Τρανς γυναίκα από την Κύπρο αντιμέτωπη με φυλάκιση σε αντρικές φυλακές της Αιγύπτου

23/04/2020
από
φωτογραφία αρχείου

Κύπρια τρανς υπήκοος, η οποία καταδικάστηκε στην Αίγυπτο σε τριετή ποινή φυλάκισης βρίσκεται υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα στο Κάιρο, χωρίς καμία επικοινωνία με την οικογένεια ή με φίλους, ενώ η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο της ήταν πριν 12 μέρες. Η Κύπρια αδυνατεί να υποβάλει έφεση, καθώς οι ακροάσεις έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο δεν κατέστη δυνατόν να παρέμβει αποτελεσματικά λόγω της παρούσας κατάστασης.

Οι συνθήκες φυλάκισης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό διεθνών παρατηρητών είναι απάνθρωπες και συνοδεύονται από βασανιστήρια και ταπεινωτική μεταχείριση.
Είναι καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο να καταδικάζει, αλλά και να μην αποδεχτεί τέτοια μεταχείριση πολίτη της, ως συμβαλλόμενο μέρος διεθνών συμβάσεων (Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας).

Ως Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις συνθήκες κράτησης της Κύπριας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι τρανς. Οι φόβοι μας για τη σωματική της ακεραιότητα είναι έντονοι, εφόσον αν παραμείνει στο Κάιρο για να ολοκληρώσει την ποινή της, υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθεί σε μεγαλύτερο σωφρονιστικό ίδρυμα σε περιβάλλον που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για ΛΟΑΤΙ άτομα.

Δυστυχώς νομικά δεν της παρέχεται το δικαίωμα επιλογής φύλου στο δελτίο ταυτότητας με αποτέλεσμα να επίκειται η μεταφορά της στις ανδρικές φυλακές Αιγύπτου, με όλους τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτό.

Ως Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού για τη μεταφορά της Κύπριας υπηκόου στη χώρα καταγωγής της για να υπηρετήσει το υπόλοιπο της ποινής της στην Κύπρο και να διευκολυνθεί η επανένταξη της στο κοινωνικό σύνολο μετά την αποφυλάκιση της.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




Δες και αυτό!