Πείτε στην Ουγγαρία ότι τα τρανς δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα

18/05/2020
από

Σύμφωνα με τα διεθνή και περιφερειακά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα τρανς άτομα πρέπει να μπορούν να αποκτούν νομική αναγνώριση φύλου μέσω γρήγορων, προσβάσιμων και διαφανών διαδικασιών, σε συμφωνία με τις δικές τους αντιλήψεις για την ταυτότητα φύλου. Τα κράτη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα τρανς άτομα μπορούν να αποκτούν έγγραφα που να αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα φύλου τους χωρίς να απαιτείται η ανταπόκρισή τους σε κριτήρια που από μόνα τους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η ουγγρική κυβέρνηση, αντί να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς έχει καταθέσει νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει άρθρο –Τμήμα 33– το οποίο απαγορεύει τη νομική αναγνώριση φύλου στην Ουγγαρία. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που όλες οι προσπάθειες χρειάζεται να επικεντρώνονται στην προστασία και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία για όλους/ες χωρίς διακρίσεις, καθώς και στη λήψη έκτακτων μέτρων που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τι σημαίνει το #Drop33;

Είναι το tag που χρησιμοποιείται στο Twitter για την κατάργηση της Ενότητας 33 του νέου νομοσχεδίου. Το ουγγρικό κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εβδομάδα της 18ης Μαΐου. Ο προτεινόμενος νόμος πρόκειται να απαγορεύει στα τρανς άτομα την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους ενώπιον του νόμου. Η Αμνηστία συντάσσεται με τις διεθνείς και εθνικές ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις και ακτιβιστές/ριες στην έκκλησή τους για την άρση αυτής της απαγόρευσης.

«Το μόνο που θέλω είναι να απολαμβάνω τη ζωή μου. Να πηγαίνω στη δουλειά, στο γυμναστήριο και να βλέπω τους φίλους και τις φίλες μου. Δεν θέλω να νιώθω άγχος για το υπόλοιπο της ζωής μου επειδή ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι μπορούν να παίζουν με τη ζωή των ανθρώπων σαν να ήταν ο Θεός.»
— Noé, τρανς ακτιβιστής από την Ουγγαρία

 

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Οι προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς και εσωτερικές υποχρεώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ουγγαρίας σε σχέση με πολλά δικαιώματα.

Το άρθρο 33 απαιτεί την καταγραφή του γενετήσιου φύλου των ατόμων στο εθνικό μητρώο γέννησης, γάμων και θανάτων, το οποίο δεν θα μπορεί αργότερα να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα ταυτοποίησης των ατόμων θα περιέχουν τις ίδιες, αμετάβλητες πληροφορίες, που παρεμποδίζουν τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα στην καταχώριση των ονομάτων τους και στην απόκτηση σχετικών εγγράφων σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους. Αυτές οι διατάξεις παραβιάζουν σοβαρά το δικαίωμα των τρανς και των ίντερσεξ ατόμων στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμά τους στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, και το δικαίωμά τους στη νομική αναγνώριση του φύλου τους με βάση τον αυτοπροσδιορισμό.

Δεν είναι σαφές πώς θα επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές τα άτομα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της ιατρικής μετάβασης και των οποίων η υπόθεση αναγνώρισης εκκρεμεί. Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι πιθανό να εκθέσουν τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα σε ακόμα περισσότερες διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ποιο είναι το υπόβαθρο;

Στην Ουγγαρία, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα συχνά υφίστανται διακρίσεις, ιδίως στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και στη στέγαση. Οι προτεινόμενες διατάξεις αποτυπώνουν την τελευταία προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων των τρανς και ίντερσεξ ατόμων. Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θα επέλθουν περαιτέρω διακρίσεις, ενώ οι επιθέσεις και τα εγκλήματα μίσους εναντίον των τρανς και των ίντερσεξ ατόμων ενδέχεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο έκανε ήδη μια πρώτη συνεδρίαση, έπειτα από διαβουλεύσεις σε δύο επιτροπές, και πρόκειται να επανέλθει για μια τελική συζήτηση και την κοινοβουλευτική ψήφιση την εβδομάδα της 18ης Μαΐου 2020. Καθώς το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, το Fidesz, το οποίο προτείνει το νομοσχέδιο, έχει την πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο, είναι πολύ πιθανό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διεκδικήσουμε τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου;

Πρέπει να πούμε στην ουγγρική κυβέρνηση να αποσύρει το Τμήμα 33. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας στις 17 Μαΐου, ζητάμε από όλους να συμμετάσχουν στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει οι οργανισμοί ILGA Europe, Transgender Europe (TGEU) και OII-International μέσω κοινωνικών δικτύων με το hashtag #Drop33.

Λάβετε μέρος στην καμπάνια #Drop33!

Τραβήξτε ένα βίντεο με εσάς να κρατάτε ένα φύλλο Α4 με τον αριθμό 33 γραμμένο πάνω του και μετά να το τσαλακώνετε και να το πετάτε. Ανεβάστε το βίντεο στα κοινωνικά σας δίκτυα με το ακόλουθο μήνυμα:

#Ουγγαρία, απορρίψτε το Τμήμα 33 και υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των τρανς και των ίντερσεξ ατόμων στη νομική αναγνώριση σύμφωνα με το φύλο τους. Δείξτε την αλληλεγγύη σας στα τρανς και ίντερσερξ άτομα!

Χρησιμοποιήστε τα hashtags #Drop33, #TransRightsAreHumanRights, #LGR, #transrights και για πρόσβαση τις διευθύνσεις @ILGAEurope, @amnesty and @JuditVarga_EU

πηγή: amnesty.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!