Η Google τιμάει τη λήξη του μήνα pride με ένα Doodle της Marsha P. Johnson

30/06/2020

Την Marsha P. Johnson, τρανς ακτιβίστρια και πρωτοστάτρια στην εξέγερση του Stonewall, τιμάει η Google με ένα doodle την τελευταία μέρα του Μήνα Υπερηφάνειας.

Μαύρη, τρανς γυναίκα, ακτιβίστρια, drag queen και σεξεργάτρια, η Marsha P. Johnson είναι γνωστή για την εμπλοκή της στην εξέγερση του Stonewall το 1969.

To Doodle της Google σχεδιάστηκε από το μη λευκό queer άτομο Rob Gilliam, το οποίο δήλωσε: «Σαν queer μη λευκό άτομο χρωστάω τόσα πολλά στην Marsha».

«Ήταν ο καταλύτης για την απελευθέρωσή μας, η κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα που έχει δώσει σε όλα μας δικαιώματα και ελευθερίες που δεν μπορούσαμε να έχουμε ονειρευτεί.»

«Η Marsha δημιούργησε έναν χώρο για εμάς στις δυτικές κοινωνίες μέσα από το ενδυναμωτικό της θάρρος και την άρνησή της να σιωπήσει.»

Τα αρχικά σχέδια του doodle για την Marsha P. Johnson

Δήλωσε επίσης ότι ελπίζει μέσα από το Doodle τα άτομα να θυμηθούν την δράση της Johnson για την ΛΟΑΤ+ κοινότητα και να ενωθούν μαζί για ένα κοινό σκοπό.

«Η Marsha ήξερε ότι το κλειδί για την απελευθέρωση ήταν η διαθεματικότητα. Το αρχικό κίνημα του Pride είχε συμμετέχοντες από φάσμα κοινωνικών τάξεων, σεξουαλικοτήτων, και εκφράσεων φύλου, ενώνοντας μια ολόκληρη κοινότητα.»

«Οι καιροί μας σήμερα είναι αρκετά διχαστικοί και είναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσουμε σε αυτά που μας διχάζουν, αντί του να ενωθούμε και να γιορτάσουμε τα κοινά μας σημεία. Νομίζω ότι όλα μας θα πρέπει να μοιάσουμε περισσότερο στην Marsha από αυτή την άποψη.»

«Το καθένα έχει την δική του μοναδική, δυναμική, ζωντανή ταυτότητα – και όταν αγκαλιάσουμε αυτές τις διαφορές μας, κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο να χτίσουμε ισχυρότερες κοινότητες».

Εκτός από το Doodle, η Google τίμησε την Marsha P. Johnson δωρίζοντας 500.000 δολάρια στο Marsha P. Johnson Institute, το οποίο «προστατεύει και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μαύρων τρανς ατόμων».

https://avmag.gr/108896/1088961/




Δες και αυτό!