10 από τις καλύτερες λεσβιακές ταινίες όλων των εποχών

22/04/2020
από

Συγκεντρώσαμε δέκα από τις καλύτερες λεσβιακές ταινίες και ιστορίες αγάπης, που εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στον κινηματογράφο, σε σύγκριση με τις πλέον mainstream γκέι ιστορίες ανδρών (Call Me By Your Name, Love, Simon, Moonlight). Αν βέβαια ψάξεις καλά θα βρεις κάποιες ταινίες με ιστορίες κουήρ γυναικών, όπως είναι το Blue is the Warmest Colour, το Carol, ή το πρωτοποριακό Rafiki. Δείτε τις!


1. Η Ζωή της Αντέλ (Blue Is the Warmest Colour) – 2013

Πρωταγωνιστούν: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche, Aurélien Recoing, Catherine Salée, Benjamin Siksou

Μετά τη συνάντησή της σε ένα γκέι μπαρ, η Γαλλίδα έφηβη Adèle (Exarchopoulos) ερωτεύεται μία μελαγχολική φοιτήτρια τέχνης που ονομάζεται Emma (Seydoux). Βασίζεται σε Γαλλικό κόμικ (graphic novel) του 2014 με τον τίτλο Blue Is the Warmest Colour της Julie Maroh, το οποίο κυκλοφορεί μεταφρασμένο στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο 2013. Η ταινία απέσπασε πολλά βραβεία και χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς κινηματογράφου ως η καλύτερη ταινία του 2013.


2. But I’m a Cheerleader – 1999

Πρωταγωνιστούν: Natasha Lyonne, Clea DuVall, RuPaul, Melanie Lynskey, Eddie Cibrian, Katrina Phillips, Michelle Williams

Η πρωταγωνίστρια του Orange is the New Black, Natasha Lyonne πρωταγωνιστεί ως η Megan Bloomfield, μια δημοφιλής μαζορέτα γυμνασίου, που την έστειλαν σε καμπ θεραπείας μεταστροφής (σ.σ. κακοποιητική ψευτοεπιστημονική πρακτική που τείνει να καταργηθεί παγκοσμίως), όταν οι γονείς της ανακάλυψαν τη λεσβιακή της ταυτότητα. Η σατιρική κωμωδία έλαβε αρνητικά σχόλια και κριτική από την γκέι και λεσβιακή κοινότητα, κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας της, λόγω της άκρως στερεοτυπικής απεικόνισης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά έκτοτε έχει περάσει στα must-see της κουήρ κοινότητας.


3. Carol – 2015

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Jake Lacy, Kyle Chandler, John Magaro, Cory Michael Smith

Η ταινία τοποθετείται στο 1950, όπου ακολουθούμε την Carol, την οποία υποδύεται η Cate Blanchett, ως μία ώριμη γυναίκα, που διανύει μία περίοδο ενός δύσκολου διαζυγίου και έχει σχέση με μία φωτογράφο (Rooney Mara). Το Carol είναι μία Αμερικανό-Βρετανική αισθηματική δραματική ταινία του 2015, σε σκηνοθεσία Todd Haynes. Το σενάριο γράφτηκε από τη Φίλις Νάγκι, το οποίο βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Patricia Highsmith με τον τίτλο The Price of Salt. Η ταινία είναι ένα λεσβιακό ρομαντικό δράμα και αφορά στην ιστορία ενός έρωτα μεταξύ δύο γυναικών, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, στην πουριτανική Αμερική του 1952 και πως κατορθώνουν μέσα από προσωπικές θυσίες, να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη σχέση.

Η ταινία δεν γυρίστηκε σε ψηφιακό φιλμ, αλλά στο κλασσικό super 16mm. Στο Φεστιβάλ των Καννών η Rooney Mara κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, ενώ ο σκηνοθέτης Todd Haynes, τον Queer Χρυσό Φοίνικα. Είχε, επίσης, 5 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες το 2016, (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, 2 για την κατηγορία του Α’ γυναικείου ρόλου και μουσικής). Συνολικά, προτάθηκε για 273 βραβεία, εκ των οποίων κατέκτησε τα 87.


4. Circumstance – 2011

Πρωταγωνιστούν: Nikohl Boosheri, Sarah Kazemy, Reza Sixo Safai, Keon Mohajeri

Η εξερεύνηση της ομόφυλης σεξουαλικότητας στο Ιράν είναι το θέμα της ταινίας Circumstance, που ακολουθεί μία κόρη μία πλούσιας οικογένειας στην εφηβεία της (Boosheri) και της σχέσης της με την ορφανή καλύτερή της φίλη (Kazemy). Ξεχώρισε παγκοσμίως αποσπώντας το Βραβείο Κοινού στο Sundance Film Festival, αλλά απαγορεύτηκε η προβολή του στο Ιράν.


5. Ανυπακοή (Disobedience) – 2017

Πρωταγωνιστούν: Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola, Bernado Santos, Anton Lesser

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Ronit είναι φωτογράφος και ζει στην Νέα Υόρκη. Όταν πληροφορείται ότι ο ραβίνος πατέρας της πέθανε, τότε θα επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι στο Λονδίνο. Βασισμένος στο πρώτο μυθιστόρημα της Βρετανίδας Alderman Naomi «Disobedience» (2006), ο σκηνοθέτης Sebastian Lelio, μας μεταφέρει στην καρδιά της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου, όπου μεγάλωσε η Ronit. Εκεί θα συναντήσει τον παιδικό της φίλο, και πλέον ραβίνο, Dovid, ο οποίος έχει παντρευτεί την Esti, επίσης, παιδική της φίλη, αλλά όχι μόνο. Μεταξύ των δύο γυναικών θα ξαναφουντώσει το ερωτικό αίσθημα, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να χαλιναγωγήσουν μέσα στην συντηρητική εβραϊκή κοινότητα στην οποίαν ζουν.


6. Η Ευνοούμενη (The Favourite) – 2018

Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss, James Smith

Αρχές 18ου αιώνα, Αγγλία. Η ιστορία της Βασίλισσας Άννας (Olivia Colman), μιας ιδιόρρυθμης προσωπικότητας, μιας ψυχικά και σωματικά εύθραυστης γυναίκα, που προσπαθεί να ισορροπήσει την προβληματική προσωπική της ζωή και την ταυτότητά της ως πολιτική και ιστορική φιγούρα. Στο πλάι της, η Δούκισσα του Marlborough, Sarah (Rachel Weisz), η οποία είναι ο πιο στενός άνθρωπος της Βασίλισσας και η προσωπική της σύμβουλος. Μέχρι που φτάνει στη Βασιλική αυλή η γοητευτική και παιχνιδιάρα Abigail (Emma Stone), η οποία έρχεται να ταράξει τα νερά στη σχέση των δύο γυναικών.


7. Καλύτερα οι δυο μας (Imagine Me and You) – 2005

Πρωταγωνιστούν: Piper Perabo, Lena Headey, Matthew Goode, Celia Imrie, Anthony Stewart Head, Darren Boyd

Πολύ απλά, λίγες μέρες πριν το γάμο της, η Rachel γνωρίζει τον πραγματικό έρωτα στα μάτια μιας γυναίκας. Τολμηρή ρομαντική κομεντί του Ol Parker.


8. Pariah – 2011

Πρωταγωνιστούν: Adepero Oduye, Aasha Davis, Charles Parnell, Kim Wayans, Pernell Walker, Sahra Mellesse

Σε σκηνοθεσία Dee Rees, το Pariah αφηγείται την ιστορία του 17χρονου ατόμου Alike (Oduye), που θέλει να εξερευνήσει την σεξουαλικότητά του. Το Pariah απέσπασε το Excellence in Cinematography Award.


9. Ραφίκι (Rafiki) – 2018

Πρωταγωνιστούν: Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva, Neville Misati, Nini Wacera

«Ραφίκι» θα πει «φίλος» στα Σουαχίλι – αυτή τη λέξη χρησιμοποιούν συχνά η Kena (Samantha Mugatsia) και η Ziki (Sheila Munyiva) για να κρύψουν το ερωτικό τους πάθος από τη συντηρητική κοινωνία της Κένυας. Η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι παράνομη στο Ναϊρόμπι, και όταν συλλαμβάνονται αντιμετωπίζουν έναν θυμωμένο όχλο. Ωστόσο, με αυτήν την ταινία, η φανταστική ιστορία ομοφοβίας στη μεγάλη οθόνη, έριξε φως στην πραγματικότητα της Κένυας, και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα κουήρ άτομα, όταν το Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών της Κένυας απαγόρευσε την κυκλοφορία της λόγω του «ομοφυλοφιλικού θέματος» . Ο σκηνοθέτης Wanuri Kahiu μήνυσε την κυβέρνηση της Κένυας. Η απαγόρευση καταργήθηκε για επτά ημέρες και προβλήθηκε στους κινηματογράφους, καθιστώντας την, τη δεύτερη ταινία με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Κένυα όλων των εποχών.


10. Γυναικείες υποθέσεις (Saving Face) – 2004

Πρωταγωνιστούν: Lynn Chen, Michelle Krusiec, Joan Chen, Jin Wang, Guang Lan Koh, Jessica Hecht

Μία 48χρονη γυναίκα είναι ανύπαντρη, χήρα και έγκυος. Ο παλαιών αρχών πατέρας της διώχνει από το σπίτι, με την εντολή να επιστρέψει μόνο, όταν η υπόληψη της θα έχει αποκατασταθεί. Μην έχοντας πουθενά αλλού να πάει, μετακομίζει στη λεσβία κόρη της, η οποία με τη σειρά της αρχίζει να νιώθει καταπιεσμένη με τη μαμά της στο σπίτι.

https://avmag.gr/85099/10-romantikes-lesviakes-tenies-pou-axizi-na-dis/

 




Δες και αυτό!