10 LGBT+ ταινίες που (ξανα)είδαμε τώρα που είμαστε σε καραντίνα

08/04/2020

Εντάξει, το έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να #μένουμε_σπίτι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσουν οι κινηματογραφικές μας επιλογές.

Πάνω λοιπόν στον εγκλεισμό μας, αναρωτηθήκαμε; “Ποιες είναι οι LGBTQI+ που θα μπορούσαμε να ξαναδούμε μέσα στην καραντίνα μας;”

Ιδού λοιπόν αυτές που είδαμε:

Μπορείς να τις αναζητήσεις σε streaming, στην ταινιοθήκη σου ή όπως μπορείς, γιατί κάπως πρέπει να περάσει ο εγκλεισμός.

1. Το Κορίτσι από τη Δανία – The Danish Girl (2015)

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ που αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας της Λίλι Έλμπε, την περίοδο που αποφάσισε να κάνει την πρώτη καταγεγραμμένη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Η ταινία οδήγησε το πρωταγωνιστικό δίδυμο στις υποψηφιότητες των Oscar, με την Vikander, να σηκώνει κιόλας το χρυσό αγαλματίδιο. Ο Tom Hooper, βασίζει την ταινία του σε μία αληθινή ιστορία, χωρίς ποτέ να παίρνει θέση. Μία συγκλονιστική ερμηνεία από τον Redmayne.

2. Moonlight (2016)

Ο Chiron, είναι ένα φτωχό, μαύρο αγόρι που μεγαλώνει στις φτωχογειτονιές του Μαϊάμι. Ο έρωτάς του με τον συμμαθητή του, τον Kevin, θα οδηγήσει στην πρώτη τους σεξουαλική επαφή, αλλά δυστυχώς και σε έναν άσχημο επίλογο. Αυτή θα είναι η αιτία που θα κάνει τον Chiron να πνίξει την σεξουαλικότητά του, εγκλωβίζοντας τον στα πρότυπα που θέλει η κοινωνία. Εμείς θεατές στην πορεία του μέσα από 3 δεκαετίες.

Είναι κρίμα να θυμούνται οι περισσότεροι αυτή την ταινία εξαιτίας του λάθους στη βραδιά των Oscar, όταν ανακοινώθηκε το La La Land σαν καλύτερη ταινία, από λάθος, ενώ το βραβείο πήρε το Moonlight. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο film λιγότερο σημαντικό.

3. Να με φωνάζεις με το όνομά σου – Call me by your name (2017)

Καλοκαίρι, 1983, Βόρεια Ιταλία. Ο Elio Perlman (Timothée Chalamet), είναι ένας 17χρονος, που περνάει το καλοκαίρι του διαβάζοντας, παίζοντας μουσική, και φλερτάροντας. Όταν θα φτάσει στη βίλα τους, ο Oliver (Armie Hammer), ένας 24χρονος φοιτητής και συνεργάτης του πατέρα του, γρήγορα Elio και Oliver θα ανακαλύψουν ότι η σχέση τους, θα γίνει παραπάνω από φιλική, με όσο heart-break συνεπάγεται.

Τώρα για αυτή την ταινία τι να πει κανείς! Το μόνο ίσως που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το sequel αυτής της ιστορίας θέλει τους πρωταγωνιστές να επιστρέφουν. Δεν είναι μία ταινία για έναν απλό έρωτα. Είναι ένα δράμα ενηλικίωσης, από αυτά που σε κρατούν καθηλωμένο. Και καλά έκανε.

4. Boys Don’t Cry (1999)

https://youtu.be/VqqqaV0Cn3M

O Brandon Teena είναι ένας δημοφιλής νέος στη Νεμπράσκα. Κάνει παρέα με τους φίλους του, πίνει, γοητεύει τις νεαρές γυναίκες, και πλέον έχει σχέση με την Lana. Αυτό όμως που ο ίδιος δεν έχει πει, είναι ότι είναι τρανς. Όταν ο καλύτερός του φίλος θα ανακαλύψει την αλήθεια, η ζωή του Brandon, θα αλλάξει ριζικά.

Όταν η ταινία στις αίθουσες, έγινε χαμός. Κυρίως γιατί ήταν από τις ελάχιστες φορές που μία mainstream ταινία, έδειξε την πραγματική διάσταση ενός ενός τρανς αγοριού. Κι ήταν τόσο συγκλονιστική, που οδήγησε με φαινομενική ευκολία την Hilary Swank, στο πρώτο της Oscar. Δικαίως!

5. Το μυστικό του Brokeback Mountain – Brokeback Mountain (2005)

Δύο νεαροί άντρες, ο Ennis Del Mar και ο Jack Twist, θα γνωριστούν όταν θα προσληφθούν ως βοσκοί, για έναν κτηνοτρόφο, στο Brokeback Mountain. Από ξένοι, θα γίνουν συνάδερφοι, από εκεί φίλοι και από εκεί θα έρθουν πιο κοντά. Μετά από ένα μεθύσι, θα ανακαλύψουν μία πιο δυνατή σύνδεση. Ανίκανοι να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, οι δρόμοι τους θα χωρίσουν μετά το καλοκαίρι. Μετά από 4 χρόνια, ο καθένας έχει φτιάξει οικογένεια. Ωστόσο, η ανάγκη του ενός για τον άλλον, θα τους οδηγήσει στο να φεύγουν εκδρομές, για να περνούν χρόνο μαζί. Αλλά, η τραγωδία είναι προ των πυλών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ότι κάθε τέτοια λίστα περιέχει αυτή την ταινία. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί δεν έχουμε άλλες επιλογές. Αλλά γιατί η ταινία του Ang Lee, είναι ένα αριστούργημα υποκριτικής. Με ένα Jake Gyllenhaal κι έναν Heath Ledger που μας έχουν μείνει αξέχαστοι.

6. Τα παιδιά είναι εντάξει – The Kids are All Right (2010)

Η Nic και η Jules έχουν μία μακροχρόνια, ευτυχισμένη σχέση. Στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας τον ίδιο, άγνωστο, δότη σπέρματος, η Nic γέννησε την Joni, και η Jules, τον Laser. Στα 18α γενέθλια της Joni, ο αδερφός της θα την πείσει να βρουν τον βιολογικό τους πατέρα. Όταν εκείνος θα μπει στην οικογένεια τελικά, δεν θα ανατραπούν μόνο οι ισορροπίες, αλλά κι ολόκληρο το οικοδόμημα της σχέσης ανάμεσα στις δύο γυναίκες.

Όσοι το έχετε δει ξέρετε πολύ καλά τι ταινία είναι αυτή. Αν τώρα, σας έχει ξεφύγει, μπορώ να σας πείσω από το cast και μόνο: Annette Bening, Julianne Moore, και Mark Ruffalo.

7. The Living End (1992)

Ο Luke είναι καιροσκόπος και γενικά περιφερόμενος. Ο Jon είναι ένας κριτικός κινηματογράφου. Και οι δύο ομοφυλόφιλοι και οροθετικοί. Όταν ο Luke θα σκοτώσει σε μία συμπλοκή, έναν ομοφοβικό αστυνομικό, οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα road trip, για να ξεφύγουν, αλλά όχι μόνο αυτό. Με το μότο τους “Fuck The World”, θα προσπαθήσουν να ζήσουν όσο πιο ελεύθερα μπορούν, σε μία κοινωνία που δεν τους το επιτρέπει.

Η ταινία του Gregg Araki, δεν είναι μόνο cult. Όταν κέρδισε το 1992 στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance, οι κριτικοί το χαρακτήρισαν σαν την gay εκδοχή του “Thelma and Louis”. Κι είχαν και δίκιο.

8. Ορλάντο – Orlando (1992)

Ο νεαρός ευγενής Ορλάντο, παίρνει διαταγή από τη Βασίλισσα Ελισάβετ την πρώτη, να μείνει για πάντα νέος. Σαν από θαύμα, καταφέρνει ακριβώς αυτό. Εκείνος περνάει από πολλούς αιώνες της Βρετανικής ιστορίας, ζει διάφορες ζωές και σχέσεις, και κάποια στιγμή αλλάζει και ταυτότητα φύλου.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Virginia Woolf, την ταινία έχει σκηνοθετήσει η φεμινίστρια και ακτιβίστρια Sally Porter. Ωστόσο, ο πρακτικά άφυλος Orlando, δεν θα μπορούσε να ενσαρκωθεί καλύτερα, από την πολυτάλαντη, υπέροχη, καταπληκτική, και όποιο άλλο επίθετο μπορείτε να σκεφτείτε, Tilda Swinton.

9. Σαββατοκύριακο – Weekend (2011)

O Russell είναι ένας closeted ομοφυλόφιλος, ο οποίος προσπαθεί πάντα να προσαρμοστεί στην straight κοινωνία του. Μετά από μία έξοδο, θα γνωρίσει τον Glen, έναν openly gay τύπο, που δεν θέλει να προσαρμόζεται για κανέναν και για τίποτα. Αυτό που ξεκινάει σαν one-night stand, γρήγορα θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ βαθύτερο.

Η ταινία του Andrew Haigh, καταφέρνει κάτι που άλλες ταινίες ούτε καν μπορούν να αγγίξουν. Μιλάει για αλήθειες, μέσω μία σχέσης που δοκιμάζεται από αυτές, καθώς οι δύο άντρες προσπαθούν να ζήσουν αυτό που τους συμβαίνει, ζώντας το ίδιο πράγμα, κάτω από διαφορετικό πρίσμα.

10. Pariah (2011)

H Alike προσπαθεί να ζήσει την εφηβεία της. Μία εφηβεία που την καλεί να προσαρμοστεί στις πολλαπλές ταυτότητες που τις επιβάλουν από το σπίτι, από τους φίλους, από το σχολείο. Ωστόσο, η ίδια έχει να αντιμετωπίσει την δική της σεξουαλική ταυτότητα, η οποία έρχεται σε αντίθεση από τα πρότυπα που της έχει επιβάλει η συντηρητική μητέρα της.

Το Pariah δυστυχώς στην Ελλάδα πέρασε χωρίς να to παρατηρήσουμε πολύ. Κι όμως είναι μία ταινία που πρέπει να δεις. Για όλους τους σωστούς λόγους. Ειδικά για την ερμηνεία της Pernell Walker.

konstantinos karaganis

Με λένε Κωνσταντίνο, και προσπαθώ να είμαι καλά... Όταν δεν είμαι, στρέφομαι είτε στην δουλειά μου, που δεν είναι άλλη από την υποκριτική τέχνη, είτε στον κινηματογράφο, που δεν είναι κάτι άλλο πέρα από το κόλλημα της ζωής μου... Μην ξεχνάτε: όπως και κάθε άλλο πράγμα στη ζωή, ο κινηματογράφος δεν πρέπει να έχεις ταμπέλες... Καλές Προβολές...




Δες και αυτό!