Η πανσέξουαλ Βρετανή – Ιαπωνέζα τραγουδίστρια Rina Sawayama από ότι φαίνεται “δεν είναι αρκετά Βρετανή” για να συμμετέχει στα μεγαλύτερα μουσικά βραβεία της χώρας, τα Mercury Prize και τα BRITs.
Η Sawayama έγινε γνωστή το 2019 με τον δίσκο της “Sawayama”, με τον Elton John να χαρακτηρίζει (τον δίσκο) “φαινόμενο” και “το πιο δυνατό άλμπουμ της χρονιάς”.
Παρόλα αυτά, και παρά την μεγάλη της επιτυχία, όταν ανακοινώθηκε η λίστα με τα ονόματα για το Mercury Prize η Sawayama δεν ήταν μέσα στους καλλιτέχνες.
Παρά το γεγονός ότι η ίδια ζει 25 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Sawayama δεν θεωρείται Βρετανίδα κάτοικος και δεν είναι υποψήφια για το Mercury Prize ή τα BRITs, σύμφωνα με τους όρους των βραβείων.
Η καλλιτέχνης δήλωσε στο VICE ότι απογοητεύτηκε αρκετά όταν έμαθε ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφια στα βραβεία προσθέτοντας: “Σπάνια αναστατώνομαι στο σημείο του να κλάψω. Και έκλαψα”.
Η Sawayama μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν πολύ μικρή: “Το μόνο που θυμάμαι είναι να ζω εδώ. Έχω ζήσει όλη μου την ζωή εδώ”.
“Πήγα καλοκαιρινό σχολείο στην Ιαπωνία και μόνο αυτό. Αλλά αισθάνομαι ότι έχω συμβάλλει και εγώ για το Ηνωμένο Βασίλειο και αισθάνομαι ότι αξίζει να γιορταστεί αυτό ή τουλάχιστον να είμαι υποψήφια να γιορταστεί αυτό”.
“Έχω υπογράψει συμφωνία με Βρετανική εταιρία παραγωγής. Έχω ζήσει εδώ 25 χρόνια χωρίς να έχω πάει κάπου. Πληρώνω τους φόρους μου σε αυτή την χώρα”.
“Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Ηνωμένο Βασίλειο και το Λος Άντζελες. Μιξαρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι στοίχοι μου είναι Αγγλικοί, πέρα από έναν στίχο μου σε ένα τραγούδι”.
Λόγω του ότι η Ιαπωνία δεν προσφέρει δυνατότητα διπλής υπηκοότητας η Sawayama θα πρέπει να απαρνηθεί πλήρως την γιαπωνέζικη υπηκοότητας της, αλλά αυτό δεν σταματάει την ίδια από το να αυτοπροσδιορίζεται ως Βρετανή.
“[Ως μετανάστρια], φτάνεις σε ένα σημείο που δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι για την εθνικότητά σου, το κατάσταση σου ή το αν ταιριάζεις σε αυτή την χώρα”.
“Πράγματα όπως αυτό φέρνουν στην επιφάνεια, το αν θεωρούμε Βρετανίδα ή όχι. Είναι πολύ ανησυχητικό”.
Η ίδια πιστεύει ότι τα βραβεία “δημιουργούν μια μικρή έκδοση τοίχου ελέγχου γύρω από την επιλεξιμότητα” και αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για να προσπαθήσει αν σταματήσει άλλους καλλιτέχνες να βιώσουν την ίδια δυσάρεστη “ξένη” εμπειρία με αυτή.
“Δεν θέλω ποτέ κάποιο άτομο να νιώσει αυτό που ένιωσα εγώ”, είπε η Sawayama, “Όταν έχουν δουλέψει τόσο σκληρά σε κάτι και όλοι μπορούν να το δουν ότι δούλεψες σκληρά, αλλά τα άτομα που επιβραβεύουν την αριστεία σε αυτή την χώρα δεν το βλέπουν”.