Η Ιταλία (επιτέλους) συζητά ένα νομοσχέδιο για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

27/07/2020
από

Η Ιταλία διχάζεται καθώς ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που θα τιμωρεί τη διάκριση και τα εγκλήματα μίσους εναντίων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Το νομοσχέδιο θα ευθυγραμμίσει την χώρα με την αντίστοιχη νομοθεσία που συναντάται σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, καθώς θα αναγνωρίσει τη διάκριση εναντίων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όπως επίσης και των γυναικών.

Καθώς οι νομοθέτες έχουν αρχίσει να συζητούν το νομοσχεδίου από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στην Βουλή, ήδη παρατηρούνται αντιδράσεις από την ακροδεξιά πλευρά της κυβέρνησης όπως επίσης και από θρησκευτικές ομάδες.

Στις 16 Ιουλίου, πολιτικοί από το λαϊκό δεξιό κόμμα Lega διαδήλωσαν με εκατοντάδες καθολικούς ανθρώπους στην Piazza Montecitorio της Ρώμης, επιμένοντας ότι το νομοσχέδιο θα απειλήσει την ελευθερία του λόγου τους. Στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ με το σλόγκαν “Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί έναν νέο έγκλημα και είναι λάθος”.

“Χρειαζόμαστε αυτόν τον νόμο”, σχολίασε ο Μάρκο, ένας γκέι άντρας ο οποίος μίλησε στον The Guardian ενόψει της δημόσιας συζήτησης στην Βουλή. Αυτός και το αγόρι του έχουν παρενοχληθεί επανειλημμένα από έναν γείτονά τους ο οποίος εισέβαλε βίαια στο σπίτι τους τους αποκάλεσε “βρωμιάριδες πο****ρες” και απείλησε να κάψει το αμάξι τους.

“Το αγόρι μου κατάφερε να τον διώξει αλλά επέστρεψε με ένα ρόπαλο και έπεφτε πάνω στην πόρτα επαναλαμβάνοντας τις βρισιές και απειλώντας να μας κάψει όταν κοιμόμαστε.”

Οι εκκλήσεις τους στην αστυνομία αγνοήθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά ήταν καταγεγραμμένα σε βίντεο από το κινητό τους, και την ίδια αντίδραση είχε η αστυνομία και όταν ένας άλλος γκέι φίλος τους παρενοχλήθηκε με τον παρόμοιο τρόπο.

“Δύο φορές ήρθε η αστυνομία και τις δύο φορές δεν έκανε τίποτα”, είπε Μάρκο.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκίνησε αφού έχει παρατηρηθεί αύξηση της βίας στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, συμπεριλαμβανομένης και μιας πρόσφατης επίθεσης, κατά την οποία μια συμμορία 7 ατόμων επιτέθηκαν σε έναν νεαρό άντρα ο οποίος περπατούσε χέρι χέρι με τον σύντροφό του στην Pescara.

Το θύμα δέχτηκε μια τόσο φρικτή επίθεση, ώστε το σαγόνι του θρυμματίστηκε και έπρεπε να ξαναφτιαχτεί χειρουργικά με την βοήθεια τιτανίου.

“Μετά από αυτό που συνέβη, κανένα άτομο στην ΛΟΑΤ κοινότητα δεν αισθάνεται ασφαλές για να περπατήσει ελεύθερο” είπε ένας άντρας στους Financial Times. “Η αίσθηση είναι ότι μπορεί να υπάρξει επιθετικότητα ανά πάσα στιγμή. Όλοι νιώθουν ότι απειλούνται.”

Ο Alessandro Zan, ο κεντροαριστερός βουλευτής που εισηγήθηκε την αλλαγή στο νομοσχέδιο, είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη η Ιταλία να ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

“Η ομοφοβία είναι διαδεδομένη σε όλη την χώρα – ακόμα και όταν συχνά είναι κρυμμένη. Αναδύεται κάθε φορά που γκέι, λεσβίες, τρανς άντρες και γυναίκες προσπαθούν να ζήσουν ανοιχτά”, δήλωσε.




Δες και αυτό!