Οι ομοφοβικοί άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας

07/08/2020
από
Οι ομοφοβικοί άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας

Ερευνητική ομάδα μελέτησε άνδρες από τρεις χώρες σε σχέση με την τοξική αρρενωπότητα, την κατάθλιψη και τις συμπεριφορές εκφοβισμού.

Η τοξική αρρενωπότητα έχει αποδειχθεί ανθυγιεινή σε πολλά επίπεδα. Εν μέσω της πανδημίας COVID-19, πολλές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι ορισμένοι άνδρες αρνούνται να φορέσουν μάσκα, επειδή πιστεύουν ότι αυτό τους αποδυναμώνει. (Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Donald Trump είναι ανάμεσά τους.) Παρά την καθοδήγηση από τις ερευνητικές και επαγγελματικές ομάδων ειδικών από τον ιατρικό τομέα που δείχνουν ότι η χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του νέου ιού.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη φωτίζει περαιτέρω τις επιπτώσεις της τοξικής αρρενωπότητας – αντλώντας νέα συμπεράσματα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ανδρικού σοβινισμού, της βίαιης συμπεριφοράς και της γενικής ευεξίας για τους άνδρες. Καθώς η εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου «The Daily Mail» ήταν η πρώτη που το ανέφερε, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill διαπίστωσαν ότι οι άνδρες «macho» που συμπεριφέρονται επιθετικά και υιοθετούν πεποιθήσεις κατά της LGBTQ+ κοινότητας είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, και πιο πιθανό να είναι εκφοβιστές.

Η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκαν με την ομάδα ισότητας των φύλων Promundo-ΗΠΑ στη χρήση του “Man Box” , μια κλίμακα 17 σημείων που παρακολουθεί χαρακτηριστικά, όπως τον έλεγχο συμπεριφορών, την υπερσεξουαλικότητα, την αυστηρή προσήλωση στους ρόλους των παραδοσιακών φύλων, τη “φυσική” ελκυστικότητα, την επιθετικότητα και τη σκληρή συμπεριφορά. Η κλίμακα Man Box, την οποία οι ερευνητές τελικά προσάρμοσαν σε μια μέτρηση 5 σημείων, χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει τις απαντήσεις από περισσότερους από 3.000 άνδρες που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό και τις ΗΠΑ. Η κλίμακα καταγράφει εάν οι ερωτηθέντες της έρευνας ακολουθούν ή όχι ένα δίκαιο πλαίσιο ως προς τα φύλα, ή εάν ακολουθούν ηγεμονικά αρσενικά πρότυπα.

Ο Gary Barker, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Promundo-US, δήλωσε ότι η κλίμακα Man Box «μας επιτρέπει να δούμε ξεκάθαρα ότι όταν οι άνδρες υιοθετούν στερεοτυπικές ιδέες για τον ανδρισμό, είναι επίσης πιο πιθανό να βλάψουν την ευημερία των άλλων, καθώς και τον αντίκτυπο τη δική τους υγεία με δυσμενείς τρόπους.”

«Έχουμε τώρα ένα έγκυρο εργαλείο στην τσέπη μας για να μας βοηθήσει να μετρήσουμε την πρόοδο προς την κατεύθυνση της αλλαγής των επιβλαβών στερεοτύπων και την προώθηση τόσο της ισότητας των φύλων όσο και των πιο υγιεινών εκφράσεων του ανδρισμού» , είπε στο Daily Mail.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία είχαν έως και διπλάσιο κίνδυνο να έχουν αυτοκτονικές ή καταθλιπτικές τάσεις και έως και 5 φορές πιο πιθανό να διαπράξουν σεξουαλική παρενόχληση, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και να προβούν σε σωματικό ή λεκτικό εκφοβισμό.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι οι τοξικές αρρενωπότητες για τα άτομα που τα υποστηρίζουν, καθώς και για τα άτομα γύρω τους, για τις οικογένειές τους και για τις κοινότητες γενικότερα» , δήλωσε ο Amber Hill, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ένας από τους συγγραφείς της εφημερίδας. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα όλων των φύλων επηρεάζονται από την ετεροκανονική κοινωνία στην οποία ζούμε οι οποία έχει επίδραση πάνω τους» .

Πράγματι, δεν υπάρχει κανένας σωστός τρόπος για να «συμπεριφέρεσαι σαν άντρας» . Η αναζήτηση βοήθειας για την επιθετική συμπεριφορά και την κατάθλιψη πρέπει, επίσης, να εξεταστεί σε σχέση με την αντίληψη περί ανδρισμού.




Δες και αυτό!