Βαρσοβία: Αρχές συλλαμβάνουν queer ακτιβίστρια – τη σέρνουν ημίγυμνη έξω από το διαμέρισμά της

0
12

Μόλις μια μέρα μετά την οριακή επανεκλογή του συντηρητικού προέδρου Andrzje Duda, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα της queer ακτιβίστριας Małgorzata Szutowicz, μεταφέροντάς τη σε αρχικά άγνωστη τοποθεσία.

ακολουθεί διαφήμιση...

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι χωρίς προφανή λόγο και προσχώρησαν σε σύλληψη, χωρίς να αναφέρουν τίποτα.

“Την άρπαξαν από το σπίτι ημίγυμνη και χωρίς παπούτσια”, αναφέρουν οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Την έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και έφυγαν“.

Λίγες ώρες μετά, έμαθαν πως μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα της Βαρσοβίας, για ανάκριση.

Η Szutowicz ανήκει στον queer/αναρχικό χώρο και είναι μέλος της ομάδας “Stop Bzdurom”.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρέιμι Μπόνι, έγραψε σε δελτίο τύπου σήμερα:

“Αυτό φοβόμασταν όλοι. Μόλις μία ημέρα μετά την επανεκλογή του ακροδεξιού αντί-ΛΟΑΤ+ προέδρου Andrzej Duda, η κυβέρνηση του PiS κάνει κατάχρηση της δικαστική της εξουσίας εναντίον των ΛΟΑΤ+ ακτιβιστών. Έχω διερευνήσει την κατάσταση με τοπικούς ακτιβιστές στην Πολωνία και έχω δει πειστικά οπτικοακουστικά στοιχεία ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε αδικαιολόγητη βία κατά τη σύλληψη. Η Małgorzata λαμβάνει τώρα επαγγελματική νομική βοήθεια”.

Ο Μπόνι τονίζει ότι τέτοια περιστατικά θυμίζουν τη Ρωσία. “Έχω συνηθίσει να βλέπω τέτοιες συλλήψεις στη Ρωσία. Είναι ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτρέπουμε στους ΛΟΑΤΚ πολίτες μας να συλλαμβάνονται και να υφίστανται κακομεταχείριση από την κρατική δύναμη. Καλώ την ΕΕ να παρέμβει αμέσως”.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!