Μαθητές στην Ταϊλάνδη διαμαρτύρονται για τους έμφυλους διαχωρισμούς στο εκπαιδευτικό σύστημα

Δεκάδες μαθητές στην Ταϊλάνδη συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη με σκοπό να απαιτήσουν από την κυβέρνηση καλύτερη αντιμετώπιση των δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου και να ζητήσουν να λάβει τέλος το αναχρονιστικό πρόγραμμα σπουδών και οι προκατειλημμένοι νόμοι για τις σχολικές στολές και τα κουρέματα.

Thai students rally over gender rights, uniforms and haircut rules

Οι περαστικοί ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν, όσο οι μαθητές διαφόρων ηλικιών, κρατώντας πανό, πολύχρωμες σημαίες, βεντάλιες και ομπρέλες, περπατούσαν μέχρι το υπουργείο παιδείας διαμαρτυρόμενοι για το απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Η ομάδα περιελάμβανε μαθητές της δευτεροβάθμιας και μεγαλύτερους μαθητές και μαθήτριες.

Ιδιαίτερα στόχευαν σε νόμους που υπαγορεύουν συγκεκριμένο μήκος και στυλ κουρέματος για άνδρες και γυναίκες ξεχωριστά.

Τι συμβαίνει όμως με τους μαθητές με άλλες ταυτότητες φύλων; “Αυτό είναι κάτι που το υπουργείο πρέπει να λάβει υπόψιν, γιατί είναι συνηθισμένο να υπάρχει ποικιλομορφία,” λέει η δεκαεννιάχρονη οργανώτρια της διαμαρτυρίας, Panupong Suwannahong.

“Οι σχολικές στολές διαχωρίζουν τους μαθητές με βάση το φύλο”

Η διαδήλωση έγινε εν μέσω μιας περιόδου με αυξημένες μαθητικές διαμαρτυρίες στην Ταϊλάνδη. Η συγκεκριμένη ομάδα όμως, τόνισε ότι δεν έχει σχέση με αντικαθεστωτικά κινήματα.

Μπροστά από το Υπουργείο και τους υπαλλήλους του, η δεκαεννιάχρονη Pimchanok Nongnual, ξύρισε το κεφάλι της με ηλεκτρική μηχανή ως διαμαρτυρία για τους αποπνικτικούς έμφυλους διαχωρισμούς.

“Τι συμβαίνει με τα gender fluid και τα non-binary άτομα στο σχολείο;” είπε η Pimchanok.

Αν και η Ταϊλάνδη είναι μια συντηρητική Βουδιστική κοινωνία, φημίζεται για την ανοιχτή της στάση και συμπεριφορά και για την ζωντανή ΛΟΑΤΚΙ κοινωνική της σκηνή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Ιουλίου υποστήριξε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο αναγνωρίζει στα ομόφυλα ζευγάρια σχεδόν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τα παντρεμένα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μία από τις πιο προοδευτικές κινήσεις της Ταϊλάνδης μέχρι τώρα.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι απρόθυμο να απαντήσει σε αυτές τις μεταβαλλόμενες και προοδευτικές συμπεριφορές. Σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, ο δεκαεπτάχρονος Nattapat Satavelarot έσκισε ένα σχολικό βιβλίο, σχετικά με την υγεία και υγιεινή, απορρίπτοντας το προκατειλημμένο περιεχόμενο του.

“Θέλω οι καθηγητές να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και να κατανοήσουν ότι το σύνολο των μαθητών αποτελείται από διάφορες ταυτότητες φύλου χωρίς αυτό να είναι ταμπού,” είπε ο Nattapat.

Ανδρομάχη Κουτσουλέντη

Παραλίγο να με λένε Αστραδενή, οπότε χαίρομαι με το Ανδρομάχη. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω ό,τι έχει σχέση με φύλο, σεξουαλικότητα και φεμινισμό. Οι έρωτες της ζωής μου είναι τετράποδοι και τριχωτοί, και κοινώς αποκαλούνται γάτες.




Δες και αυτό!