Βρετανία: Δραματική αύξηση του αριθμού των ΛΟΑΤ+ ατόμων που κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν

08/07/2020
από
Close-up of face of crying sad teenager with emotional problem

Οι ομάδες ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν μια δραματική αύξηση του αριθμού των ΛΟΑΤ+ ατόμων που κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν, καθώς το ψυχολογικό φορτίο της πανδημίας του κορονοϊού αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του.

Αν και τα ψυχικά κατάλοιπα του κορονοϊού δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως, ορισμένες ομάδες έχουν παρατηρήσει αύξηση των ΛΟΑΤ+ ατόμων, τα οποία αναζητούν βοήθεια.

Πολλά άτομα έχουν κατακλυστεί από άγχος και βρίσκονται στην απομόνωση, ενώ μερικοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην ντουλάπα.

Ο οργανισμός LGBT Hero σημείωσε ότι 11.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τις ιστοσελίδες για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Ξεπέρασε το 44% η αύξηση της επισκεψιμότητάς τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανέφερε το BBC.

Το LGBT Foundation ανέφερε ότι έγιναν περισσότερες κλήσεις που αφορούσαν στην αυτοκτονία. Συγκεκριμένα, οι κλήσεις προς τη γραμμή βοήθειας διπλασιάστηκαν.

Ο Gavin Boyd, απ’ το Rainbow Project που εδρεύει στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε: «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, γνωρίζουμε τρία ΛΟΑΤ άτομα που έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους».

Ένα άλλο στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ανέφερε: «Γνωρίζουμε για δύο νέα ΛΟΑΤ άτομα που αυτοκτόνησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Είμαστε κάτω απ’ τη μεγαλύτερη πίεση των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, για να βοηθήσει τις ΛΟΑΤ περιφερειακές φιλανθρωπικές οργανώσεις, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν την τεράστια ζήτηση των ήδη επιβαρυμένων χρηστών των υπηρεσιών μας».

Οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι αισθάνονται «ξεχασμένοι και αποτυχημένοι απ’ την κυβέρνηση» όσον αφορά στην ψυχική υγεία.

Το Συντηρητικό Κόμμα παρουσίασε το “LGBT Σχέδιο Δράσης” το 2018. Στο σχέδιο περιλαμβανόταν μια υπόσχεση για «μείωση των αυτοκτονιών μεταξύ του πληθυσμού των ΛΟΑΤ». Δύο χρόνια μετά, και είναι δύσκολο να δούμε τις δράσεις των αξιωματούχων.

Μερικά queer άτομα που επηρεάστηκαν απ’ τον θάνατο των αγαπημένων τους, λόγω αυτοκτονίας, αποδοκίμασαν την κυβέρνηση και τον τρόπο που ο κορονοϊός διέκοψε την πρόσβαση στις ήδη εύθραυστες υπηρεσίες της ψυχικής υγείας.

“Πριν από το lockdown, ήμουν σε επαφή με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για θεραπεία”, δήλωσε ο Sam Brookes – του οποίου ο αρραβωνιαστικός, Iago, αυτοκτόνησε το 2019 – στο BBC. Ο Brookes κατέκρινε την κυβέρνηση για την αδράνειά της στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την αυτοκτονία των ΛΟΑΤ+.

Στην Αγγλία, η πρόληψη αυτοκτονιών αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Δημόσιας Υγείας, κι οι ιατροδικαστές είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους, λόγω αυτοκτονίας. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν τους υποχρεώνει να συλλέγουν δεδομένα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι.

Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει από καιρό την απογοήτευσή τους για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για το ότι δεν τηρούν τα εθνικά δεδομένα για τις αυτοκτονίες LGB +, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι queer βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

Ο Brookes είπε: «Ο Iago ξεχάστηκε και απέτυχε απ’ την κυβέρνηση. Ως ομοφυλόφιλος, απογοητεύτηκε πολύ και άξιζε περισσότερη βοήθεια. Η μη καταμέτρηση των δεδομένων αυτών σημαίνει ότι οι δυσκολίες κι ο αγώνας θα συνεχιστούν για τους υπόλοιπους».

Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της ευεξίας όλων, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου περιόδου».




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!