Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πρώτης γυναίκας που αναλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πολύ αυστηρά μέτρα λόγω κορονοϊού.

Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκλέχθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου του 2020, με τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής), κάτι που έγινε για πρώτη φορά, ενώ καμία βουλεύτρια και κανένας βουλευτής δεν καταψήφισε την απόφαση. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής εξελέγην με 261 ψήφους υπέρ και 33 παρών.

Ο αριθμός των πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών περιορίστηκε σε μόλις 170 άτομα (έναντι 1.000), λόγω των έκτακτων μέτρων κορονοϊού, ενώ πραγματοποιήθηκε απολύμανση στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν οι χειραψίες.

Ο όρκος της θρησκευτικός, στο όνομα της “Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας” (άρθρο 33 του Συντάγματος):

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού» .

Με 261 ψήφους εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας