Harvey Milk: Ο γκέι πρωτοπόρος που έγινε σύμβολο

22/05/2021
από

Σήμερα θα ήταν τα 91α γενέθλιά του, και μία μέρα σαν τη σημερινή, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θυμηθούμε τον Harvey Milk.

Δεκαετίες μετά το θάνατό του, που έγινε το 1978, οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο καθημερινά βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και βλέπουν τους δρόμους της πόλης απαλλαγμένους από σκουπίδια. Ευχαριστούν τον Milk γι’ αυτό, που υπηρέτησε την πόλη, επιβάλλοντας πρόστιμα στους ανθρώπους, όταν δεν μάζευαν όσα άφηνε πίσω του το σκυλάκι τους. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα του έκανε ο Milk για τη βελτίωση της αισθητικής στις λεωφόρους και στους δρόμους.

Πρωτοπόρος του κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων, ο Milk ήταν το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άτομο, που εξελέγη ποτέ σε δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ.

Μια νίκη απερίγραπτα σημαντική, σε μια εποχή κατά την οποία το ΛΟΑΤ+ κίνημα είχε περιοριστεί από συντηρητικά λόμπι. Ωστόσο, ο Milk κατάφερε να ενισχύσει την υποστήριξη και, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να εκδώσει ένα αυστηρό διάταγμα, που να απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του, στο συμβούλιο εποπτών το 1977, πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον πρώην αντίπαλό του, Dan White. Έκτοτε, η κληρονομιά του γιορτάστηκε σε βιβλία, σε όπερα, σε ταινία, σε ναυτικό ομώνυμο πλοίο, ακόμη και σε γραμματόσημο.


Ποιος ήταν ο Harvey Milk;

Η ζωή του Milk γεμίζει με επαίνους από τους σύγχρονούς του, ως ένα πρωτοποριακό πνεύμα.

Ήταν γιος Ρώσων ‐ Εβραίων μεταναστών, μεγάλωσε στο Long Island της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε το 1930. Πήρε το πτυχίο του το 1951 από το Albany State College for Teacher και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στη ντουλάπα. Μετά την αποφοίτησή του, στρατολογήθηκε στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και εργάστηκε ως εκπαιδευτής καταδύσεων στο Σαν Ντιέγκο. Ο Milk υπηρέτησε τέσσερα χρόνια. Τότε, κάποιοι ανώτεροί του, τον είδαν σε ένα πάρκο με άλλους γκέι άντρες και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Στη συνέχεια, είχε μία σύντομη επαγγελματική εμπειρία στη Wall Street, αλλά οι συνάδελφοί του παρατήρησαν την έλλειψη κινήτρου του για τα οικονομικά. Σε όλες τις προσπάθειές του στην τοπική εκλογική πολιτική, ωστόσο, όλοι διέκριναν το πάθος που είχε μέσα του γι’ αυτό. Χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να εκλεγεί επόπτης ο Harvey Milk.

Εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κάστρο, άνοιξε ένα κατάστημα φωτογραφικών μηχανών, κι αυτό έγινε καταφύγιο για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα της πόλης. Πολλά άτομα πήγαιναν στον Milk και του μιλούσαν ανοιχτά, κι εκείνος τα παρότρυνε να ζουν ανοιχτά και ορατά.

Το 1973 κατέβηκε στις εκλογές με πολύ λίγες δυνάμεις, προκαλώντας το μένος της Γερουσίας, ωστόσο, δεν τα κατάφερε. Έχασε ξανά το 1975, ενώ η νίκη ήρθε το 1977, όπου συγκέντρωσε το 30% των ψήφων. Ο Milk κέρδισε με το πολύπλευρο σχέδιο πολιτικής του, όχι μόνο εξασφαλίζοντας τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, αλλά αυξάνοντας τις προστασίες για τη στέγαση με χαμηλό ενοίκιο,με δωρεάν δημοτικές μεταφορές και με καλύτερες εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών.
«Δεν είναι η νίκη μου, είναι δική σου, και δική σου, και δική σου» , είπε μετά την ιστορική νίκη του.

Στην περιοχή του Milk, η πέμπτη, μαζί με τις περισσότερες περιοχές Haight ‐ Ashbury και Upper Market Street, συγκεντρώνονταν πολλοί κουήρ μετανάστες, ομάδες των χίπις, καθολικοί της εργατικής τάξης, αλλά ο Milk βρήκε τρόπους να ενώσει τρυφερά ανθρώπους.


Ο Harvey Milk δολοφονήθηκε από τον πολιτικό του αντίπαλο.

Στις 30 Νοεμβρίου 1978, μια πυκνή ομίχλη έπεσε στο Σαν Φρανσίσκο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Όμως, οι χιλιάδες άνθρωποι δεν πτοήθηκαν. Πήγαν στο Opera House εκείνο το απόγευμα, για να παρευρεθούν σε μια τελετή, που δεν ήταν θρησκευτική.

Τρεις μέρες πριν στο Δημαρχείο, μια σφαίρα βρήκε τον Milk, και τον σκότωσε. Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Dan White, παραδόθηκε στην αστυνομία λίγα λεπτά αργότερα. Ήταν μια στιγμή που οργανωνόταν εδώ και μήνες, μέχρι να γίνει.

Το 1978, ο Milk διέλυσε την Πρόταση Έξι, η οποία θα έδινε εντολή για την απόλυση δασκάλων δημόσιων σχολείων. Ο White ήταν ο μοναδικός, που ψήφισε κατά του Milk. Αφού παραιτήθηκε από το αξίωμά του για 10 μήνες, ο White ζήτησε από τον δήμαρχο, George Moscone, να ακυρώσει την παραίτησή του, επικαλούμενος προβλήματα χρημάτων. Ο Moscone αρνήθηκε και, το πρωί της 27ης Νοεμβρίου, ο White μπήκε στο Δημαρχείο από ένα ανοιχτό παράθυρο και πυροβόλησε και τον Moscone όσο και τον Milk.

Ο White καταδικάστηκε στη συνέχεια για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η ετυμηγορία πυροδότησε τις «ταραχές της Λευκής Νύχτας» στο Σαν Φρανσίσκο και οδήγησε την πολιτεία της Καλιφόρνιας στην κατάργηση της ποινικής άμυνα για μειωμένη ικανότητα καταλογισμού.
Ο White αυτοκτόνησε το 1985, λίγο μετά από έναν χρόνο, ύστερα από την απελευθέρωσή του από τη φυλακή.

“Εάν μια σφαίρα πρέπει να μπει στον εγκέφαλό μου, αφήστε την σφαίρα αυτή να καταστρέψει κάθε πόρτα ντουλάπας στη χώρα.” 

Πιέζοντας ενάντια στις σκληρές, διαβρωτικές στάσεις ισχυρών ομάδων, που προσπάθησαν να σιωπήσουν και να σβήσουν τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους, ο Milk γνώριζε πάντα την τιμωρητική αντίδραση στον δρόμο του προς την ισότητα.

Λίγες μέρες μετά το θάνατό του, οι συνεργάτιδες/τες του Milk κυκλοφόρησαν μια κασέτα που είχε ηχογραφήσει ο ίδιος κι έγραφε: «Να παιχτεί μόνο σε περίπτωση θανάτου μου με δολοφονία» .

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ένα άτομο που αντιπροσωπεύει αυτό που υποστηρίζω, ακτιβιστής, γκέι ακτιβιστής, γίνεται στόχος, ή πιθανός στόχος, για κάποιον που είναι ανασφαλής, τρομοκρατημένος, φοβισμένος ή πολύ ενοχλημένος» , είπε ο Milk στην τελευταία του κασέτα.

«Θα ήθελα να δω κάθε γκέι γιατρό να κάνει coming out, κάθε γκέι δικηγόρο, κάθε γκέι αρχιτέκτονανα κάνει coming out, να σηκώνεται και να αφήνει αυτόν τον κόσμο να το γνωρίζει» , είπε ο Milk.

«Αυτό θα έκανε περισσότερα για να σταματήσει η προκατάληψη εν μία νυκτί, από ό, τι θα φανταζόταν οποιοσδήποτε. Τους παροτρύνω να το κάνουν, τους παροτρύνω να κάνει coming out. Μόνο έτσι θα αρχίσουμε να επιτυγχάνουμε τα δικαιώματά μας.” 

«Εάν μια σφαίρα εισέλθει στον εγκέφαλό μου, αφήστε την σφαίρα να καταστρέψει κάθε πόρτα της ντουλάπας στη χώρα» .

Josh Milton, για το pinknews




Δες και αυτό!