Όταν το ξύλο μεταμορφώνεται σε ένα ξεχωριστό ζευγάρι χειροποίητων γυαλιών

17/07/2020
«Το ξύλο είναι ζωντανό, έχει μυρωδιά, αναπνέει και μεγαλώνει μαζί σου. Το ξύλο είναι ζεστό. Το ξύλο κάνει το κάθε ζευγάρι γυαλιά μοναδικό. Το ξύλο είναι αναπάντεχα ελαφρύ. Το ξύλο βοηθάει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ξύλο έχει πραγματικά και μετρήσιμα οφέλη στην υγεία και την ευεξία. Το ξύλο είναι φυσικά όμορφο και αισθητικά ευχάριστο…»

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο Περικλής (Θερριός) και η Ελένη (Βακονδίου) από τη Σύρο που είχαν την απίθανη ιδέα να φτιάξουν ξύλινα γυαλιά ηλίου. Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία των Zylo Eyewear. “Βασικά η ιστορία ξεκινάει με εμάς να βρίσκουμε ένα αδέσποτο σκυλάκι και να πρέπει να του φτιάξουν φράχτη και ξύλινο σπιτάκι και έτσι άρχισαν να καταπιάνονται με το ξύλο”, μας λένε χαρακτηριστικά. “Το σπιτάκι δεν χρειάστηκε τελικά, γιατί ο Μπάμπης το σκυλάκι μας έγινε μέλος της οικογένειας μας το οποίο είχε πολύ σημαντική θέση στους καναπέδες μας”.

https://www.instagram.com/p/Bveh5PfDjLx/

Στη συνέχεια το ζευγάρι αποφάσισε να μεταφέρει την ιδέα του σε μια crowdfunding καμπάνια για να συγκεντρωθεί τα απαραίτητα χρήματα για ένα δυναμικό ξεκίνημα. “Η καμπάνια αυτή μας βοήθησε πολύ ώστε να κάνουμε την αρχή μας και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας στήριξε. Από τότε έχουμε μια υγιή επιχείρηση και πολύ καλούς συνεργάτες.”

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρεις για τα γυαλιά της Zylo είναι ότι είναι πολύ ελαφριά, κατασκευασμένα στο χέρι με πολύ μεράκι και σε κάθε σκελετό μεταφέρεται η ενέργεια του τεχνίτη. “Έχοντας ως γνώμονα την ανθρωποκεντρική σχεδίαση, καταφέραμε να κάνουμε τα γυαλιά μας πολύ ξεκούραστα με πολύ καλή εφαρμογή”, μας εξηγούν η Ελένη και ο Περικλής.

https://www.instagram.com/p/Bw6SbrEl3ww/

Χωρίς αμφιβολία η έννοια του “χειροποίητου” έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα εδώ. Κάτι που, όπως τονίζουν και οι δύο, σημαίνει ότι η κατασκευή κάθε ζευγαριού αναφέρεται σε μια χρονοβόρα και ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία. “Το ξύλο θέλει το χρόνο του για να διαμορφωθεί και να ξεκουραστεί. Οι κόλλες είναι το σημείο όπου απαιτείται η μεγαλύτερη υπομονή και τα φινιρίσματα το σημείο που απαιτεί επιμονή. Στα τελικά στάδια χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Το τελικό στάδιο του φινιρίσματος γίνεται με κηραλοιφή με βάση το λευκό κερί μέλισσας και το παρθένο ελαιόλαδο, πλέον δίνουμε την δυνατότητα το φινίρισμα να γίνει με κερί σόγιας και ελαιόλαδο. Ένα απλό, αληθινό και φυσικό μίγμα, το οποίο αγκαλιάζει το σκελετό, χαρίζοντάς του μερική αδιαβροχοποίηση, ενώ παράλληλα τονίζει τους φυσικούς χρωματισμούς του, δίνοντας μία σατινέ ομοιόμορφη επιφάνεια. Να φανταστείς, πως η κατασκευή ενός σκελετού περνάει από 14 στάδια κατασκευής και χρειάζονται 2 μέρες μέχρι να είναι έτοιμο να συναντήσει το άλλο του μισό!

https://www.instagram.com/p/B9EDvNfl6RJ/

 

Πέρα από τον χειροποίητο χαρακτήρα, η Ελένη και ο Περικλής στέκονται πολύ και στο θέμα της ποιότητας. “Η ποιότητα για εμάς δεν είναι απλά μια λέξη. Ποιότητα για εμάς είναι όλη η δουλειά μας είναι η φιλοσοφία μας και ο τρόπος να ξεχωρίσουμε. Zylo σημαίνει ποιότητα, τέλεια εφαρμογή, φυσικό υλικό, αειφορία , οικολογία, μοναδικότητα, προσοχή στην λεπτομέρεια. Αξίες αδιαπραγμάτευτες και μέρος του χαρακτήρα μας”.

https://www.instagram.com/p/B44wRznlU7D/

Τους ρωτάμε αν αυτό το “διαφορετικό”, που προσφέρουν τα γυαλιά τους, μπορεί να επιβιώσει σε μια αγορά μαζικής παραγωγής. Και οι δύο είναι ξεκάθαροι. “Δεν θέλουμε να έχουμε ένα προϊόν μάζας. Θέλουμε απλά ο κόσμος να μπορέσει να αναγνωρίσει την ποιότητα της κατασκευής, την δουλειά του τεχνίτη και τις αξίες μας. Δεν είναι στην φιλοσοφία μας να ανταγωνιστούμε αυτή τη μαζική παραγωγή. Για εμάς η διαφορετικότητα είναι η σημαντικότερη κινητήρια δύναμη για την ολοκλήρωση και την εξέλιξη μας”.

Zylo Eyewear

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!