Ανήμερα της επετείου του Stonewall αστυνομικοί άσκησαν βία σε κουήρ διαδήλωση

29/06/2020
από
Ανήμερα της επετείου του Stonewall αστυνομικοί άσκησαν βία σε κουήρ διαδήλωση

Η αστυνομία συνέλαβε και έριξε σπρέι πιπεριού σε κουήρ άτομα που συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Νέα Υόρκη, 51 χρόνια μετά το Stonewall.

Μια ειρηνική πορεία για την κουήρ απελευθέρωση, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της 51ης επετείου του Stonewall, αμαυρώθηκε από αστυνομική βαρβαρότητα.

 Χιλιάδες κουήρ άνθρωποι και σύμμαχοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (28 Ιουνίου), βαδίζοντας πίσω από ένα πανό που έγραφε «για τη μαύρη ζωή και ενάντια στην αστυνομική βιαιότητα» .

Αυτό που ξεκίνησε ως ισχυρή και ειρηνική διαμαρτυρία κλιμακώθηκε μερικές ώρες μετά, όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με τα άτομα που διαδήλωναν.

Ένα βίντεο που διαδόθηκε μέσω του twitter δείχνει αξιωματικούς της αστυνομία της Νέας Υόρκης να σπρώχνουν τους ανθρώπους στο έδαφος, να τους χτυπούν και να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία συγκρούστηκε με το πλήθος, καθώς η πορεία πέρασε από το Washington Square Park – λίγα μόλις μίλια μακριά από το Stonewall Inn, όπου πριν από 51 χρόνια μια βίαιη αστυνομική επιδρομή σε ένα queer bar γέννησε το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε, όταν αξιωματικοί συνέλαβαν ένα άτομο, περίπου στις 17:00, επειδή, όπως ισχυρίστηκαν ότι είχε κάνει ένα γκράφιτι σε ένα κοντινό κτίριο.

Ο Eliel Cruz δήλωσε στο BuzzFeed News:
«Ήταν πολύ ήσυχα, πολύ χαλαρά. Δεν είδα πολύ αστυνομική παρουσία» , είπε.
«Ξαφνικά, είδα 20 αστυνομικούς με ποδήλατα και μερικά αυτοκίνητα να επιταχύνουν προς το μέρος μου, οπότε περπατούσα λίγο πιο γρήγορα» .
Πρόσθεσε: «Ζητήσαμε από την αστυνομία να απελευθερώσει το άτομο και τότε άρχισαν να χτυπούν ανθρώπους… Υπήρχαν περισσότεροι μπάτσοι που έτρεχαν προς τον κόσμο και έσπρωχναν.» 

Οι εικόνες έδειξαν έναν αριθμό ανθρώπων που ρίχνουν νερό πάνω από τα πρόσωπά τους για να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του σπρέι πιπεριού.

«Την ίδια στιγμή που ο δήμαρχος de Blasio ανέβασε στο Twitter ανάρτηση για να τιμήσει το Stonewall και το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, το NYPD αντέδρασε με εντελώς απρόβλεπτη σωματική βία – συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού πιπεριού» , ανέφερε η δήλωση, μέσω του GCN.

Οι πολιτικοί της Νέας Υόρκης καταδίκασαν την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον των κουήρ διαδηλωτών. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Κορύ Τζόνσον, που είναι γκέι, ζήτησε πλήρη έρευνα.

Ο πρόεδρος του Μανχάταν Gale A. Brewer μοιράστηκε την ανησυχία του, ότι το NYPD «απέτυχε στο καθήκον του να προστατεύσει… και να αποκλιμακώσει τα πράγματα» .
Ο δικηγόρος Humane Williams σημείωσε: «Χρειαζόμαστε απαντήσεις σχετικά με αυτό το βίντεο. Πολύ περισσότερο σήμερα, στην επέτειο του Stonewall.” 




Δες και αυτό!