Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο μπορεί να δει επιτέλους τα γκέι λουτρά της να επιστρέφουν χάρη μετά τους αυστηρούς κανόνες που εφαρμόστηκαν στο απόγειο της κρίσης του AIDS.

Το Επικεφαλής Συμβούλιο της πόλης ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη να άρουν τους περιορισμούς στις σάουνες.

Ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά ως μέρος της διαδικασίας ανόρθωσης της οικονομίας της πόλης λόγω του Covid-19.

To Σαν Φρανσίσκο έχασε τα λουτρά του το 1984 λόγω του άγχους που επικρατούσε στον πληθυσμό με αφορμή την έξαρση του AIDS. Και η χώρα και η πόλη ονόμασαν τα λουτρά “πρόβλημα της δημόσιας υγείας” και μήνυσαν και τους ιδιοκτήτες.

Η απόφαση του δικαστηρίου που ακολούθησε ουσιαστικά επέτρεπε στα λουτρά να παραμείνουν ανοιχτά.

Ωστόσο οι κανόνες υπαγόρευαν στους ιδιοκτήτες να τοποθετήσουν κάμερες που θα παρακολουθούσαν τους λουόμενους να κάνουν σεξ. Θα έπρεπε, επίσης, να αποσύρουν τα ιδιωτικά δωμάτια, τους θαλάμους και τα αποδυτήρια.

Ως αποτέλεσμα, τα λουτρά δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν και έκλεισαν όλα. Επίσης το Τμήμα Υγείας της πόλης αποφάσισε το 1997 να διατηρήσει τους κανόνες.

Ωστόσο ο γκέι υπεύθυνος Rafael Mandelman της συνοικίας 8 (στην οποία υπάγεται και η ιστορική ΛΟΑΤΚΙ+ περιοχή Castro), αποφάσισε πως είναι ώρα για αλλαγή.

Το Φεβρουάριο λοιπόν εισήγαγε τη νέα νομοθεσία, η οποία ουσιαστικά άρει τους κανόνες που υπαγορεύουν οι πόρτες να είναι κλειδωμένες στα ιδιωτικά δωμάτια που χρησιμοποιούν οι χορηγοί της σάουνας. Καταργεί επίσης το αίτημα της πόλης να προσληφθούν άτομα που θα διασφαλίζουν ότι κανείς δεν θα κάνει μη ασφαλές σεξ στις εγκαταστάσεις.

Ο Mandelman προέβη σ’αυτήν την κίνηση πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο τώρα ελπίζει το σχέδιό του να βοηθήσει την πόλη να επανακάμψει οικονομικά.

Στις δηλώσεις του αναφέρει: “Κατά τη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τα λουτρά αποτελούσαν το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής των ομοφυλόφιλων στο Σαν Φρανσίσκο και αποτελούσαν σημαντικούς τόπους συναντήσεων της κοινότητας, όπου οι φίλοι μαζεύονταν για να μοιραστούν ιστορίες, να χορέψουν τα τελευταία disco hits ή να παρακολουθήσουν ένα live show.

Με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων λόγω του COVID-19, ελπίζω ότι αυτή η νομοθεσία θα καταστήσει τη λειτουργία των χώρων σεξ ενηλίκων πιο εφικτή και θα ενθαρρύνει το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων που θα βοηθήσουν στην οικονομική μας ανάκαμψη όταν είναι ασφαλές”.

Πράγματι, η πτώση των μεταδόσεων HIV στο Σαν Φρανσίσκο κατέστησε δυνατό το σχέδιο του Mandelman.

Η πόλη έχει ωφεληθεί από τα άτομα που είναι θετικά στον ιό HIV και ακολουθούν μια αποτελεσματική θεραπεία, πράγμα που καθιστά αδύνατο γι’ αυτούς να μεταδώσουν τον ιό. Αυτό ονομάζεται U = U που σημαίνει ότι όταν η θεραπεία ωθεί τον ιό σε “μη ανιχνεύσιμα” επίπεδα στο σώμα σας, είναι “μη μεταδιδόμενο” σε άλλους.

Ταυτόχρονα, το PrEP, ένα φάρμακο που μειώνει μαζικά τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV, έχει επίσης μειώσει τις νέες μολύνσεις.

Ως αποτέλεσμα, το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων HIV είχε μειωθεί κάτω από 200 για πρώτη φορά το 2018.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παρακολούθηση του σεξ στα λουτρά έχει “μικρή έως καθόλου επίδραση” στην πρόληψη του HIV.

Ο Joe Hollendoner, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος AIDS του Σαν Φρανσίσκο, χαιρέτισε επίσης τους νέους κανόνες:

“Τα λουτρά συμβολίζουν την ελευθερία για πολλούς στην queer κοινότητα και η ικανότητα τους να λειτουργούν ξανά στο Σαν Φρανσίσκο αντιπροσωπεύει την τεράστια εξέλιξη που έχει σημειώσει η πόλη μας στον τερματισμό των μεταδόσεων HIV.

Είτε πρόκειται για καινοτομίες όπως το PrEP ή το U = U, τα μέλη της κοινότητάς μας έχουν τώρα περισσότερες επιλογές πρόληψης από ό,τι όταν τα λουτρά έκλεισαν και είναι καιρός να αναθεωρηθούν αυτοί οι ξεπερασμένοι περιορισμοί.”