ΠΟΥ: Κίνδυνος για έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε 73 χώρες λόγω κορονοϊού

07/07/2020
από

Τουλάχιστον 73 χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο έλλειψης αντιρετροϊκών φαρμάκων λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Μια νέα έρευνα του οργανισμού διαπίστωσε ότι οι 24 χώρες (από τις 73) έχουν αυτή τη στιγμή προβλήματα εφοδιασμού ενώ στις υπόλοιπες τα αποθέματα φαρμάκων κατά του HIV είναι πολύ χαμηλά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με τον ιό.

Οι προμηθευτές που δεν παρέδωσαν τις προβλεπόμενες παρτίδες, ο περιορισμός στις μεταφορές λόγω της καραντίνας αλλά και η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης καταγράφηκαν ως οι λόγοι έλλειψης εφοδιασμού.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε στη σχετική συνέντευξη τύπου: “Ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθιά για τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια ανταπόκριση στον ιό HIV… Ενώ η αντιμετώπιση του COVID-19 είναι παγκόσμια προτεραιότητα, δεν πρέπει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στα 38 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό HIV και στα περισσότερα εκατομμύρια που κινδυνεύουν από μόλυνση.

Τώρα είναι η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, να οικοδομήσουμε την ενότητα και την παγκόσμια αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας του ιού του κορονοϊού όσο και των ασθενειών, όπως ο HIV.”




Δες και αυτό!