Μήπως ήρθε η στιγμή και για την εκκλησία στην Ελλάδα να αποκηρύξει τις “θεραπείες μεταστροφής”;

02/08/2020

Όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο υιοθετούν ή σκέφτονται να υιοθετήσουν νόμους, με στόχο την απαγόρευση των λεγόμενων “θεραπειών μεταστροφής”. Και ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του επιστημονικού κόσμου έχει πάρει σαφή θέση καταδικάζοντας τις εγκληματικές αυτές πρακτικές, οι περισσότερες χριστιανικές εκκλησίες εξακολουθούν να τηρούν σιγή ιχθύος.

Ως θεραπεία μεταστροφής ορίζεται κάθε είδους προσπάθεια από επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, πνευματικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές, να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου ατόμων κάθε ηλικίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών). Οι θεραπείες μεταστροφής μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ψυχοθεραπεία-ψυχανάλυση, ψυχιατρική εκτίμηση, ψυχιατρική αγωγή, άλλη φαρμακευτική ή και ορμονική αγωγή, μέχρι συμπεριφορικές τεχνικές και σωματική βία.

Στις αρχές του χρόνου μια ομάδα ακτιβιστών από την Σκωτία ξεκίνησε μια εκστρατεία, ώστε να τεθούν οι θεραπείες μεταστροφής έκτος νόμου. Η ομάδα κάλεσε την Καθολική εκκλησία να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά αυτών των θεραπειών σταματώντας την προώθηση του προγράμματος Courage Chapter, για “τους ομοφυλόφυλους που θέλουν να ζήσουν χωρίς αμαρτίες την πίστη του θεού”. Το πρόγραμμα αυτό έχει κατηγορηθεί ότι υιοθετεί πρακτικές παρόμοιες μ΄αυτές των θεραπειών μεταστροφής.

Ως απάντηση, ο εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας στη Σκωτία, δήλωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα “παρέχει ποιμαντική υποστήριξη σε όσους βιώνουν έλξη για το ίδιο φύλο και θέλουν να μεγαλώσουν στην αγιότητα, ζώντας αγνή ζωή”. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η εκκλησία να αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι “δεν προωθεί ούτε υποστηρίζει τις θεραπείες μεταστροφής”.

Οι θεραπείες αυτές δεν είναι άγνωστες και για την Ορθόδοξη εκκλησία, αφού υπάρχουν ιερείς που ακόμη και στις μέρες μας τις εφαρμόζουν, εκμεταλλευόμενοι την πίστη των ανθρώπων.

Η δημοσίευση ενός τέτοιου περιστατικού στην Κύπρο είχε γίνει πριν από έναν χρόνο στο κανάλι της ψυχολόγου Θέκλας Πετρίδου. 

https://youtu.be/WBKuxGV0iB8

Αντίστοιχα πριν περίπου δύο χρόνια εμφανίστηκε και στην Ελλάδα μια ιστοσελίδα, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αποτελεί ένα “εναλλακτικό μέσο για την ομοφυλοφιλία … από ομοφυλόφιλους που θέλουν να πολεμήσουν τις αμαρτωλές τους επιθυμίες, για να είναι αρεστοί στο Χριστό. Είναι η ομάδα εκείνη, που αντιλαμβάνεται ότι η Αγία Γραφή μιλά για την ομοφυλοφιλία και έχει μία σαφή πρόταση για όσους αισθάνονται ομόφυλες έλξεις: την αγιότητα”. Η ιστοσελίδα φιλοξενεί απόψεις όπως “ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να αλλάξει”, “η ομοφοβία είναι δόλιο όπλο των gay”, ενώ δε χάνει την ευκαιρία να αναφέρει πως “βρίσκεται σε πνευματική κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος υπό τον Αριεπίσκοπο Ιερώνυμο“.

Κάτι για την ελληνική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από “ομοφυλόφιλους που θέλουν να ξεπεράσουν την αμαρτία τους”

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανοίξει ο διάλογος για τις θεραπείες μεταστροφής. Όμως οι θεραπείες αυτές γίνονται και στη χώρα μας.

Τον περασμένο Μάρτιο το Orlando LGBT+, o επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αποφάσισε να ανοίξει τον διάλογο για τις θεραπείες μεταστροφής στην Ελλάδα, μέσα από μία μακροπρόθεσμη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο: Η Ταυτότητά μου Δεν Θέλει Αλλαγή #ηταυτότητάμουδενθέλειαλλαγή.

Μέσα απ΄αυτή καλεί επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φορείς εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε έναν ανοιχτό διάλογο για τις θεραπείες μεταστροφής στην Ελλάδα.

Υ.Γ. Προσωπικά δεν πιστεύω πως σ’ αυτό τον διάλογο πρέπει να μπει και η εκκλησία. Πρέπει όμως να αποκηρύξει επίσημα τις “θεραπείες μεταστροφής” σταματώντας με κάθε τρόπο να τις υποστηρίζει ή να τις προωθεί στους κόλπους της. Πριν απ΄όλα όμως πρέπει η πολιτεία να τις απαγορεύσει. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!