Η αστυνομία στην Μαλαισία μπορεί να συλλαμβάνει και να προσηλυτίζει τρανς άτομα

16/07/2020
από
Εικόνα: CodeBlue

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Μαλαισία κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου, καθώς έχει δοθεί εντολή στη θρησκευτική αστυνομία της χώρας να συλλαμβάνει τα τρανς άτομα.

Στις 10 Ιουλίου ο υπουργός Zulkifli Mohamad Al-Bakri ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι έχει δώσει στη θρησκευτική αστυνομία (Jawi) “πλήρη άδεια εφαρμογής ενεργειών επιβολής” ενάντια σε τρανς άτομα στην Μαλαισία.

Διευκρινίζει ότι η εντολή δεν αφορά μόνο σε

μια απλή σύλληψη, αλλά επιτρέπει στην αστυνομία να υποβάλει τα τρανς άτομα σε “θρησκευτική εκπαίδευση” έτσι ώστε να “επιστρέψουν στον σωστό δρόμο”.

Τα τρανς άτομα στην Μαλαισία βρίσκονται ήδη υπό διωγμό εξαιτίας του νόμου της Σαρία, αλλά οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η εντολή του Al Bakri θα οδηγήσει σε περαιτέρω ποινικοποίηση με την υποχρεωτική θεραπεία μεταστροφής.

“Αυτή η απαράδεκτη τρανσφοβική και ομοφοβική επίθεση από κυβερνητικούς αξιωματούχος τονίζει τις κοινωνικές προκαταλήψεις και την έλλειψη νομικής προστασίας ενάντια στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην Μαλαισία”, δήλωσε η Ambiga Sreenavasan, μια δικηγόρος στην Μαλαισία από το International Commissions of Jurists (ICJ).

“Αντί να εξασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων γίνονται σεβαστά και προστατεύονται, ο υπουργός, μέσα από την δήλωση του, πρόκειται να κάνει το ακριβώς αντίθετο υποστηρίζοντας την κρατική δράση ενάντια σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου”.

“Ο υπουργός νομιμοποιεί τις επιθέσεις, τη διάκριση και τη βία ενάντια στα τρανς άτομα, και αυξάνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Το ICJ κάλεσε την κυβέρνηση της Μαλαισίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο και να φέρει σε πέρας την δέσμευσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η μουσουλμανική ανθρωπιστική ομάδα Sisters in Islam (SIS) καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης. Στη δήλωσή τους καλούν τον Al-Bakri να σταματήσει να μιλάει για “επανένταξη” των τρανς ατόμων και θα θυμηθεί τα ισλαμικά κηρύγματα για καλοσύνη, συμπόνια, να μην κάνει διακρίσεις, να μη μιλάει για ντροπή ή να ενεργεί βίαια, ανεξαιρέτως το υπόβαθρο, το φύλο ή την ταυτότητα ενός ατόμου.

Η τρανς ομάδα Justice for Sisters επίσης καταδίκασε την πράξη αυτή και το μήνυμα του υπουργού, χαρακτηρίζοντάς το ως “άκρως απογοητευτικό και ανησυχητικό”.

“Η δήλωσή του θα οδηγήσει σε αύξηση των διακρίσεων, της βίας και της κακομεταχείρισης των τρανς γυναικών, καθώς και την ατιμωρησία των ένοπλων δυνάμενων των Ισλαμικών τμημάτων, όπως επίσης και του κόσμου.”

“Παρατηρούμε ήδη ερωτήσεις και ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την προσωπική ασφάλεια και την ευημερία των τρανς τόμων σε όλη την χώρα, από την στιγμή έκδοσης της ανακοίνωσης”.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!