“Το Κλουβί με τις Τρελές” είναι μια (ιστορική ταινία) που πρέπει να ξαναδείς

29/07/2020
Please go to your Post editor » Post Settings » Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Το Κλουβί με τις Τρελές (La Cage Aux Folles), κατάφερε να κάνει κάτι που φαινόταν αδύνατο για εκείνη την εποχή. Με πρόσχημα τον καλτ χαρακτήρα του έφερε σε επαφή το ευρύ και αρκετά συντηρητικό κοινό της εποχής με αυτό που ονομάζουμε queer cinema, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία. Γι΄αυτό ακριβώς και μιλάμε για μια ιστορική ταινία. 

Όλα ξεκίνησαν το 1978, όταν μια ευρωπαϊκή ταινία και συγκεκριμένα γαλλο-ιταλική, βγαίνει στους κινηματογράφους της Αμερικής και αυτόματα καταγράφεται ως η πιο επιτυχημένη εμπορικά ξενόγλωσση ταινία έως τότε. Πρόκειται για το Κλουβί με τις Τρελές (La Cage Aux Folles) μια κωμωδία σε σκηνοθεσία Εντουάρ Μολιναρό με τους ανεπανάληπτους Ούγκο Τονιάτσι και Μισέλ Σερό και την υπέροχη μουσική του Έννιο Μορικόνε.

Μια κωμωδία έτη μπροστά από την εποχή της που όχι μόνο προκαλούσε το ευρύ κοινό με το θέμα της αλλά απέκτησε αμέσως καλτ χαρακτήρα, φανατικό κοινό και άνοιξε τον δρόμο για να γνωρίσει το ευρύ κοινό το λεγόμενο queer cinema.

Μπορεί στην σημερινή εποχή, οι χαρακτήρες και οι συμπεριφορές των ηρώων της ταινίας να αγγίζουν το απόλυτο camp, αυτό όμως δεν μειώνει τη δύναμη της ιστορίας, αντιθέτως μας βάζει σε σκέψεις για το πως το κοινό του 1978, επεξεργάστηκε αυτό που παρακολουθούσε.

Προκαλώντας τα συντηρητικά ήθη η ταινία συνέβαλε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, στο coming out και την «κάθαρση» της γκέι οικογένειας εμπνέοντας στη συνέχεια σκηνοθέτες όπως τον Πέδρο Αλβοδόβαρ, αλλά και πολλούς άλλους, για την καθιέρωση του Queer Cinema.

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός γκέι ζευγαριού, του Ρενάτο και του Άλμπιν, που ζουν στο St Tropez. O Ρενάτο είναι ο ιδιοκτήτης ενός διάσημου night club στο οποίο ο σύντροφος του Αλμπιν πραγματοποιεί κάθε βράδυ το διάσημο drag show του. Όταν ο γιος του Ρενάτο (αποτέλεσμα ενός one night stand είκοσι χρόνια πριν) Λορέν, ενημερώνει πως πρόκειται να παντρευτεί την κόρη ενός συντηρητικού διπλωμάτη και πως οι γονείς της κοπέλας θέλουν να γνωρίσουν τα πεθερικά, το gay ζευγάρι θα προσπαθήσει να κάνει την καλύτερη εντύπωση με ιδέες… άκρως πρωτοποριακές. Και φυσικά θα ακολουθήσουν τραγελαφικές καταστάσεις.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και σεναρίου το 1980, κέρδισε την Χρυσή σφαίρα Καλύτερης ξένης ταινίας, το Βραβείο César στην Γαλλία και το βραβείο NBR (National Board of Review) Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Για την ιστορία να πούμε πως η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Jean Poiret, το οποίο έγινε έπειτα και long-running μιούζικαλ success στο Broadway.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη “το Κλουβί με τις Τρελές” είναι ίσως η πιο entertaining ταινία που έκανε το Γαλλικό σινεμά την δεκαετία του ’70. Γνώρισε δύο συνέχειες που χωρίς να είναι κακές, δεν μπορούν να συγκριθούν με την αρχική ταινία καθώς και ένα αμερικάνικο remake δια χειρός Mike Nichols που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε.

Για εσάς τώρα που δεν έχετε δει ακόμη αυτή την εκπληκτική ταινία αλλά και για εσάς που θέλετε να τη ξαναδείτε, μέσα από την εμπειρία του θερινού σινεμά, η Summer Classics περήφανα παρουσιάζει την επανέκδοση της στα Θερινά Σινεμά (σ.σ. από σήμερα) με πλήρως αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες.

Δείτε περισσότερες ταινίες της Summer Classics για φέτος το καλοκαίρι εδώ: https://summercinemas.gr/summerclassics/

Τα θερινά

Εκράν: ΠΕ – ΤΕ 9:00 και 11:00
Αμίκο: ΠΕ- ΤΕ στις 9:00
Αλεξάνδρα: ΠΕ – ΚΥ 10:40
Αργυρούπολη: ΠΕ – ΤΕ 9:00
Φλερύ: ΠΕ – ΚΥ 8:50 – 10:45
Κήπος: ΔΕ – ΤΡ 9:00 κ 10:40 κ ΤΕ 10:40
Άνοιξις: ΠΕ – ΚΥ στις 9:00 και ΔΕ – ΤΕ στις 10:30
Ηλέκτρα: ΠΕ- ΚΥ στις 10:30 και ΔΕ – ΤΕ 9:00
Τριανόν Σαρωνίδα: ΠΑ – ΤΡ στις 9:00
Αρκαδία: ΠE – TE 8:40

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!