Έφυγε από τη Ρωσία για να σωθεί. Το μόνο που έκανε ήταν να φιλοξενήσει έναν γκέι άνδρα στην εκπομπή της

30/04/2020
από

Αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία επειδή φιλοξένησε στην εκπομπή της στο ΥουΤube έναν γκέι άνδρα. Τώρα κατηγορείται σύμφωνα με τον νόμο “περί γκέι προπαγάνδας”.

Η 25χρονη Victoria Pich ανεβάζει βίντεο στο κανάλι της από το 2013, ενώ μετρά περισσότερους από 2 εκατομμύρια subscribers. Θέλοντας να μιλήσει και για πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα αποφάσισε το 2019 να ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων με τίτλο “Real Talk”.

Η Pich εμπνεύστηκε από μια αντίστοιχη αμερικανική εκπομπή που υπάρχει στο YouTube, το “Kids Meet”, στην οποία παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα άτομα, ξεπερνώντας τα στερεότυπα που υπάρχουν γι΄αυτά.

“Αυτή η εκπομπή μας ενέπνευσε”, δήλωσε η ίδια στο Codastory. “Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στη ρωσική πραγματικότητα”.

Σε ένα από τα επεισόδια της εκπομπής της, συμμετείχε και ο 21χρονος Maksim Pankratov, ο οποίο ως ανοιχτά γκέι κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις παιδιών.

Η Pich δήλωσε περήφανη γι΄αυτό το βίντεο, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο προβολών. Πρόσεξε μάλιστα η συζήτηση να μην αφήνει σεξουαλικά υπονοούμενα.

“Μα, τι κάναμε; Απλά ρωτήσαμε έναν άνθρωπο για τη ζωή του”, δήλωσε.

Πολύ σύντομα όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα για την Pich.

Ένας οργανισμός που ισχυρίζεται ότι “προστατεύει τις οικογενειακές αξίες”, κατήγγειλε το βίντεο σε μια υπηρεσία “ελέγχου περιεχομένου των μέσων”. Αν και η υπηρεσία κατέληξε πως η εκπομπή δεν παραβίαζε τον νόμο, ένας ομοφοβικός νομοθέτης (Pyotr Tolstoy), διαφώνησε με την απόφαση.

Ο Tolstoy περιέγραψε το βίντεο ως “ανήθικο και κοινωνικά απαράδεκτο” και ζήτησε να υπάρξουν συνέπειες. Μετά απ΄αυτό, η Pich κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον νόμο “περί γκέι προπαγάνδας”. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε το 2013 “απαγορεύοντας τη δημόσια προώθηση της ομοφυλοφιλίας”.

Η κατάσταση έγινε χειρότερη, όταν ο εισαγγελέας κατηγόρησε την Pich και για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Αν και η Pich απέσυρε της εκπομπή, αρκετά mainstream μέσα στη Ρωσία ασχολήθηκαν με το θέμα, κάνοντας συνεντεύξεις με αστυνομικούς αλλά και με κάποιους από τους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην εκπομπή.

Η Pich άρχιζε να συνειδητοποιεί πως οι αρχές θα το τραβούσαν και πως κινδύνευε η ελευθερία της. Αποφάσισε, λοιπόν, να κλείσει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Αμερική.

Εδώ και λίγο καιρό ζει στην Καλιφόρνια. “Αν γνώριζα τις συνέπειες, δε θα έκανα αυτές τις εκπομπές”, δήλωσε. Τονίζει επίσης πως από τότε δυσκολεύεται να κοιμηθεί ενώ της λείπει πολύ το σπίτι της.

Ο Pankratov, ο γκέι άνδρας που συμμετείχε στην εκπομπή της, έπεσε θύμα ομοφοβικής επίθεσης ενώ μετά την προβολή του βίντεο, έλαβε αρκετά απειλητικά μηνύματα. Βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, ζητώντας άσυλο.




Δες και αυτό!