Η αστυνομία στην Ουγκάντα συλλαμβάνει ΛΟΑΤ+ άτομα με τη δικαιολογία του κορονοϊού

07/04/2020

Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία στην Ουγκάντα ​​συνέλαβε 20 ΛΟΑΤ άτομα με την κατηγορία ότι δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια καταστολής και περιορισμού της ΛΟΑΤ+ κοινότητας της χώρας.

Δεκατέσσερις γκέι άνδρες, δύο bi και τέσσερις τρανς γυναίκες τέθηκαν υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα καταφύγιο στις παρυφές της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, την Καμπάλα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Patrick Onyango, δήλωσε ότι οι κρατούμενοι δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες αφού, “ζούσαν όλοι μαζί σε ένα μικρό σπίτι παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν”.

Ο Onyango αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι οι συλλήψεις έγιναν λόγω της ΛΟΑΤ ταυτότητάς τους. “Εξακολουθούμε να έχουμε ποινές για το αφύσικο σεξ στους νόμους μας”, δήλωσε ο Onyango στο Reuters. “Θα μπορούσαμε να τους συλλάβουμε βάσει αυτών των νόμων αλλά δεν το κάναμε, όπως βλέπετε”.

Ο Frank Mugisha, διευθυντής της Sexual Minorities Uganda, δήλωσε ότι η σύλληψη πρόκειται για “μια ξεκάθαρη περίπτωση διάκρισης κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας”. Είπε ότι η έφοδος πραγματοποιήθηκε, μετά από καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία σχετικά με το καταφύγιο από τους γείτονες και πως οι κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων που έχουν να κάνουν με την πανδημία, εμφανίστηκαν πολύ μετά τη σύλληψη. “Όταν είδαν ότι δεν υπήρχε άλλη δικαιολογία”.

Οι ακτιβιστές στην Ουγκάντα ​​επισημαίνουν ότι η πανδημία συνέβαλε στην αύξηση της ομοφοβικής ρητορικής στην Ουγκάντα, ενώ η ΛΟΑΤ κοινότητα κατηγορείται από αρκετούς για τον ιό.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!