – αλλά οι μεταγενέστερες νομικές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να απαλλαγούν τα popper επαρκώς από τον αντίκτυπο της νομοθεσίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Priti Patel (@pritipatel) στις

Η Priti Patel έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει ρητά τα poppers από την απαγόρευση ναρκωτικών.

Την Τετάρτη, συμβουλεύτηκε το Advisory Council on the Misuse of Drugs σχετικά με μία πιο ρητή εξαίρεση των popper, από τους νόμους περί ναρκωτικών, σε μια επιστολή που περιγράφει «τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα ACMD, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα τρία χρόνια» . H επιστολή αναφέρει τη χρήση ναρκωτικών «από ομοφυλόφιλους άνδρες ως βοήθημα στο σεξ» και στη συνέχεια σημειώνει ότι: «Η νομιμότητα του εφοδιασμού με poppers είναι [σήμερα] αβέβαιη. Είμαι πρόθυμη να καταργήσω αυτήν την αβεβαιότητα, εξαιρώντας ρητά τα poppers από τον νόμο του 2016. Θα ζητούσα τη συμβουλή του ACMD σχετικά με μια εξαίρεση. Οι υπάλληλοί μου θα συνεργαστούν μαζί σας για να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη διατύπωση μιας εξαίρεσης, καθώς εξετάζετε το ζήτημα.”

Το ζήτημα αναφέρεται ως η χαμηλότερη προτεραιότητα αυτών που περιγράφονται γενικότερα στο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, ένα αίτημα για έρευνα σχετικά με τη χρήση κοκαΐνης από νεαρούς άνδρες, και «συμβουλές και ανάλυση των τάσεων του λαθρεμπορίου ναρκωτικών» .

Το popper δεν είναι εθιστικό, αλλά η «υπερβολική» ή/και η μακροχρόνια χρήση του μπορεί να επιφέρει προβλήματα. Μια μελέτη του 2019 για τη χρήση των poppers στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι είναι κατά κάποιο τρόπο εθιστικά, ή επιζήμια για την ψυχική υγεία. Η ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, στην οποία συμμετείχαν 800 γκέι και bi άνδρες, διαπίστωσε ότι το popper δεν εμφανίζει «τυπικά χαρακτηριστικά εξάρτησης, όπως προβλήματα υγείας, κοινωνικά, νομικά και οικονομικά, και δε βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των popper και την ψυχική υγεία ή το ψυχολογικό στρες.”  Αν και τα poppers μπορεί να μην είναι εθιστικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ενέχουν μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, και γι’ αυτό συστήνεται να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

https://avmag.gr/79993/chemsex-anazitontas-ti-chimia-ston-erota/




Δες και αυτό!