Μια ομάδα Ιταλών καθολικών επισκόπων επιτίθεται σε νομοσχέδιο κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας που προτίθεται να κατέβει στην Ιταλία, επειδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, θα έκανε την «έκφραση της άποψή τους» έγκλημα.

Η Ιταλία έχει καταστήσει μέχρι στιγμής παράνομο το να γίνονται διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην εργασία από το 2003. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν άλλοι νόμοι, που να προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Το 2014 είχε κατέβει ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία, που θα απαγόρευε τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλο, παρόλα αυτά, οι πιο συντηρητικές φωνές του Ιταλικού κοινοβουλίου, εμπόδισαν να προχωρήσει.

Σύμφωνα με το Catholic Herald, το συνέδριο των Ιταλών επισκόπων έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο ενάντια στα “ομοτρανσφοβικά εγκλήματα” θα πλήξει την ελευθερία του λόγου.

Συγκεκριμένα έγραψαν: “Αντί να τιμωρήσει τις διακρίσεις – Θα καταλήξει να επιτεθεί στην έκφραση της νόμιμης γνώμης, όπως έχουμε μάθει από την εμπειρία του νομικού συστήματος άλλων χωρών, που έχουν υιοθετήσει παρόμοιους εσωτερικούς κανονισμούς.» 

Οι επίσκοποι πρόσθεσαν, επίσης, ότι η νομοθεσία που προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της Ιταλίας από την ομοφοβία και την τρανσφοβία θα κάνει τους ανθρώπους «που πιστεύουν ότι μια οικογένεια χρειάζεται έναν μπαμπά και μια μαμά» ενόχους για το “έγκλημα της άποψης”.

«Δε χρειάζεται να υπάρξει αμοιβαία διαμάχη ή εξοστρακισμός σε αυτό το θέμα, αλλά διαθεσιμότητα για μια αυθεντική και ειλικρινή συζήτηση» , δήλωσαν οι επίσκοποι.

«Στον βαθμό που αυτός ο διάλογος πραγματοποιηθεί με ελευθερία, και ο σεβασμός για τον άνθρωπο, και η δημοκρατία της χώρας θα επωφεληθεί».