Ρώσος γκέι έφηβος αποκαλύπτει τα βασανιστήρια που πέρασε εξαιτίας της μητέρας του

Ένας γκέι άνδρας από τη Ρωσία μίλησε ανοιχτά για τα χρόνια νοσηλείας και παρενόχλησης που έζησε εξαιτίας της οικογένειας του, όταν έμαθαν τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Μιλώντας στο Open Democracy, ο Egor Panin θυμήθηκε τη στιγμή που η μητέρα του έμαθε για τη σεξουαλικότητα του, αφού διάβασε τις συζητήσεις του στην πλατφόρμα VKontakte. Σύντομα, ξεκίνησε το ξύλο και η χορήγηση φαρμάκων και ενέσεων με σκοπό να κάνουν τον Panin “φυσιολογικό άνθρωπο” .

Έφυγε από το σπίτι του το 2015, αλλά τον τούμπαρε και τον βρήκε ένας αστυνομικός της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, που παρίστανε τον γκέι άνδρα οnline. Ενώ ο Egor βρισκόταν σε fast food εστιατόριο, αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά τον έπιασαν και τον πέταξαν στο πίσω μέρος ενός μαύρου 4×4.

Όταν δόθηκε πίσω στην κηδεμονία της οικογένειας του, κρυφάκουσε τη μητέρα του να κανονίζει θεραπείες για τον ίδιο σε νοσοκομείο. Τότε, το έσκασε ακόμα δύο φορές, αλλά τον βρήκαν, και επιτέλους η μητέρα του κατάφερε αυτό που ήθελε: Ο Panin μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική.

“Υπήρχαν παντού γιατροί, και η μαμά μιλούσε για ‘ομοφυλοφιλικές τάσεις’ και ‘φανταστικούς φίλους’,” είπε. “Στην αρχή σκέφτηκα ‘Τι στο διάολο;’ Μετά συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν, δε θα βγω ποτέ από εδώ.” 

Οι φίλοι του έσπευσαν να τον υπερασπιστούν εκλιπαρώντας δημοσιογράφους και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές να τον ελευθερώσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μητέρα του απαγόρευσε σε έναν δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τον επισκέπτεται. Τότε, η ίδια θόλωσε ακόμα περισσότερο τα νερά λέγοντας στις ειδήσεις, ότι έσωσε τον γιο της από ‘γκέι δουλεία’ στη Μόσχα.

Δυστυχώς, πολλά ειδησεογραφικά νέα επιβεβαίωσαν την ιστορία της μητέρας, ισχυριζόμενοι ότι ο έφηβος είχε βιαστεί πολλαπλές φορές, είχε αναγκαστεί να φοράει γυναικεία ρούχα και να παίρνει θηλυκές ορμόνες, και μόνο λόγω της μεγάλης προσπάθειας της μητέρας του κατάφερε να σωθεί από τους παιδόφιλους.

Όταν το σκάνδαλο βγήκε στη δημοσιότητα, ο Panin αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη για τα βασανιστήρια του, αλλά όταν μίλησε στους ανταποκριτές ισχυρίζεται ότι έκοψαν οποιαδήποτε αναφορά που έκανε για την ακούσια κράτηση του στην κλινική.

Τότε, οι γιατροί του χορήγησαν ένα φάρμακο που τον έκανε “φυτό” , και συμφώνησαν να τον ελευθερώσουν, όταν υπέγραψε ένα έγγραφο, που έλεγε ότι η νοσηλεία έγινε με την θέληση του.

“Με πίεσαν τόσο πολύ που κατέρρευσα, τα σάλια μου ήταν παντού και δεν μπορούσα να καταλάβω πού ή ποιος ήμουν,” θυμάται.

Μήνες αργότερα, ο Panin προσπάθησε να αφήσει στο παρελθόν τη νοσηλεία του και να μετακομίσει στην Μόσχα μαζί με τον αδελφό του για να σπουδάσει νομική. Αλλά, η μητέρα του δεν είχε τελειώσει μαζί του. Άνοιξε μια νέα εγκληματολογική υπόθεση εναντίον του με αποτέλεσμα να τον ανακρίνουν ξανά.

Προσπάθησε απελπισμένα να τους πει ότι η ιστορία της μητέρας του είναι ψέμα, ότι ποτέ δεν τον απήγαγαν γκέι παιδόφιλοι, αλλά είχε προλάβει να τους πει ότι είναι σχιζοφρενής και χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Ο έφηβος αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση που τον αναγνώριζε ως θύμα εγκλήματος, και μετά από αυτό οι αστυνομικοί αρνούνταν να ακούσουν τηνδική του πλευρά.

Στα επόμενα χρόνια ο Panin αποπειράθηκε πολλές φορές να δραπετεύσει, όμως κάθε φορά η Ερευνητική Επιτροπή τον έπιανε και τον εξανάγκαζε σε ένα νέο τραυματικό κύκλο ανακρίσεων, καθώς οι αρχές τον πίεζαν να αποκαλύψει στοιχεία της ιστορίας που η μητέρα του είχε κατασκευάσει.

Με τη βοήθεια της ακτιβιστικής ομάδας Russian Behind Bars, ο Panin τώρα συνεχίζει να κρύβεται και επιτέλους κατάφερε να αφαιρέσει τη μητέρα του από νόμιμη κηδεμόνα του. Αλλά τα βασανιστήρια του δεν έχουν τελειώσει: η Ερευνητική Επιτροπή αρνείται να κλείσει την υπόθεση του, ανεξάρτητα από την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρη την ιστορία του Panin εδώ.

 

Ανδρομάχη Κουτσουλέντη

Παραλίγο να με λένε Αστραδενή, οπότε χαίρομαι με το Ανδρομάχη. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω ό,τι έχει σχέση με φύλο, σεξουαλικότητα και φεμινισμό. Οι έρωτες της ζωής μου είναι τετράποδοι και τριχωτοί, και κοινώς αποκαλούνται γάτες.




Δες και αυτό!