Η κυβέρνηση του Ορμπάν αποκτά απεριόριστες εξουσίες, λίγο μετά επιτίθεται στα τρανς δικαιώματα

02/04/2020

Τη Δευτέρα, το ουγγρικό κοινοβούλιο συμφώνησε να επεκτείνει τις ήδη αυξημένες εξουσίες του Ορμπάν, παρέχοντάς του το δικαίωμα να αποφασίσει με διάταγμα επ ‘αόριστον, χωρίς να χρειάζεται πλέον να συμβουλεύεται άλλους νομοθέτες προτού λάβει αποφάσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος αυτής της απόφασης, που δεν έχει ρητή ημερομηνία λήξης και υποτίθεται ότι ελήφθη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν επιτρέπεται να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αναστέλλει την ισχύ νόμων και όποιος δημοσιοποιεί στοιχεία που κατά τη γνώμη των αρχών διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ή διεγείρει το λαό, θα τιμωρείται με αρκετά χρόνια φυλάκισης.

Οι εξουσίες του Ορμπάν άρχισαν να ισχύουν απ’ τη Δευτέρα το πρωί με το αναπληρωτή του, Zsolt Semjén, να καταθέτει ένα νομοσχέδιο το οποίο, εάν περάσει, θα αντικαταστήσει τον όρο “φύλο” με τον όρο “φύλο γέννησης” σε όλα τα νομικά έγγραφα που εκδίδονται στη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα στην Ουγγαρία δε θα μπορούν να αλλάξουν τις επίσημες καταχωρήσεις αναφορικά με την ταυτότητα φύλου τους.

Με δεδομένο ότι τα στοιχεία σε επίσημα έγγραφα, όπως τα δελτία ταυτότητας, οι άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια λαμβάνονται από το μητρώο, η αλλαγή θα επηρεάσει και αυτά.

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν ορίζει το “φύλο” όπως καθορίζεται βιολογικά, προσθέτοντας: “Το φύλο που εισάγεται στο μητρώο βασίζεται σε γεγονότα που καθορίζονται από τους γιατρούς που δηλώνονται από το μητρώο”.

Αναφέρει επίσης: “Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να αλλάξει εντελώς το βιολογικό φύλο του ατόμου, είναι απαραίτητο να καθοριστεί νομικά ότι δεν μπορεί να μεταβληθεί στο μητρώο”.

Το νομοσχέδιο έχει τρομοκρατήσει την τρανς κοινότητα της χώρας, η οποία σχολιάζΟει και το ότι η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει το νομοσχέδιο παραμονή της ημέρας για την Τρανς Ορατότητα.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!