Η Lilly Wachowski, η οποία συν-σκηνοθέτησε και συνέγραψε το The Matrix με την αδερφή της, Lana Wachowski, επιβεβαίωσε ότι η σειρά των ταινιών είναι μια μεταφορά για την τρανς εμπειρία.

Η Lana και η Lilly Wachowski συνέγραψαν και σκηνοθέτησαν την αρχική τριλογία The Matrix, που κυκλοφόρησε μεταξύ του 1999 και του 2003, πριν από τα coming out τους ως τρανς άτομα. Μετά τα coming out τους, οι φήμες ήθελαν τα The Matrix να αποτελούν μεταφορά για την τρανς εμπειρία.

Κριτικοί είχαν κάνει την υπόθεση, ότι η διπλή ζωή του ήρωα Thomas Anderson/Neo, που τον ενσάρκωνε ο Keanu Reeves, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια τρανς προσωπικότητα που ζει στην ντουλάπα. Με την ίδια λογική, το «κόκκινο χάπι» θα μπορούσε να συμβολίζει τα κόκκινα χάπια των οιστρογόνων, και οι προειδοποιήσεις για την αλήθεια σχετικά με το The Matrix που περιγράφονται από τον Morpheus (Laurence Fishburne), όπως το να είσαι «σα θραύσμα στο μυαλό σου» είναι μια μεταφορά για τις δυσκολίες της τρανς εμπειρίας.

Παράλληλα το 2016, κριτικοί κινηματογράφου και YouTuber Film Runner επεσήμαναν ότι οι πράκτορες στην ταινία αναφέρονται πάντα στον Neo μόνο ως κύριο Anderson, ενώ τα «φιλικά του πρόσωπα χρησιμοποιούν το όνομα που έχει επιλέξει για τον εαυτό του» .

Το Matrix δημιουργήθηκε από την οργή και την καταπίεση της Lilly Wachowski

Σήμερα, η Lilly Wachowski αισθάνθηκε έτοιμη να επιβεβαιώσει, επιτέλους, ότι μια μεταγραφική αφήγηση στο The Matrix ήταν η «αρχική πρόθεση» των αδελφών.

Σε μια συνέντευξή της στο Netflix Film Club για την 21η επέτειο από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας, είπε: «Χαίρομαι που αποδείχθηκε ό,τι ήταν η αρχική πρόθεση. Ο κόσμος δεν ήταν αρκετά έτοιμος γι’ αυτήν. Ο εταιρικός κόσμος δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτό.” 

Η Wachowski συνέχισε: «Χαίρομαι που οι άνθρωποι μιλούν για τις ταινίες The Matrix με μια μεταβατική αφήγηση. Λατρεύω το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ταινίες για τα τρανς άτομα και τον τρόπο που έρχονται σε μένα λέγοντάς μου: «Αυτές οι ταινίες έσωσαν τη ζωή μου» .

«Επειδή, όταν μιλάς για μεταμόρφωση, ειδικά στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, που είναι μόνο η φαντασία και η οικοδόμηση ενός κόσμου, και η ιδέα ότι το φαινομενικά αδύνατο γίνεται δυνατό, γι’ αυτό τους κάνει τόσο πολύ νόημα. Και είμαι ευγνώμων που μπορώ να τους πετάξω ένα σχοινί στο ταξίδι τους» .

Η Wachowski εξήγησε ότι ο χαρακτήρας της Switch, τον οποίο έπαιξε η Belinda McClory, γράφτηκε αρχικά ως ρευστός ως προς το φύλο, αλλά τελικά η ιδέα απορρίφθηκε.
Χαρακτηριστικά είπε ότι: «Τα γεγονότα του Matrix αφορούσαν την επιθυμία για μεταμόρφωση, αλλά όλα προέρχονταν από μια κλειστή οπτική γωνία. Είχαμε τον χαρακτήρα της Switch, η οποία θα ήταν άντρας στον πραγματικό κόσμο και γυναίκα στο Matrix, και εκεί ήταν που [και οι δύο] συγκλίναμε» .
«Δεν ξέρω πόσο παρούσα ήταν η τρανς εμπειρία μου στο παρασκήνιο του εγκεφάλου μου καθώς το γράφαμε» , συνέχισε, «αλλά όλα προήλθαν από το ίδιο είδος φωτιάς, για το οποίο σας μιλώ.
«Ειδικά για μένα και τη Lana, ήμασταν παρούσες σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου δεν υπήρχαν οι λέξεις, επομένως, ζούσαμε πάντα σ’ έναν κόσμο φαντασίας. Γι’ αυτό έχω έλξη προς την επιστημονική φαντασία και τη φαντασία, και παίζω Dungeons and Dragons. Όλα αφορούσαν τη δημιουργία κόσμων. Νομίζω, λοιπόν, ότι μας απελευθέρωσε ως σκηνοθέτιδες, επειδή μπορούσαμε να φανταστούμε πράγματα εκείνη την εποχή, που δεν είδατε εσείς απαραίτητα στην οθόνη.” 

8 ταινίες των αδελφών Λάνα και Λίλι Γουατσόφσκι που πρέπει να δεις