Ένας γκέι άντρας από τη Ρωσία θέλει να εμπνεύσει ΛΟΑΤΚΙ+ διασημότητες της χώρας να κάνουν coming out μέσω του καναλιού του στο YouTube.

Ο Karèn Shainyan, 39 ετών, συντάκτης και συγγραφέας με έδρα τη Μόσχα, είναι ο παρουσιαστής του σόου Straight Talk with Gay People. Για να ενθαρρύνει διασημότητες από τη Ρωσία να κάνουν coming out ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, καλεί σε συνέντευξη διάφορες άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ διασημότητες υψηλού προφίλ από άλλες χώρες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karèn Shainyan (@karenshain) στις


Αν και ασυνήθιστο για ένα άτομο από τη Ρωσία, ο Shainyan δεν κράτησε ποτέ τη σεξουαλικότητά του μυστικό. Παρά τις τρομακτικές επιθέσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρωσία, ο Shainyan ελπίζει ότι μέσω της εκπαίδευσης οι άνθρωποι μπορούν να απελευθερωθούν.

Ο ίδιος δήλωσε στο Daily Beast: «Η άγνοια και η αδιαφορία είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από τη χειρότερη ομοφοβία» και πρόσθεσε: “Για τις διασημότητες από τη Ρωσία, το coming out αποτελεί και μία πολιτική πράξη, περνά ένα πολιτικό μήνυμα, είναι μία απαίτηση για την κατοχύρωση ορισμένων δικαιωμάτων.”

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι του, πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ, ο Shainyan μίλησε με διασημότητες, όπως η Cynthia Nixon κι ο Billy Porter. Τους τρεις μήνες από τη δημοσίευσή τους μέχρι σήμερα, περισσότερα από τρία εκατομμύρια ανθρώπων παρακολούθησαν τις συνομιλίες του μαζί τους στο YouTube.

«Η ιδέα του project είναι να προσελκύσει την προσοχή ενός ευρύτερου κοινού και να καταρρίψει όλους τους μύθους γύρω από τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους» , δήλωσε,

«Δεδομένου ότι οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη «γκέι» στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πάντα από δύο αρνητικούς πόλους – είτε από ομοφοβούς είτε από την κρατική προπαγάνδα, η πραγματικότητα αρκετών εκατομμυρίων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων παραμένει στην αφάνεια και στην σιωπή, χωρίς να εκπροσωπούνται στο δημόσιο χώρο»
.

Ενώ ο πραγματικός αριθμός των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρωσία είναι άγνωστος, ο Shainyan δήλωσε ότι «αν εφαρμόσουμε τα συνήθη στατιστικά στοιχεία, μπορεί να υπάρχουν έως και 10 εκατομμύρια λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, τρανς, κουήρ και αμφί άτομα στη χώρα» .

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η κυβέρνησή του απαγόρευσαν την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» το 2013, επιδεινώνοντας τις διακρίσεις, τις διώξεις και τη βία που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι στη χώρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εγκλήματα μίσους εναντίον της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Ρωσία έχουν διπλασιαστεί μετά την εισαγωγή του νόμου περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» .